• onze waardering

De burgerwacht - Ellen Lina RECENSIE

Recensie: De burgerwacht - Ellen Lina

Wanneer Kayleigh na 20 jaar weer terugkeert naar haar ouderlijk huis, wordt ze door haar ouders niet met open armen ontvangen. Kayleigh kon destijds de moord op haar zusje Brenna niet verwerken en besloot dat weggaan uit Berkendijk de enige optie was. Ze hield er geen rekening mee dat ook haar ouders enorm veel verdriet te verwerken hadden. Eenmaal terug wordt Kayleigh regelmatig geconfronteerd met haar verleden en wil ze eindelijk het verlies van haar zusje gaan verwerken. 

Het dorpje Berkendijk is niet meer zoals het was, het wordt geteisterd door gewelddadige overvallen en inbraken en daarom is er een groep mannen opgestaan om samen de Burgerwacht te zijn. Ook Sam, de werknemer van haar vader die al sinds zijn jonge jeugd bij Kayleigh en haar ouders woont, is één van de dappere mannen die de politie als burger ondersteunt. Hij is alleen nog knapper en gespierder dan hij vroeger al was. 

Op toevallige wijze raakt Kayleigh betrokken bij een actie van de burgerwacht en vragen de mannen haar om ook toe te treden en zal ze ook weer moeten omgaan met haar ex-vriendje Tobias. Mede door haar verleden bij Defensie lukt het Kayleigh om een waardevolle bijdrage te leveren, totdat haar familie persoonlijk weer betrokken raakt bij een gruwelijke gebeurtenis. 

In eerste instantie leest De burgerwacht als een roman, en verwacht je als lezer een romance tussen de hoofdrolspelers. Maar al snel weet Ellen Lina een draai aan het verhaal te geven en met hoge snelheid raakt Kayleigh betrokken bij de ellende en vindt zij een lijk in het bosmeertje. Vanaf dat moment bouwt de spanning zich razendsnel op en is er geen ontspannen en tot rust komen meer bij voor Kayleigh. 

De hoofdstukken van het boek zijn van gemiddelde lengte en het taalgebruik is normaal, waardoor het boek makkelijk leest. Vanaf de proloog weet Lina de lezer te boeien en wil je ontrafelen wie de dader is. Ondanks wisselingen in het vertelperspectief, waarbij ook de dader aan het woord komt, blijft het gissen wie er schuldig is aan de reeks van gebeurtenissen in Berkendijk. Je wordt als lezer regelmatig op het verkeerde been gezet en dat zorgt ervoor dat je blijft doorlezen. Toch laat de dader uiteindelijk doorschemeren wie hij is en wat hij allemaal op zijn geweten heeft. 

Wie denkt dat de spanning minder wordt, nadat bekend is wie de dader is, heeft het mis. De burgerwacht is een bloedstollende thriller waarbij je hart regelmatig in je keel klopt en je het boek kort neer moet leggen om je hartslag te laten dalen. 

Het persoonlijk drama in dit boek is goed omschreven en het is dan ook ontzettend knap hoe Ellen Lina in De burgerwacht zowel de spanning als de emotie weet te bespelen. Ellen Lina weet thema's zoals familiebanden, liefde, trauma's uit het verleden, misdaad en bondgenootschap te combineren in één boek zonder dat het teveel wordt. De burgerwacht is een thriller, waarbij je na het lezen van het boek de proloog nog eens leest!

Recensie: De burgerwacht - Ellen Lina

De burgerwacht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Kayleigh keert terug naar haar ouderlijk huis. Het dorp wordt geteisterd door een reeks overvallen en een burgerwacht beschermt de inwoners. Dan komt het gevaar dichter bij dan Kayleigh lief is…

  Kayleigh keert na jaren bij Defensie terug naar haar ouderlijk huis in Berkendijk. Ze wordt er weer extra geconfronteerd met het verlies van haar zusje Brenna, die twintig jaar eerder vermoord werd. Omdat Berkendijk al maanden wordt geteisterd door overvallen en inbraken, zijn de mannen in het dorp een burgerwacht gestart, de schakel tussen de inwoners en de politie. Wanneer Kayleigh een lijk in een bosmeertje ontdekt, is dat de start van een reeks merkwaardige gebeurtenissen. Nóg een dode in datzelfde meer maakt Berkendijk het horrordorp van Nederland en uiteindelijk treft het noodlot Kayleighs familie opnieuw…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Mystery guest - Maren Stoffels

 • Het schoolplein - Michelle Frances

 • Toen ik jou zag - Mary Schoon

 • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

 • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

 • Waarom we huizen bouwen - Renée Kapitein

 • Recensie: Matt Preston Kookboek

 • Yes! The Order seizoen 2 komt eraan

Zoek in artikelen