• onze waardering

Sambal Shiok - Mandy Yin RECENSIE

Recensie: Sambal Shiok - Mandy Yin

Het kookboek Sambal Shiok is geschreven door Mandy Yin. De ondertitel van het boek is Het Maleisisch kookboek. Door de titel wordt niet direct duidelijk dat het gaat om een Maleisisch kookboek. Wanneer je het boek openslaat zie je dit al veel meer. Het is de missie van Mandy Yin om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de Maleisische keuken. Dat lukt haar met dit kookboek zeker, ze geeft erg veel achtergrondinformatie over de oorsprong van de Maleisische eetcultuur. In het voorwoord wordt uitgelegd wat Shiok betekent, dit betekent in Maleise straattaal iets wat schokkend goed is. Sambal Shiok betekent dus een schokkend goede sambal.    

De omslag van het boek ziet er erg rood uit. Je aandacht wordt direct getrokken naar de maaltijd die op de voorkant staat, daarnaast geven de gouden letters het boek een chique uitstraling. In het boek staan veel privéfoto's van de schijfster, je wordt hierdoor helemaal meegenomen in haar leven en wereld. Je leert van alles over de cultuur en de oorsprong van de ingrediënten en producten. Dit is erg interessant!   

Sambal Shiok is ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Het kookboek begint met een uitgebreide inleiding. De inleiding is onderverdeeld in hoofdstukken over de oorsprong van de Maleisische keuken, herinneringen aan Maleisië, maar ook welke basisvoorraad handig is om te hebben en welk keukengerei je nodig hebt. Het lijkt misschien erg veel tekst voordat de recepten beginnen, maar dit valt erg mee en het leest lekker weg. De foto's doen hierin ook veel, er is veel te zien en je krijgt een goede indruk van het leven van Mandy Yin en haar streetfoodreis. Dan volgen de gerechten die zijn opgedeeld in de hoofdstukken soepen, vlees, vis en zeevruchten en vegetarisch. Er volgt daarna nog een hoofdstuk met hartige en zoetige snacks. Na de recepten krijg je nog wat reistips, die je door de leuke foto's al eerder had willen lezen. Het is echt een zeer uitgebreid kookboek en overal is aan gedacht en aandacht aan besteed.  

De beschrijving van de bereidingswijze is kort maar krachtig. Wat jammer is, is dat bij de recepten de totale bereidingstijd mist. Hierdoor kan je niet altijd helemaal een goede planning of inschatting maken. Het een zeer compleet kookboek, dus je zou verwachten dat deze erbij had gestaan. Links van de bereiding staat de lijst met benodigde ingrediënten. Deze is bij sommige recepten best lang. Er wordt per onderdeel van het gerecht beschreven wat je precies nodig hebt. Dit is handig zodat je alle ingrediënten per handeling even opzij kan zetten. Het is handig om veelvoorkomende ingrediënten in te slaan zodat je die altijd in de voorraadkast hebt staan. De kans is groot dat je meerdere gerechten uit dit boek wil gaan maken. Je krijgt vaak de keuze tussen verschillende producten of ingrediënten. Zo kan je zelf kiezen wat je het lekkerste vindt of wat je misschien al in huis hebt. Dit is fijn omdat er soms erg veel rode pepers in de gerechten gaan. Voor het kopen van de ingrediënten moet je vaak wel een bezoekje aan de toko brengen. Niet alle ingrediënten kan je in de gewone supermarkt vinden.  

Hainanese vijfkruidenvarkenshaas 

Als hoofdgerecht wilde ik eens iets nieuws proberen, dit gerecht leende zich daar goed voor. Het is een bijzonder gerecht, lekker en leuk om te maken. Het maken van alle verschillende onderdelen voor het gerecht is een leuk klusje. Je moet er alleen wel even de tijd voor nemen. Tijdens het lezen van de bereiding zie je dat je het vlees minimaal een uur moet marineren. Voordat dit kan gebeuren moet, naast het maken van de marinade, het vlees gesneden en met een vleeshamer dunner gemaakt worden. Het duurt even, maar dat is het ook helemaal waard. Het vlees is zo lekker mals en tegelijkertijd krokant door het laagje bloem. Met één hap proef je zoveel verschillende smaken en daardoor is geen enkele hap is hetzelfde. Het gerecht wordt niet helemaal zoals op de foto, de saus heeft een doffere kleur.

