• onze waardering

Slagzij - Jørn Lier Horst &Thomas Enger RECENSIE

Recensie: Slagzij - Jørn Lier Horst &Thomas Enger

Als je zin hebt in een portie Noorse spanning en een goede politieroman, dan ben je met dit nieuwste boek, Slagzij, van Jørn Lier Horst en Thomas Enger aan het goede adres.
Dit is het derde boek in de serie over inspecteur Alexander Blix en journaliste Emma Ramm. Het kan interessant zijn als je de twee vorige boeken ook las omdat je dan de personages al kent, maar dit is niet nodig, er wordt genoeg uitleg gegeven zodat je het boek zeker ook op zichzelf kan lezen. 

Inspecteur Sofia Kovic wordt bij haar thuis doodgeschoten. Net daarvoor had ze Alexander Blix nog proberen bellen. Blijkbaar was ze iets op het spoor en vertrouwde ze alleen hem goed genoeg om haar vermoedens over de zaak te uiten. Wat de zaak voor Blix nog bemoeilijkt, is dat zijn dochter Iselin in hetzelfde appartement als Kovic woont en maar net aan de moordenaar kon ontsnappen. Vier dagen later zitten Blix en journaliste Emma Ramm plots allebei in een verhoorkamer. Blix heeft een man doodgeschoten in een poging zijn dochter te redden. Maar hij weet niet of hij de juiste man heeft doodgeschoten en of Iselin het zal halen.

De eerste hoofdstukken van Slagzij spelen zich afwisselend in de verhoorkamer en vier dagen ervoor af. Telkens Blix of Emma tijdens hun verhoor iets vertellen over wat er gebeurd is, keren we plots vier dagen terug in de tijd. Knap hoe de auteurs dit doen zonder dat het verwarrend overkomt. Alhoewel je toch je aandacht bij het boek moet houden, want je krijgt veel informatie te verwerken.
Er wordt ook afwisselend vanuit het perspectief van Alexander en Emma vertelt, waardoor je als lezer meer weet dan elk van de afzonderlijke personages.
Je wordt soms op een dwaalspoor gezet, maar dat had nog wat beter uitgewerkt kunnen worden, want nu is het niet helemaal duidelijk waarom dat dwaalspoor er eigenlijk is. Er worden heel veel zaken en namen aangehaald, waar soms maar een summiere uitleg bij wordt gegeven, waardoor je er niet te snel mag doorheen lezen, of je mist een belangrijk stuk. 

Men kan zich wel afvragen waar de titel vandaan komt, Slagzij is een term uit de scheepvaart en is de statistische toestand van een schip dat naar één kant overhelt; en ook de cover verwijst naar water en boten. Wie ontdekt het verband? 

Net als de vorige twee boeken uit deze reeks, is ook Slagzij het werk van het schrijversduo Horst en Enger. Horst werkte zelf nog bij een rechercheteam in Noorwegen voor hij begon te schrijven, hij schreef eerder ook al een bekroonde misdaadserie over inspecteur William Wisting.
Thomas Enger schreef ook al meerdere thrillers en verwerkt ook graag maatschappelijke thematiek in zijn boeken.
Als je het einde van Slagzij leest, zal je begrijpen dat er zeker nog een vervolg komt van de misdaadserie van dit duo. 

Recensie: Slagzij - Jørn Lier Horst &Thomas Enger

Nieuwste artikelen

  • 90's Disney Channel-series die je misschien vergeten bent

  • Deze acteurs worden vaak samen gecast

  • Onze aanraders voor Netflix in juli

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Een heel gewoon leven van Imogen Crimp

  • Hocus Pocus 2 trailer onthuld!

Gerelateerde artikelen

  • Boekpresentatie Zwart wit van Gillian King

  • Wat te doen met 8 miljoen?

  • Recensie: Vergeet mij niet

Zoek in artikelen