• onze waardering

Over Emma - Rosie Walsh RECENSIE

Recensie: Over Emma - Rosie Walsh

Leo is necrologieschrijver en al jaren gelukkig met zijn vrouw Emma, dochter Ruby en hond John Keats. Dat gevoel van allesomvattende liefde en 'ergens helemaal thuis zijn' heeft hij vroeger vaak gemist en pas op latere leeftijd ontdekte hij (per stom toeval) dat hij geadopteerd is. Maar met zijn gezin heeft hij het perfecte leven en is hij helemaal tevreden. Maar dan komt Leo erachter dat Emma misschien niet is, wie ze zegt dat ze is. Als journalist duikt hij in haar verleden en begint alles af te brokkelen. Wat is de waarheid?

Over Emma van Rosie Walsh is opgedeeld in een aantal delen. In het eerste worden de personages en hun leven goed voorgesteld; elk hoofdstuk vanuit of Emma of Leo verteld. Al snel wordt ook het zaadje gepland dat Leo steeds meer laat twijfelen aan het verhaal van Emma. Dat mysterie wordt zo neergezet dat je als lezer helemaal mee gaat in de twijfels en zoektocht van Leo. Wat houdt Emma achter? En waarom mag Leo bepaalde informatie niet weten?

Na de eerste kennismaking gaat het boek in een sneltreinvaart verder. Zo wordt er een sprong terug in de tijd gemaakt voor het verhaal en het verleden van Emma (ook vanuit dagboekpassages) en blijkt een vermissingszaak op het werk van Leo banden te hebben met dat verleden.

Wat vooral heel verrassend en positief is aan Over Emma, is dat je als lezer telkens een andere kant op wordt geslingerd wanneer je een nieuw stukje van het verhaal mee krijgt. Elke keer denk je dat je het antwoord over Emma weet, tot er nieuwe informatie naar boven komt. Daardoor voel je verwarring, de boosheid en het verdriet van bijvoorbeeld Leo heel goed en maakt het dat je in spanning door blijft lezen op zoek naar de uiteindelijke waarheid.

Een aantal elementen in het boek waar in het begin best de nadruk op wordt gelegd, zoals de adoptie van Leo en zijn gevoelens daarover, krijgen later in het boek wat minder aandacht. Dat is jammer, want het verhaal leent zich wel om die gevoelens van Leo hierin nog meer uit te dragen. Ook is het verhaal aan het einde wat snel en abrupt afgelopen, terwijl de opbouw juist best lang is. Ook dat het vrij snel 'eind goed, al goed' lijkt te zijn tussen Emma en Leo schept wat verwarring; want Emma heeft behoorlijk wat achtergehouden blijkt. Je zou denken dat, zeker gezien het verleden van Leo, daar niet zomaar overheen gestapt kan worden.

Over Emma van Rosie Walsh is een roman, maar heeft zoveel spannende passages in zich, dat het op momenten ook voor een thriller door zou kunnen gaan. Het is echt een pageturner die je als lezer helemaal meeneemt in de verwarring en zoektocht naar de waarheid! 

Recensie: Over Emma - Rosie Walsh

Over Emma

 • Auteur:

  Rosie Walsh
 • Verschenen:

  14 maart 2022
 • Uitgave:

  ISBN 9789022594957
  Uitgever Boekerij
  368 pagina's
 • Uitgever:

  Boekerij
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Emma was er vrij zeker van dat ze nooit zo stom zou zijn om opnieuw verliefd te worden. Maar toen ontmoette ze de ‘in memoriam’-schrijver Leo en daar was het dan: alles overstijgende liefde. Binnen enkele maanden waren ze verloofd. Zeven jaar later kwam Ruby, hun dochter, en vervolgens John Keats, hun reddingshond. Ze zijn gelukkig in hun wellicht ietwat te kleine huis dat haar grootmoeder haar heeft nagelaten.

  Leo, die als baby geadopteerd is, voelt zich voor het eerst van zijn leven helemaal thuis, hier hoort hij. En alles zou perfect zijn – als Emma was wie ze beweerde te zijn.

  Als ‘Emma’ tenminste echt haar naam was.

  Dan komt Leo erachter dat sommige dingen niet helemaal lijken te kloppen. Langzaam komt Emma’s oude leven aan het licht, en dreigt alles wat ze zo moeizaam heeft opgebouwd in één golf te worden weggespoeld. Terwijl de duisterste momenten uit Emma’s verleden naar boven komen, moet ze Leo op de een of andere manier bewijzen dat zij nog steeds dezelfde vrouw is.

  En hem vertellen over de liefde van haar andere leven.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ik kan niet slapen - Steve Frech

 • Winnen: Sims 4 Ecologisch Leven, Weerwolven en Eiland leven

 • Dit is Brandy als Cinderella in Disney's Descendants: The Rise of Red

 • Dit zijn de eerste beelden van 'To All The Boys' spin-off 'XO, Kitty'!

 • Officiële trailer Queen Charlotte: A Bridgerton Story is nu te zien!

Gerelateerde artikelen

 • Stiletto’s in de keuken

 • Zomerflirt

 • Recensie: Greta

Zoek in artikelen