• onze waardering

Levensgevaar - Arttu Tuominen RECENSIE

Recensie: Levensgevaar - Arttu Tuominen

Levensgevaar van Arttu Tuominen is deel 2 in de Rivierdelta serie van deze Finse schrijver. De opvolger van Bloedbroeders, met wederom hoofdpersonage politiecommissaris en rechercheur Jari Paloviita. 

Een gemaskerde jongeman gooit een handgranaat naar binnen bij nachtclub Venus in Pori met gevolg dat er 5 doden vallen en talloze gewonden. Het wordt gezien als een terroristische daad tegen de LHBTQ+ gemeenschap. Venus is namelijk een nachtclub voor hen. Toevallig is politieman Henrik Oksman, een lid van Jari's team, ook aanwezig geweest in Venus. Hij is homo en travestiet, maar houdt dit angstvallig geheim voor zijn collega's. Jari en zijn team worden tijdens het onderzoek zich ervan bewust dat veel mensen in Pori helemaal nog niet zo open zijn over LHBTQ+ en dat er extremistische groeperingen zijn die vreselijk intolerant en racistisch zijn en die dus allemaal motieven hebben. Het onderzoek voert Jari in de richting van een man die zich De Gezant noemt. Een religieus fanaat die letterlijk de oorlog verklaart aan 'de zieke homoseksualiteit'. 

Arttu Tuominen is eigenlijk een Finse milieu-inspecteur uit Pori. Schrijven doet hij ernaast. Hij schuwt het niet om actuele controversiële onderwerpen aan te roeren. Hij heeft een fijne relaxte schrijfstijl, die lekker weg leest en je soepel door het verhaal heen leidt.  Hij schrijft niet direct expliciet maar je kunt tussen de regels door heel wat achterliggende informatie en emoties naar boven halen. De diverse terugkerende karakters worden verder uitgediept door Tuominen en de uit Bloedbroeders bekende verhaallijnen krijgen meer vorm.  

In Bloedbroeders moest je nog aan Jari Paloviita wennen, maar inmiddels is hij nu een bekend vertrouwd personage. Waar we in deel 1 er achter kwamen dat Jari's huwelijk niet lekker liep, zien we nu de reden. Jari probeert zijn thuissituatie te verbeteren en zijn huwelijk met Terhi te redden. Zijn schoonouders zijn bewust of onbewust bezig hen uit elkaar te trekken en alles draait om geld. Geld dat Jari met zijn huidige positie en baan niet binnen brengt. Terhi gaat tot op zekere hoogte mee hierin. Jari zou die promotie tot de politietop moeten hebben, maar hij liet het lopen en ze verwijt hem dat hij teveel bezig is met de praktijk en die betrokkenheid bij het werkveld leidt er ook toe dat hij minder vaak thuis is en haar en de kinderen verwaarloost. Jari probeert alle ballen in de lucht te houden. 

Ook nieuwe karakters worden mooi en uitgebreid neergezet. Tuominen heeft zich verdiept in mogelijke achtergronden van de seksuele afwijkingen die leiden tot misdaden, maar laat eveneens zien dat er ook mensen zijn die niet tot misdaad vervallen, ook al hebben zij een moeilijk of zelfs zwaar verleden. Want ook het personage van Henrik Oksman komt van ver en het verschil tussen hem en De Gezant is wel duidelijk. Arttu Tuominen is betrokken en heeft goed onderzoek gedaan. Hij laat de lezer bewust worden van wat leeft in de Finse maatschappij, de problemen en verschillen, zonder direct een standpunt erover in te nemen.  

Levensgevaar is wederom een thriller met een actueel onderwerp. Scherp en boeiend geschreven. Het verhaal pakt je en laat je niet meer los. Stof tot nadenken. Zeker 5 hartjes voor deze spannende thriller. 

Recensie: Levensgevaar - Arttu Tuominen

Rivierdelta 2 - Levensgevaar

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Deel 2 in de Rivierdelta-serie. Pori wordt opgeschrikt door een aanslag op een LHBTQ+-nachtclub. Een zaak voor rechercheur Jari Paloviita en zijn team.
     

    Een gemaskerd persoon eist online de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op een nachtclub die geliefd is bij de LHBTQ+-gemeenschap van Pori. Hij verklaart de oorlog aan ‘de ziekte homoseksualiteit’. Politieman Henrik Oksman was die avond aanwezig in de club, gekleed als vrouw, maar hij vertrok met een andere man, vlák voordat de granaat tot ontploffing kwam…

    Geconfronteerd met extremistische groeperingen, racisme en intolerantie, zetten rechercheur Jari Paloviita en zijn team alles op alles om de zaak op te lossen en hun collega te beschermen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Toch - Armando

  • De weduwen van 11 september

  • It Starts With Us - Colleen Hoover

Zoek in artikelen