• onze waardering

De roos van Napoleon - Jacobine van den Hoek RECENSIE

Recensie: De roos van Napoleon - Jacobine van den Hoek

Vanaf het begin word je met De roos van Napoleon het verhaal ingezogen. Het verhaal wordt verteld door Marie-Rose (Joséphine), die in het begin best naïef overkomt. Samen met haar kinderen en haar hulp komt ze aan in een onrustig Frankrijk en heeft het geluk toch onderdak te vinden, want bijna alle adel is gevlucht. In Frankrijk gaat het van kwaad tot erger, maar helemaal onder de indruk is ze (nog) niet. Ondertussen heeft de jonge Napoleon het moeilijk in het leger.

De cover past er perfect bij: een vrouw in een mooie jurk, waardoor je meteen aan vroeger moet denken. De titel en de tekst op de voorkant geven aan dat het gaat over Joséphine en haar Napoleon. Op de achterkant staat het plot: Joséphine vlucht van haar geboorte-eiland Martinique naar Frankrijk, maar daar is net de onrust begonnen, die zal uitmonden in de Franse revolutie. Ondertussen zoekt de jonge militair Napoleon zijn eigen weg naar geluk en roem. Hoewel het verhaal wel wat bekend is, is het een interessant boek om op te pakken.

De schrijfstijl is echt heerlijk. Af en toe vang je een glimp op van Napoleon, die zijn eigen verhaal vertelt. Dit maakt dat je een beter beeld krijgt van de revolutie. Het verhaal leest als een trein, je blijf lezen. De personages komen heel goed over, vooral Joséphine. Door de gebeurtenissen wordt ze zelfverzekerder, en door het lezen van het boek krijg je een heel ander en beter beeld van haar. Zo weet misschien niet iedereen dat ze helemaal geen Joséphine heette.

De feiten van de Franse geschiedenis zijn heel mooi verwerkt in het verhaal van Joséphine, en het is totaal niet saai. Vanaf het begin ben je geboeid en dat blijf je tot aan het einde. Het is af en toe erg spannend, en je leeft heel erg mee met de personages.

Het is een super mooi verhaal, boeiend van begin tot eind, met een heerlijke schrijfstijl en krachtige personages. Het is nu nog maar hopen dat er een vervolg komt. Door dit boek word je al snel fan van Jacobine van den Hoek en haar schrijfstijl! Ze heeft een goed gevoel voor het verwerven van feiten en fictie. Als je van historische boeken houdt, is dit een echte en absolute aanrader!

Deze recensie is geschreven door Hilma Werff. 

Recensie: De roos van Napoleon - Jacobine van den Hoek

De roos van Napoleon

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (12 stemmen)
 • Omschrijving:

  Frankrijk, 1790. De vrouw die later bekend zou worden als Joséphine Bonaparte vlucht van Martinique naar Parijs om te ontsnappen aan de slavenopstanden in de Cariben. Haar echtgenoot heeft haar jaren geleden verlaten, ze staat er alleen voor. Bij aankomst blijkt het ook in Parijs onveilig voor haar en haar kinderen; de Franse Revolutie is begonnen. Als ze ervan beticht wordt tegen de revolutie te zijn, belandt ze in een van de beruchte gevangenissen waar koningsgezinden hun tocht naar de guillotine afwachten.

  Intussen is een jonge militair, Napoleon, op zijn eigen manier op zoek naar geluk en erkenning. Net als Joséphine is hij verloren geraakt in een snel veranderende wereld. Als hun wegen elkaar kruisen, verandert de geschiedenis.

  De roos van Napoleon is een onwaarschijnlijk mooi en waargebeurd verhaal over lotsverbondenheid.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De bloemen van Juffie - Wina Eberhard

 • Warner Bros. wil meer Harry Potter content maken

 • Riverdale seizoen 7 wordt het laatste seizoen

 • Schemergeesten - Angie Sage

 • Het medaillon van Chagall - Reina Crispijn

Gerelateerde artikelen

 • Dit kan je doen tijdens de boekenweek 2020

 • Recensie: Jim Button & de stad van de draken

 • Carries dagboeken

Zoek in artikelen