• onze waardering

De Gorgeltjes trakteren de dieren - Jochem Myjer RECENSIE

Recensie: De Gorgeltjes trakteren de dieren - Jochem Myjer

In De Gorgeltjes trakteren de dieren ontdekken Bobba en Belia de mand vol gorgelbessen van hun moeder. Ze besluiten met deze mand vol bessen langs al hun dierenvriendjes te gaan en ze te trakteren op de overheerlijke bessen.

De Gorgeltjes wonen met hun mama’s en papa’s in holletjes op het Eiland. Ze spelen in de duinen en leren alles over de dieren. Als ze groter zijn, gaan ze naar de Gorgelschool waar ze les krijgen over hoe ze voor Mensenkinderen kunnen zorgen. Maar eerst is het tijd om te spelen, uit te delen en te tellen.

De Gorgeltjes trakteren de dieren is een groot kartonboek voor de peuters van 2 tot 4 jaar. Het samen tellen en dieren leren kennen staat centraal in dit verhaal. Zo leren de kinderen tellen tot 7 en komen er allerlei  verschillende soorten dieren voorbij, zoals de muisjes, konijnen, uiltjes en roodborstjes.

Schrijver Jochem Myjer heeft de tekst per pagina kort gehouden. Het tellen en het ontdekken van het volgende dier staat op iedere pagina centraal. Het boek heeft een ‘gat’ waardoor de peuters alvast kunnen gluren naar het volgende dier. Jammer genoeg wordt hetgeen je ziet door dit ‘gat’ in het boek steeds iets minder duidelijk.

Schrijver Jochem Myjer kennen we vooral als cabaretier. Sinds 2015 is hij ook kinderboekenschrijver. Toen kwam het eerste deel van De Gorgels uit. Dit boek was meteen een groot succes en won in 2016 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Deel 2, De Gorgels en het geheim van de gletsjer, verscheen in 2018. Dit boek was winnaar van de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury in 2019. Kinderen sloten de Gorgels massaal in hun hart. In november wordt deel 3 verwacht: De Gorgels en de laatste kans.

Naast deze drie boeken zijn er ook twee prentenboeken verschenen voor kinderen van 4 tot 6 jaar: De wereld van de Gorgels en De Gorgels en de grote operatie.

En in 2022 is er dan ook een prentenboek verschenen voor de allerkleinsten. De prachtige platen in De Gorgeltjes trakteren de dieren zijn gemaakt door meestertekenaar Rick de Haas. De prenten zijn duidelijk en kleurrijk. Het nodigt de kinderen uit om het verhaal echt te beleven en mee te tellen en mee te zoeken. Pluspunt van het boek is dat het van dik karton is gemaakt, waardoor het niet snel stuk zal gaan. Kinderen kunnen het boeken, na het voorlezen, dan ook heel goed zelf bekijken. Het verhaal leent zich ervoor om de kinderen na het voorlezen zelf op ontdekking te sturen met het boek.

De Gorgeltjes trakteren de dieren is een mooi prentenboek waarin het gaat om het ontdekken van verschillende dieren, het samen delen en het tellen. Fijn dat schrijver Jochem Myjer de Gorgels nu ook deelt met de allerkleinsten.

Recensie: De Gorgeltjes trakteren de dieren - Jochem Myjer

Gorgels - De Gorgeltjes trakteren de dieren

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In mama's keukentje staat een mand met Gorgelbessen. Daar weten Bobba en Belia wel raad mee. Ze gaan trakteren! Ze verwennen alle dieren die rond het grote Gorgelhol wonen. De familie egel, de uil en haar jonkies, de eekhoorntjes, het roodborstje en tot slot de konijnen en de muizen die ook onder de grond wonen. En dan is de mand leeg...

  Maar wat was mama eigenlijk van plan met die bessen?
   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Mummy ster Brendan Fraser maakt graag nog een vervolg

 • Dit is waar de kinderen uit kerstfilms nu zijn

 • Dit is de release datum van Shadow and Bone seizoen 2 + eerste beelden

 • Genoeg gezegd – Karen Rose

 • Nee! Kerstklassieker The Holiday krijgt toch geen vervolg

Gerelateerde artikelen

 • Erotische Harry Potter-fanficties

 • Huid tegen huid - Anja Feliers

 • Hilarische bloopers van 'The Good Place' seizoen 3

Zoek in artikelen