• onze waardering

De school van de magische dieren: Top of flop - Margit Auer RECENSIE

Recensie: De school van de magische dieren: Top of flop - Margit Auer

Miss Cornfield en haar klas krijgen steeds meer dieren erbij, maar er zijn nog enkele kinderen die geen magisch dier hebben. Terwijl deze kinderen in spanning wachten op de mededeling dat er een dier voor hen komt, doet de hele klas mee aan een televisieshow. Ze willen natuurlijk winnen, maar dat lijkt nog niet zo makkelijk, want alles zit tegen…

Dit vijfde deel in de School van de magische dieren volgt het trouwe patroon. Eerst krijgen we een kleine glimp van Mortimer Morrison terwijl hij de wereld afschuimt en weer een nieuw magisch dier ontmoet, daarna volgt het verhaal met de klas van Miss Cornfield en we eindigen opnieuw met Mortimer. Het is prettig dat Margit Auer vasthoudt aan een format, ook in het verhaal zelf. Er krijgen altijd enkele kinderen een dier per deel en dat verloopt steeds op dezelfde manier. Het is voorspelbaar, maar creëert wel een gezonde spanning bij de jonge lezers.

Grappige, ontroerende en spannende momenten wisselen elkaar af. Er zit geen schroeiend tempo in Top of flop, maar dat hoeft ook niet. De lezertjes hebben zo voldoende tijd om alles te verwerken en oprecht te genieten van de fratsen die de magische dieren uithalen. Enkele basiskenmerken per diersoort worden uitgelicht, waardoor Top of flop ook leerzaam is. Natuurlijk worden die kenmerken zodanig uitvergroot dat het niet meer helemaal realistisch is, maar dat zijn magische dieren natuurlijk sowieso al niet, dus dat is helemaal niet erg.

Naast de thema’s die eigenlijk in elk deel van deze serie terugkomen, zoals vriendschap en dierenliefde, heeft dit boek ook een randje competitie in zich en worden de kinderen met de neus op het echte leven gedrukt. Daarmee bedoelend dat niet altijd alles er even eerlijk aan toe gaat. Hou er rekening mee dat bij sommige zaken andere mensen een dubbele agenda kunnen hebben waar jij niet van op de hoogte bent en waardoor je eigenlijk al met een achterstand begint. Het is een vrij pittige levensles die verwerkt zit in Top of flop, maar ze wordt door Margit Auer uiterst goed beschreven. In helder en eenvoudig taalgebruik, dat helemaal is toegespitst op een doelgroep van vrij jonge, zelfstandige lezertjes, legt ze uit hoe het allemaal in elkaar zit.

De zwart-wit illustraties van Martijn van der Linden zijn niet overheersend, maar ondersteunen af en toe het verhaal van Auer. Ze geven de lezers steun in de ontwikkeling van hun beeld, maar laten toe dat de eigen verbeelding volop aan het werk kan. Dat geldt eigenlijk ook voor de beschrijvingen van Auer. Die geven de setting zeker goed weer, maar zijn niet te gedetailleerd, zodat er volop kan gefantaseerd worden.

Top of flop is een grappig, toegankelijk en vertederend jeugdboek voor de jonge, zelfstandige lezertjes. Het bevat veel mooie ingrediënten en leest erg vlot. Het is wel een must om de eerdere boeken uit de serie De school van de magische dieren ook gelezen te hebben, om alle onderdelen van het verhaal goed mee te krijgen.

Recensie: De school van de magische dieren: Top of flop - Margit Auer

De school van de magische dieren - De school van de magische dieren 5

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Opwinding in de Wintersteinschool:
  De klas van miss Cornfeld komt op de televisie. Ze heeft zich opgegeven voor de televisieshow 'Top of Flop'. Iedereen is opgewonden, ook de magische dieren zoals bijvoorbeeld Cooper, de coole rat en Tingo, de brutale chimpansee. De televisiepret kan beginnen. Of toch niet? Er schijnt iets niet goed te gaan bij de wedstrijd. Kunnen de magische dieren het probleem oplossen?

  De school van de magische dieren verbergt een geheim. Wie geluk heeft, krijgt hier de allerbeste vriend die er op de wereld bestaat: een magisch dier. Een dier dat kan praten als het van jou is...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Woman King trailer is uit!

 • Deze films en series worden in oktober van Netflix verwijderd

 • Deze films en series verschijnen in oktober op Netflix

 • Schotse liefde - Lexie Scott

 • Het appartement - Lucy Foley

Gerelateerde artikelen

 • Twee parapluutjes en een schijfje citroen

 • Recensie: Lake | 4 hartjes

 • Recensie: Licht

Zoek in artikelen