• onze waardering

Mama liegt - Marion van de Coolwijk RECENSIE

Recensie: Mama liegt - Marion van de Coolwijk

Wanneer het steeds slechter gaat met Anna, de oma van Aisa, vraagt haar oma naar iemand uit haar verleden. Aisa wordt daardoor nieuwsgierig en gaat op zoek naar deze persoon. Wanneer ze Emma gevonden heeft, blijkt zij de zus van haar oma. Aisa is verrast en benieuwd naar het hele verhaal. Helaas sterft haar oma al snel maar lijkt Aisa te worden opgenomen in de familie van Emma. En dat terwijl ze misschien niet eens echt familie blijken te zijn? Hoe zit dit in elkaar? 

Marion van de Coolwijk zorgt voor een goede opbouw. Mama liegt begint met overzichtelijke stamboom die je verder in het verhaal steeds duidelijkheid geeft over hoe het een en ander met elkaar verbonden is. We leren Aisa kennen als een sterke jonge vrouw die de zorg draagt voor haar oma. Wanneer deze sterft raakt haar leven in een stroomversnelling. Ze wordt opgenomen in de familie van Emma en daarnaast wordt ze ook nog eens verliefd op de knappe en attente Zeb. 

Mama liegt wordt verteld vanuit het heden, maar ook vanuit het verleden. Op deze manier krijgen we steeds meer informatie over het leven van Elizabeth, de moeder van Emma. Ook krijgen we steeds stukken van de puzzel hoe Emma en Anna zussen zijn van elkaar. De afwisseling tussen het heden en verleden maakt het verhaal zeer sterk. Het wekt de nieuwsgierigheid van de lezer, waardoor je het boek niet weg wil leggen.  

Het verleden speelt zich af in de tijd van de oorlog waarin Elizabeth en haar familie het erg zwaar hebben. Wanneer haar vader en haar vriendje vertrekken naar de oorlog stuurt haar moeder haar naar Ommen, omdat het daar veiliger zal zijn voor haar. Na de oorlog gaat ze weer terug naar Amsterdam en ziet ze eindelijk haar vriendje Frans weer. Wanneer ze snel genoeg zwanger blijkt te zijn, moet daarvoor natuurlijk een oplossing bedacht worden. 

De schrijfstijl van Marion van de Coolwijk heeft me verrast. Geen bergen achtergrondinformatie over het verleden, maar een hartverwarmend verhaal van een kleindochter die op zoek gaat naar het verleden van haar oma. De korte hoofdstukken en de dialogen maken het verhaal vlot leesbaar. De stamboom heeft me meerdere keren geholpen alles weer even op een rijtje te zetten. Ook het feit dat je je steeds blijft afvragen hoe alles nou eigenlijk in elkaar steekt vond ik zeer prettig. Mama liegt blijft spannend tot het eind. 

Voorop de cover wordt het boek aangeduid als spannende roman. Wat mij betreft is dat precies wat het is. Een verhaal over liefde en familie. Maar ook een verhaal over de tijd waarin het niet gepast was om zwanger te zijn voor het huwelijk, een tijd waarin je als jongere deed wat je ouders je vroegen, en een verhaal met een flinke dosis spanning omdat niet alles is wat het lijkt. 

Van mij krijgt het boek 5 sterren. Mama liegt is een knap staaltje schrijfwerk en Marion van de Coolwijk is erin geslaagd een sterk plot neer te zetten. Wanneer jij houdt van spanning, en daarnaast houdt van een mooi liefdesverhaal dan is Mama liegt voor jou een must read.  

Recensie: Mama liegt - Marion van de Coolwijk

Mama liegt

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Aisa groeit op bij haar oma. Op haar ziekbed doet oma een schokkende bekentenis over haar verleden, die het leven van de jonge vrouw volledig op zijn kop zet. Nieuwsgierig gaat Aisa op zoek naar Emma van Bemmelen, de onbekende zus van haar oma. Wanneer oma kort na het weerzien met Emma overlijdt, lijkt Aisa liefdevol te worden opgevangen in de familie. Maar al snel blijkt dat niet iedereen blij is met haar komst… Mama liegt vertelt het verhaal van twee families die tijdens de Tweede Wereldoorlog door één ondoordacht moment voor altijd met elkaar werden verbonden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De Alien

  • De eigenwijze gravin - Sophie Irwin

  • Recensie: Queen Charlotte: A Bridgerton Story

Zoek in artikelen