• onze waardering

De overwinnaar - Taran Matharu RECENSIE

In De overwinnaar, het derde deel in de Contender-serie, fantaseert Taran Matharu er lustig op los in de beschrijving van hetgeen Cade en zijn groep van acht te wachten staat in hun pogingen om op aarde terug te komen en de planeet Acies de rug toe te keren.

Eerder zadelde de bijna onoverwinnelijke Abaddon hen op met een schier onoverwinnelijk gevecht tegen een overmacht aan adders en monsterlijke beesten in de jungle. Wanneer ze daar op een ongelooflijke manier als winnaar uit te voorschijn komen, wordt het allemaal nog erger met een opdracht om de Grijzen te verslaan.

Die zijn met zoveel dat dit alweer een onmogelijke taak lijkt. Alleen overwinningen brengen Cade en zijn metgezellen verder in hun streven om niet enkel zichzelf, maar in het verlengde ervan de gehele aarde te redden. Matharu kijkt niet op een lijk meer of minder: in dit boek sterven betrokkenen in hele horden.

Er komen Romeinen en buitenmodel mieren aan te pas. De lezer vliegt van het ene in het andere tijdperk. De jacht op schatten in de graftombes van Alexander de Grote, Cleopatra, Djenghis Khan, Attila de Hun en Atahualpa doen je de handen voor de ogen slaan. Matharu gunt je geen adempauze; de spanningsboog blijft strak gespannen.

Een tikkende tijdsklok, een kernwapen, het kan niet op. De dodelijke dans om de planeten houdt de aandacht een boek lang gevangen. Daar waar eerder met De uitverkorene en De uitdager de bodem van de fantasie bereikt leek, schuift de auteur er nu nog een laag onder.

Het gevoel “Waar haalt ie het vandaan’ zal de lezer menigmaal bekruipen. Zeker als het in de finale allemaal nog mis dreigt te gaan en de schil van de creativiteit wordt uitgeperst. Een gruwel voor nuchtere denkers, zo stellen we ons voor. Wie zich door het avontuur laat meeslepen heeft het er een stuk beter voorstaan. Matharu geeft met deze Contender-serie een vervolg aan de vijf boeken die eerder onder de noemer Summoner verschenen.

Contender 3 - De overwinnaar

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het explosieve laatste deel van de Contender-serie

  Cade heeft het duel met de Hydra Alpha ternauwernood overleefd, maar de Spelen zijn nog lang niet voorbij. Op bevel van hun wrede en mysterieuze opperheer worden Abaddon, Cade en zijn vrienden naar de oorlog tegen de Grijzen gezonden, een mensachtig ras dat in technologie op hun planeet de mensen ver overtroffen heeft. Dit brengt Cade echter tot een ontdekking: het Pantheon, de millenniaoude buitenaardse meesterbreinen achter de Spelen, hebben een zwakte.
  Cade heeft precies één kans om hun tirannie voor altijd te stoppen. En als hij faalt kost dat niet alleen zijn vrienden het leven, maar staat zelfs het voortbestaan van de aarde op het spel…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

 • Boze zomer - Jan-Willem Anker

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Liefde en gelato

 • Recensie: Smokkelkinderen

 • Een kwestie van chemie - Mai Thi Nguyen-Kim

Zoek in artikelen