• onze waardering

Heat 2 - Michael Mann RECENSIE

Recensie: Heat 2 - Michael Mann

Heat 2 van regisseur Michael Mann is het vervolg op zijn film Heat, maar dan in boekvorm en Michael Mann maakt met dit boek zijn debuut als romanschrijver. Hij doet dit in samenwerking met auteur Meg Gardiner, een ervaren schrijfster van misdaadromans en thrillers. 

De film Heat uit 1995 is een zeer realistische misdaadfilm van hoog niveau en bij veel mensen is het een grote favoriet. Mann maakte de film naar aanleiding van een eerdere film over Vincent Hanna, een politierechercheur bij de moordafdeling in Los Angeles. Deze film L.A.Takedown werd echter geen succes. Heat was veel realistischer en indringender. Het lang verwachte vervolg is echter nooit gekomen, tot nu dan meer dan 25 jaar later en dan in onverwachte boekvorm. 

Om een beetje te weten waar het over gaat, zal eerst het plot van de film Heat duidelijk moeten worden. Fans van de film zullen het wel weten, maar even kort samengevat: 

Neil McCauley is een meesterdief met een feilloze reputatie en hij is nog nooit gepakt. Zijn motto is: neem nooit een klus aan waarbij je niet binnen 30 seconden weg kan zijn. "spot the heat around the corner" – vandaar de titel 'Heat'. Hij heeft een team van vertrouwde professionals om zich heen en zijn operaties verlopen altijd vlekkeloos en zonder doden. Deze keer overvallen ze een geldtransport en vluchten met 1,6 miljoen dollar, maar een nieuweling die als invaller bij de bende werkt, schiet dit keer wél een van de bewakers dood. Wanneer daarop de andere bewakers in paniek raken, zien McCauley en de anderen zich genoodzaakt iedereen neer te schieten. Dit heeft tot gevolg dat er een enorme klopjacht op de daders wordt geopend, onder leiding van rechercheur Vincent Hanna. Twee doorgewinterde mannen in hun werkvelden komen tegenover elkaar te staan, met alle dramatische gevolgen van dien. 

Met topacteurs zoals Robert De Niro (McCauley) en Al Pacino (Hanna) en een zeer goede bijrol voor Val Kilmer (Chris Shiherlis) werd de film een groot succes. 

Blijkbaar is Michael Mann nog niet klaar met het personage van Vincent Hanna. Een vervolgfilm zal problemen hebben gegeven wat betreft de bezetting. De acteurs van de vorige film zijn op leeftijd en zullen het verhaal niet meer naar behoren kunnen dragen. Vandaar misschien dat Michael Mann het vervolg in boekvorm presenteert. En net als zijn films is ook een boek van zijn hand erg goed! 

Het boek is zowel een prequel als een vervolg. Het begint in een proloog waar de film eindigt: na de mislukte vervolgoverval op een bank en de shoot out in de straten van Los Angeles, met de enige overlevende van de bende: Chris Shiherlis. Van daaruit pakt Michael Mann het verhaal op over de belevenissen van Chris, hoe hij weer er bovenop komt. Het verhaal legt een ingewikkelde connectie bloot tussen de internationale misdaadorganisaties van de VS en die van Zuid Amerika. Waar McCauley zich altijd alleen bezig hield met diefstal en overvallen, gaat Chris risicovoller in zee met de drugskartels. We leren over zijn verleden in de bende van McCauley, voorheen nog in Chicago. In die tijd werd McCauleys clean cut werkmethode ook al eens gedwarsboomd door een outsider, die een gestoorde verkrachter en moordenaar bleek te zijn. 

Heat 2 bestaat echter uit twee verhaallijnen en tijdslijnen. Tussendoor grijpt het verhaal namelijk terug naar het verleden en komen we meer te weten over Neil McCauley, maar vooral ook over Vincent Hanna. Wat heeft deze twee mannen gevormd en hen gemaakt tot de complexe personen die ze waren/zijn. Vincent Hanna is nog steeds die wat sombere work-aholic, die ook zijn derde huwelijk zag stranden, ondanks alle moeite die hij deed. Hij is inmiddels politie-chef in L.A. en nog steeds super gedreven. 

Michael Mann kennen we als regisseur van succesfilms zoals Miami Vice; Insider; Collateral, Ali; Last of the Mohicans; Public Enemies en zo kunnen we nog even doorgaan. Mann houdt de vaart erin in het boek. Net als zijn films is Heat 2 ook pakkend, boeiend en complex. De schrijftrant zal een combi zijn van zijn inzicht als regisseur in de situaties en verhaallijnen en de ervaring als schrijfster van Meg Gardiner. Een prima combinatie! De beschrijving van de oude personages sluit heel goed aan op de film en de nieuw geïntroduceerde personages zijn even intrigerend en memorabel. Je gaat de huidige situatie van Chris beter begrijpen en weet nu waardoor hij zo is als hij is. Ondanks dat hij de 'bad guy' is, wekt hij in het verhaal wel de gunfactor op. Je wilt graag dat hij het gaat redden. 

Heat 2 van Michael Mann is een absolute aanrader en niet alleen voor de fans van de film Heat. Het boek is ook goed los van de film te lezen en zeker intrigerend en boeiend. Het zou mij niets verbazen als er nog een vervolg op komt. Zondermeer dus 5 hartjes voor deze prequel/sequel.  

Recensie: Heat 2 - Michael Mann

Heat 2

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Heat 2 is zowel een prequel als vervolg op de veelgeprezen film, maar dan in boekvorm. Het verhaal gaat over de vormende jaren van rechercheur Vincent Hanna en over elitecriminelen Neil McCauley, Chris Shiherlis en Nate. Het grijpt terug op eerdere gebeurtenissen en gaat daarna verder met nieuwe personages aan beide kanten van de wet, spectaculaire overvallen en filmische actiescènes. In deze thriller staat de gevaarlijke werking van internationale misdaadorganisaties centraal: van de straten van Los Angeles en misdaadsyndicaten in Paraguay tot een witwasoperatie van drugskartels in Mexico.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Op deze datum keert 'Lucifer' seizoen 4 terug

  • Kijk 'To All the Boys I've Loved Before' zonder Netflix

  • Eternals komt naar Disney+

Zoek in artikelen