 

Gado Gado 

Bij het doorbladeren van het boek valt je oog gelijk op deze salade door de verschillende kleuren. De eieren die rond het gerecht liggen zorgen er ook voor dat je even blijft hangen. Het maken van de Gado Gado was een goede keuze. Je gaat deze waarschijnlijk nog heel vaak maken, dit is echt een heel lekker gerecht. Daarnaast is het ook nog vrij simpel te bereiden. De pindasaus gaat door de salade heen en dit geeft een bijzondere smaak. Je moet wel even wennen aan het warme en het koude door elkaar heen, maar dit went snel en de smaak maakt alles goed. De salade wordt zoals op de foto in het boek. Als gardering ligt er cassavechips op, dit zorgt voor een extra krokantje, je moet de salade hierdoor wel gelijk opeten na het bereiden.  

Het kookboek Sambal Shiok van Mandy Yin krijgt 4 hartjes. Mandy Yin is een kok met een missie en dit lees je terug in haar verhaal. Het is een kookboek dat je voor elke gelegenheid kan gebruiken, voor een simpel maar ook een uitgebreider diner. Er worden wel wat pepers gebruikt dus je moet wel van pittigheid houden. Je kunt natuurlijk ook minder of geen pepers gebruiken. Zelfs wanneer je niet alle gerechten zou willen maken, is Sambal Shiok een informatief kookboek om doorheen te bladeren. Het is jammer dat de bereidingstijd mist in het boek, maar een groot pluspunt is wel dat je zelf zoveel keuzevrijheid krijgt in het kiezen van producten. Hiermee kan je echt zelf kiezen wat je lekker vindt en het gerecht helemaal naar jouw eigen smaak maken. 

Recensie: Sambal Shiok - Mandy Yin

Sambal Shiok

  • Auteur:

    Mandy Yin
  • Verschenen:

    1 februari 2022
  • Uitgave:

    ISBN 9789461432681
    Uitgever Good Cook
    256 pagina's
  • Uitgever:

    Good Cook
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    'Sambal Shiok' neemt je mee naar een van de meest gevarieerde Aziatische keukens die zich kenmerkt door invloeden uit o.a. China, India en Indonesië. Ontdek dat de Maleisische keuken een perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en spicy met een hint van bitter is. Het is tijd om kennis te maken met Maleisië: de melting pot van Zuidoost-Azië.

    Waan je in Georgetown op Penang, het culinaire mekka, en geniet van het fantastische streetfood: 'Penang assam laksa' noedelsoep, 'nasi lemak', of kipsaté die weer net even anders smaakt dan we gewend zijn. Kook uitgebreid voor vrienden en familie en serveer een curry met garnalen en betelblad of lamsvlees gemarineerd in tamarinde met groene pepertjes. Serveer daarbij bokchoi gestoofd in oestersaus met knoflook. Sluit af met een typisch dessert als kokospudding met gezouten karamel en banaan.

    'Sambal Shiok' is ingedeeld op streetfood, snacks en typische maaltijden voor thuis en sluit af met zoetigheden. Daarnaast geeft Mandy Yin uitgebreide informatie over de voorraadkast en waar je de ingrediënten kunt verkrijgen. Als bonus krijg je in dit kookboek ook de leukste en lekkerste adresjes van Penang, Kuala Lumpur en Malakka.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Verknipt - Sandra J. Paul

  • Recensie: The Hummingbird Project

  • De strandtent 2

Zoek in artikelen