• onze waardering

Naar de zee - Hellen Kellock RECENSIE

Recensie: Naar de zee - Hellen Kellock

Het prentenboek Naar de zee is geschreven en geïllustreerd door de getalenteerde Helen Kellock. De oorspronkelijke titel van het boek is Out to Sea. In 2019 is haar debuut The Star in the Forest gepubliceerd. Helen Kellock heeft toen gelijk al een award gewonnen voor haar prachtige illustraties. 

Het prentenboek Naar de zee gaat over Lara die erg verdrietig is. Lara zou graag bij haar oma willen zijn, maar haar oma is er helaas niet meer. Lara zit in haar slaapkamer te huilen om het verlies van haar oma. Zij huilt zoveel dat haar kamer gevuld wordt met haar tranen en zij vervolgens in een bootje meegenomen wordt naar de zee. In de zee vindt zij een gloeiende parel en leert Lara dat zij niet alleen is. Zij weet nu dat dit vaker zal gebeuren maar dat zij altijd weer naar huis kan gaan. Het thema van het boek is rouw en het verwerken hiervan.   

De illustraties in het boeken zijn erg mooi. Ze nemen je mee in de onderwaterwereld en er is veel te zien op de tekeningen. Soms staat er geen of maar één zin bij, maar dat is ook genoeg. Je kunt het verhaal zelf invullen. De illustraties zijn op het eerste oog wat donker getekend, maar als je goed kijkt zie je veel verschillende tinten blauw, groen en wit. Nadat Lara het zachte gele licht ziet en de gloeiende parel vindt, zijn er vanaf dat moment direct meer lichte accenten in de tekeningen te zien. Dat is wel erg prettig na meerdere donkere tekeningen. In de illustraties zijn de emoties en gevoelens van Lara zeer knap weergegeven. Je kunt aan de gezichtsuitdrukkingen van Lara precies zien hoe zij zich op elk moment voelt.  

Er staan wel wat moeilijke zinnen in het boek zoals het hebben van verdrietige gedachten zonder naam en vorm of gedachten die rondkolken in je hoofd. Kleine kinderen zullen dit zonder uitleg niet direct snappen. Naar de zee pak je er waarschijnlijk niet zo maar bij want je kunt dit prentenboek er het beste bij pakken wanneer er iemand is overleden. Dat is eigenlijk wel jammer want het is een mooi geïllustreerd boek. Het is een prentenboek voor verdrietige gebeurtenissen waar kinderen uit kunnen leren dat je niet alleen bent met je verdriet en dat het verdriet er mag zijn. 

Recensie: Naar de zee - Hellen Kellock

Naar de zee

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Druppel voor druppel wordt Lara's slaapkamer gevuld met haar tranen. Haar verdriet wordt zo groot dat haar tranen haar meenemen naar de zee. Toch vindt ze diep in de buik van de donkere zee iets wat haar de moed geeft om terug naar huis te gaan.
    Naar zee is een waanzinnig geïllustreerd prentenboek over Lara en het diepe verdriet wat ze voelt over de dood van haar oma en hoe ze daar weer bovenop komt.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Geef je op voor de Chicklit.nl Leesclub met Spotlight

  • Facebook Pinkster-actie: Share & Win De Onsterfelijken {afgelopen}

  • Gezocht: Nieuwe recensent!

Zoek in artikelen