• onze waardering

Vaderskind - Belinde Bauer RECENSIE

In Noord-Devon rondom kleine dorpjes worden jonge vrouwen slachtoffer van een gestoorde man. Zij worden gedwongen zich uit te kleden en terwijl ze hun moeder bellen om afscheid te nemen, worden ze vermoord. Het dorp leeft onder het gevaar dat dreigt. Zelfs de kinderen op de scholen hebben door wat er gaande is. De tienjarige Ruby gaat mee met haar vader en zijn posse om deze man te pakken te krijgen. Maar dan dreigt het gevaar van de zee en loopt Ruby zelf gevaar.  

 

Vaderskind wordt grotendeels verteld vanuit Ruby's perspectief. Afwisselend komen andere personages aan bod waardoor de lezer een goed beeld van het verhaal krijgt. Als lezer vraag je jezelf soms af wat het nut van Ruby's personage is. Dit komt vooral door haar jonge leeftijd terwijl het onderwerp van het verhaal best volwassen is. Er zijn dingen die voor Ruby belangrijk zijn maar misschien niet per se belangrijk zijn voor het grote plaatje. Ze lijkt onwetend en niet door te hebben wat voor impact haar vader heeft op haar. Het perspectief van het jonge meisje is zeker origineel voor een thriller. Richting het einde van het verhaal wordt langzaam maar zeker duidelijk dat het gekozen perspectief daadwerkelijk belangrijk is voor het verhaal.  

 

Belinda Bauer weet vanaf het begin heel erg duidelijk een bepaalde grimmige sfeer te verwerken in het verhaal. Er wordt veel tijd genomen om het verhaal op te bouwen wat voor- en nadelen kent. Door deze lange opbouw duurt het even voordat Vaderskind echt heel erg spannend wordt. Het voordeel van deze lange opbouw is dat je als lezer goed in het verhaal zit wanneer het echt spannend wordt. Ondanks deze goede opbouw is het verhaal zeker niet voorspelbaar. Zelfs wanneer je denkt te weten wie de moordenaar is zijn er ontwikkelingen die ervoor zorgen dat het verhaal weer een andere richting neemt. De personages zijn duidelijk uitgewerkt en de locatie en situatie zijn goed geschetst, als lezer heb je hier gelijk een duidelijk beeld bij. Wanneer de moordenaar daadwerkelijk zijn slag slaat wordt het verhaal er niet gelijk spannender door. Er heerst nog steeds een beheerste en kalme sfeer ondanks de gebeurtenissen. In de ontknoping van Vaderskind, wanneer de dreiging stijgt, stijgt ook de spanning en is het boek bijna niet meer weg te leggen.  

 

Vaderskind, geschreven door Belinda Bauer, is geen superspannende thriller. Wel is het een onverwacht verhaal met een originele insteek. Hierdoor is het verhaal echt een aanrader om te lezen en krijgt het dan ook vier hartjes. 

Vaderskind

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Op de stranden en kliffen van Noord-Devon vallen jonge vrouwen ten prooi aan een zieke geest. De man dwingt hen zich uit te kleden en vervolgens hun moeders te bellen, zodat deze getuige kunnen zijn van de moord op hun dochters. De eerste twee vrouwen weten nog te ontsnappen, maar dan wordt het lichaam van een derde slachtoffer gevonden…

  De tienjarige Ruby Trick woont met haar somberende moeder en werkeloze vader in het kustdorpje Limeburn dat langzaamaan in zee verdwijnt. Ruby heeft haar eigen problemen. Pestkoppen in de schoolbus. De dreigende scheiding van haar ouders. Maar haar vader is haar held en als ze hem kan helpen de moordenaar te vinden, komt alles misschien toch nog goed…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Ehrengard: Forførelsens kunst

 • Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen - Maranke Rinck

 • Hoe verjaag je een monster? - Jana Bauer

 • Toestanden - Tsitsi Dangarembga

 • Split Second - Caja Cazemier

Gerelateerde artikelen

 • Achter de schermen bij Chicklit.nl: november

 • De geheimen van Schatterdam - Griebel - Roel Verheggen

 • Recensie: Fair play

Zoek in artikelen