• onze waardering

Patroon - Marco Kunst RECENSIE

Recensie: Patroon - Marco Kunst

In een melige bui besluiten Mylo en zijn beste vriend Mees tot een experiment: met niets anders dan een hamer en een tang vuren ze een kogel af. Het gaat gruwelijk mis, Mees krijgt de kogel in zijn hoofd en sterft. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel. Mylo's opa blijft hem steunen en samen gaan ze op reis. Naar Amerika, het land waar opa's roots liggen en waar Mylo's vader woont, die hij nooit eerder heeft ontmoet. Maar een reis die bevrijdend zou moeten zijn na de onvoorstelbare gebeurtenissen thuis, legt juist een gruwelijk geheim bloot. Een geheim waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken blijkt te hebben met de dood van Mees. Lukt het Mylo om te ontsnappen aan het patroon dat zijn familie al drie generaties in zijn greep houdt? 

Vanaf de eerste zin van Patroon door Marco Kunst merk je al dat dit niet zomaar een verhaal is. Je wordt meegenomen in de gedachten en gevoelens van Mylo. Zoals je een dagboek leest, lees je ook Patroon. Alle gedachten van Mylo zijn op zo'n manier neergezet, dat het net lijkt of je in het hoofd van Mylo zit. Je weet precies wat hij doet, en denkt en waarom. Dit is heel sterk neergezet.  

In korte hoofdstukken, in chronologische volgorde neemt Marco Kunst je eerst mee in de heftige gebeurtenissen tussen Mylo en Mees. Daarna ga je verder in het leven van Mylo en hoe hij achter ingrijpende geheimen komt. Zo gaat het verhaal verder samen met zijn opa.  

Verschillende thema's komen in Patroon naar voren. Relaties, verlies, gemis, maar ook hoe om te gaan met schuldgevoelens. Belangrijke thema's die vaak voor jongeren lastig zijn om mee om te gaan. Deze zijn zo goed verweven in het verhaal.  

Patroon is op zo'n manier geschreven dat het prima past in hedendaagse onderwerpen en thema's. Er komen veel dingen naar voren die nu spelen onder kinderen en jeugd. Zo komt social media en whatsapp regelmatig terug, en ook o.a. tv-programma's als Dora. 

Patroon is een prachtig verhaal, zo intens en bijzonder geschreven dat het je niet loslaat. Het gaat als het ware onder je huid zitten. Ook als je niet houd van verhalen met heftige thema's is Patroon zeker het lezen waard! 

Recensie: Patroon - Marco Kunst

Patroon

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In een melige bui besluiten Mylo en zijn beste vriend Mees tot een experiment: met niets anders dan een hamer en een tang vuren ze een kogel af. Het gaat gruwelijk mis, Mees krijgt de kogel in zijn hoofd en sterft. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel.

    Mylo's opa blijft hem steunen en samen gaan ze op reis. Naar Amerika, het land waar opa's roots liggen en waar Mylo's vader woont, die hij nooit eerder heeft ontmoet. Maar een reis die bevrijdend zou moeten zijn na de onvoorstelbare gebeurtenissen thuis, legt juist een gruwelijk geheim bloot. Een geheim waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken blijkt te hebben met de dood van Mees. 

    Lukt het Mylo om te ontsnappen aan het patroon dat zijn familie al drie generaties in zijn greep houdt?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Kick off: Leesclub leest Het eiland van duizend bronnen

  • Interview: Gezellig kletsen met Helen Vreeswijk

  • Ons huis - Louise Candlish

Zoek in artikelen