• onze waardering

Vlucht naar München – Marja van der Linden RECENSIE

Recensie: Vlucht naar München – Marja van der Linden

Wanneer Lisa erachter komt dat haar vriend getrouwd is met een ander, boekt ze hals over kop een vlucht naar München. Daar woont haar zus Iris, en hoeft ze even niet te denken aan de puinhoop die haar leven geworden is. Zeker als ze de half Duitse, half Nederlandse Ruben leert kennen, durft ze weer over de toekomst na te denken. Maar voor het zover is, moet ze in Nederland nog wel orde op zaken stellen. Lisa wordt gedwongen haar leven onder de loep te nemen en een aantal belangrijke beslissingen te nemen.

Uitgeverij Zomer & Keuning staat onder meer bekend om haar feelgood boeken van Nederlandse bodem. Een van de auteurs die hieraan bijdraagt, is Marja van der Linden (1951). Haar nieuwste boek heet Vlucht naar München en vertelt het verhaal van Lisa, die op de vlucht slaat voor het gedoe in haar leven, maar toch gedwongen wordt haar problemen onder ogen te zien. Van der Linden heeft een makkelijk leesbaar boek geschreven over een aantal pittige onderwerpen. Liefde, vriendschap, keuzes maken op het gebied van carrière; dat en meer komt allemaal aan bod. Lisa's verhaal is daarbij goed te volgen.

Dat heeft twee kanten. Vlucht naar München leest door de simpele schrijfstijl heel vlot. Je hoeft nergens lang over na te denken; wat je leest is wat er bedoeld wordt, er zit geen geheime boodschap verstopt die je tussen de regels door moet vinden. Dat leidt nog wel eens tot wat langdradige monologen als er iets gewichtigs besproken moet worden, want iedere afweging wordt uiteengezet. Terwijl sommige gesprekken over zulke triviale dingen gaan en zo natuurlijk verlopen, dat je ze zelf had kunnen voeren. Zo nu en dan zelfs tot de platte details aan toe – denk: was dat nu echt nodig in dit boek? Maar in het echt had iemand dit inderdaad zomaar kunnen zeggen. En soms blijkt later dat Van der Linden dat niet voor niets aan bod laat komen.

Dat geeft wel respect voor het doordenken van het verhaal, dat zoals gezegd goed te volgen is. Tegelijkertijd is Van der Lindens schrijfstijl in Vlucht naar München ook wel wat té simpel. Ze lijkt ieder detail voor haar lezers uit te willen spellen, wat iets te veel van het goede is. Zo kan Van der Linden als Lisa iets gaat ondernemen iedere stap beschrijven die ze zet, tot en met de letterlijke stap over de drempel aan toe. Nog simpeler is dat Van der Linden op de vierde pagina de titel van haar boek even toelicht. Dan vraag je je toch een beetje af of ze misschien niet echt een hoge pet op heeft van haar lezers. Want hoe duidelijk is het dat een titel als Vlucht naar München over iemand die hals over kop het vliegtuig naar München neemt om aan haar leven te ontsnappen een dubbele betekenis heeft?

Wat uiteindelijk het meest storend is, is dat het voelbaar is dat Lisa's verhaal wordt verteld door iemand die zelf niet midden in het leven van een jong vrouw staat. Dat leidt tot een aantal tenenkrommende momenten, bijvoorbeeld als [spoiler!] Lisa vreest dat ze wel eens zwanger zou kunnen zijn. Hoeveel vrouwen zouden hun vriendin of zus adviseren met die twijfel naar de huisarts te gaan? Het kost echt een aantal pagina's voordat er eindelijk gewoon een simpele zwangerschapstest gekocht wordt...

Al met al is Vlucht naar München op zich best een aardige en vooral ook heel nuchtere leeservaring. Hoofdpersoon Lisa krijgt alle ruimte om zich te ontwikkelen gedurende de ruim tweehonderd pagina's van Vlucht naar München. Er hoeven geen puzzelstukjes op hun plaats te vallen, haar verhaal is goed te volgen en je kunt niet anders dan Lisa de allerbeste uitkomst wensen. (Nog een spoiler: die krijgt ze ook wel een beetje té keurig.) Maar daarmee moet helaas ook geconcludeerd worden dat alles wat in Vlucht naar München zit, al wel eens op een meer aansprekende en vooral frissere manier in een roman is verwerkt

Recensie: Vlucht naar München – Marja van der Linden

Vlucht naar München

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Lisa's leven verloopt volledig volgens plan: ze is jong, heeft een goede baan en een leuke vriend – totdat ze erachter komt dat hij getrouwd is met een ander. Ze vlucht naar München, waar haar zus Iris woont, zodat ze haar problemen niet onder ogen hoeft te komen. Al snel ontdekt ze dat je helaas niet kunt vluchten voor wat je zelf meedraagt. Welke moeilijke beslissingen moet Lisa allemaal nemen?

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

Gerelateerde artikelen

  • De betoverde balletschoentjes - Sanne Miltenburg

  • Recensie: Leeuwen wekken

  • De hele cast van The Lion King is bekend

Zoek in artikelen