• onze waardering

Rauwe vis - Carrie Solomon RECENSIE

Recensie: Rauwe vis - Carrie Solomon

Rauwe vis! Ik heb altijd geleerd daar uiterst voorzichtig mee om te gaan en staan wij Nederlanders in het buitenland niet bekend als die rare gasten die rauwe haring zo naar binnen werken met een gesnipperd uitje?
Toch wordt op veel plaatsen rauwe vis gegeten. Sushi wordt bijvoorbeeld steeds populairder. Uiteraard vind je die ook in Rauwe vis. Net als tonijn die, wanneer hij niet uit blik komt ook het lekkerst is als hij rauw of slechts licht gegrild is. Wanneer het enigszins mogelijk is dan nemen we op een terras of bij een diner als voorgerecht wat rauwe oesters.

Rauwe vis begint met de hoognodige inleiding. Hoe behandel je vis? Welke vis kan je rauw eten en wanneer? En uiteraard de verschillende bereidingswijzen als Sashimi, chevice, tartaar, tataki of poké.

Ik begon met het maken van Sashimi van zalm die we aten met sojasaus en wakame. Eerste vereiste: superverse vis. Die komt van de visboer en niet uit de supermarkt. Heerlijk als appetizer of om gewoon van te genieten tijdens een tv-avondje. Dat gold trouwens ook voor mijn tweede gerechtje Gravlax met roomkaas en bieslook.


Handig in de inleiding is het overzicht van jaargetijden wanneer vissoorten het beste gegeten kunnen worden. Jammer is het dat dit overzicht verre van compleet is. Handig zijn ook de recepten voor verschillende sauzen die je bij rauwe vis kan eten en de smaakmakers of bijgerechten als furikake, noricrackers, dukkah en kimchi die te allen tijde passen bij Rauwe vis.

Carrie Solomon, een Amerikaanse die in Parijs woont, schreef voor Rauwe vis zestig recepten onderverdeeld in 'Uit het vuistje', 'Salades en bowls' en 'Gerechten om te delen'. In het laatste hoofdstuk vooral de wat grotere gerechten die een hele maaltijd vormen, zoals een Pasta carbonara en een Ramen, maar voor mij blijft Rauwe vis toch meer een lekker exclusief hapje op borreltijd.

Rauwe vis eindigt met een aantal bijlagen, zoals ze genoemd worden. In feite zijn het niet meer dan receptenindexen op verschillende manieren gerangschikt: Op volgorde van het boek, op naam van het recept én op vissoort.

Houd je van vis en houd je ervan te experimenteren met verschillende bereidingen dan is Rauwe vis een prima boek. Echt moeilijk worden de recepten nooit.

Recensie: Rauwe vis - Carrie Solomon

Rauwe vis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Sushi, sashimi, ceviche, pokébowls, tartaar, carpaccio, en nog veel meer. De culinaire trend van verse rauwe vis nam de laatste jaren een vlucht. Goed voor het figuur en een geweldige bron van eiwitten en mineralen, dus heel gezond. Bovendien bevat vette vis - zoals zalm en makreel - grote hoeveelheden omega-3-vetzuren, waarvan bewezen is dat ze goed zijn voor hart en vaten. Maar uiteraard spelen ook smaak, textuur en mondgevoel een belangrijke rol.

  Met Rauwe vis maken hobbykoks en visliefhebbers in 60 recepten en met prachtige fotografie een inspirerende wereldreis langs bereidings- en conserveringstechnieken van duurzame vis. Inclusief recepten voor sauzen en kruiden, lunches en salades, bowls en schotels om te delen. Van Hawaïaanse poké bowls, Peruaanse céviche en tiradito tot Scandinavische gravlax en Mexicaanse tostadas. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Nu we hier toch zijn van Chantal van Gastel

 • Interview met de hechte cast van Spijt!

 • Geef je op voor de Leesclub met 'Furie' van Katie Lowe

Zoek in artikelen