• onze waardering

Het meisje dat naar de sterren luisterde - Kelly Barnhill RECENSIE

Recensie: Het meisje dat naar de sterren luisterde - Kelly Barnhill 

Het meisje dat naar de sterren luisterde van Kelly Barnhill, is het nieuwste boek van deze Amerikaanse auteur van kinderliteratuur, fantasy en sciencefiction. Haar debuutboek Het meisje dat de maan dronk uit 2016 is bekroond met diverse prestigieuze prijzen. 

Steenvallei was ooit een heel fijn dorp om te wonen, maar sinds de komst van de betoverende nieuwe burgemeester gaat het steeds slechter en slechter. Gebouwen branden af, mensen zijn niet meer aardig voor elkaar en leven teruggetrokken. Het dorp lijkt wel vervloekt. Het weeshuis zit vol met kinderen die hun ouders verloren hebben tijdens de ongelukken. De burgemeester weet het allemaal zo glad en charmant goed te praten, maar er verandert helemaal niets aan de trieste omstandigheden. Tot kleine Cassandra besluit weg te lopen om haar plekje in het weeshuis af te staan aan haar oudere zusje Anthea. Anthea is al veertien en denkt dat ze binnenkort weg zal moeten uit het weeshuis. En dit is geen vervelend weeshuis! Moeder en haar man Myron zorgen liefdevol voor alle kinderen. Iedereen denkt dus dat Cass ontvoerd is, want wie zou nu zelf weglopen. Cass ontmoet in het bos de kraai Harold en bevangen door de kou en nogal ziek wordt ze opgevangen door de halfreuzin, die haar opwarmt en weer terugbrengt naar het weeshuis. De zorgen om Cass zorgen er voor dat de mensen weer behulpzaam worden en weer lief en leed delen met elkaar. Maar de mensen hebben gezien dat de halfreus Cass in haar kar had en denken nu dat zij de kleine Cass ontvoerd heeft. De halfreus moet weg vinden ze! Maar de kinderen weten de waarheid. Onder leiding van Anthea en samen met Harold de kraai, besluiten ze het voor de Halfreus op te nemen en daardoor komen ze achter nog meer eigenaardigheden en onrechtvaardigheden, die allemaal rechtgezet moeten worden. 

Kelly Barnhill heeft met Het meisje dat naar de sterren luisterde wederom een prachtig, spannend en wonderlijk sprookje geschreven. Het verhaal wordt verteld in chronologische volgorde door een verteller, die ook af en toe commentaren levert. De gebeurtenissen verlopen los van elkaar tot ze op een geven moment allemaal in elkaar overlopen. Voor kinderen zo rond de 10 jaar is het een prachtig verhaal. Niet echt kinderlijk geschreven trouwens, maar de verhaallijn is goed te volgen. Het is spannend, magisch en soms ook een beetje eng. Het aantrekken van een huid als een soort kostuum klinkt behoorlijk surrealistisch bijvoorbeeld. Maar het valt allemaal op zijn plaats in het verhaal en hoort er gewoon bij. 

In Het meisje dat naar de sterren luisterde komen vele personen voor. Vooral als het over de weeskindertjes gaat. De drie voornaamste zijn Anthea en haar zusje Cass en broertje Bartleby. Dan komen er ook nog allerlei dorpelingen bij en de diverse dieren zoals kraai Harold en Hond. Veel namen dus en sommigen hebben juist geen naam. De burgemeester, de weesmoeder en de halfreus hebben geen specifieke naam. Maar ondanks de vele namen, blijft het allemaal duidelijk en goed te volgen.  

Kelly Barnhill geeft haar verhalen ook een boodschap mee en de de diepere lagen in het verhaal komen ook voor kinderen duidelijk naar boven. Dat mensen je kunnen bedriegen met mooie verhaaltjes. Hoe roddels kunnen leiden tot uitsluiting van mensen en geweld en hoe angst ingezet kan worden om mensen te onderdrukken. Toch weet Kelly Barnhill het met haar unieke schrijfstijl, allemaal luchtig te houden en leest het verhaal heel vlot weg. 

Het meisje dat naar de sterren luisterde is een verhaal over weeskinderen, magische wezens, dieren en buren. Een verhaal over gemeenschapszin. Prachtig geschreven. Zeker 5 hartjes voor dit mooie verhaal. 

Recensie: Het meisje dat naar de sterren luisterde - Kelly Barnhill 

Het meisje dat naar de sterren luisterde

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Anthea groeit op in een weeshuis. Ooit was het de gelukkigste plek op aarde, maar jaren geleden is de stad getroffen door een tragedie. Het weeshuis raakt in armoede en verval. Af en toe liggen er gulle gaven bij het hek. Maar er zijn te veel monden te voeden. Anthea is het oudste weeskind. Zij voelt aan alles: binnenkort zal men haar noodgedwongen vragen het weeshuis te verlaten. Dan is ze op zichzelf aangewezen in een vijandige wereld waar ze niemand kent. Maar dan verdwijnt haar zusje…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Do It Yourself: Chain bracelet

  • Recensie: Wie je morgen bent

  • Bekijk hier de nieuwe fotos van Outlander seizoen 3!

Zoek in artikelen