• onze waardering

Genoeg gezegd – Karen Rose RECENSIE

Recensie: Genoeg gezegd – Karen Rose

Als jong meisje ontsnapte Mercy Callahan uit de sekte waarin ze opgroeide. En aan sekteleider Ephraim Burton, met wie ze verplicht trouwde en die haar misbruikte en mishandelde. Maar ze heeft zich nooit helemaal los kunnen maken van haar verleden. Waar ze ook komt, Mercy kijkt nog altijd angstig over haar schouder. Terecht, blijkt als ze op verzoek van haar broer afreist naar Sacramento. Hij is FBI-agent en bezig bewijs te verzamelen tegen Burton. Maar Burton krijgt lucht van hun missie en begint een zoektocht naar Mercy. Hij laat de kans niet voorbijgaan zijn vrouw weer terug te krijgen, of dit nu levend is of dood...

Op achtjarige leeftijd maakte de Amerikaanse Karen Rose per ongeluk kennis met thrillers. Dat ze na haar eerste spannende boek een tijd lang slecht sliep, weerhield haar er niet van zelf thrillerschrijver te worden. Inmiddels heeft ze een hele lijst titels op haar naam staan, won ze verschillende prijzen en is haar werk in meer dan vijfentwintig talen vertaald. Genoeg gezegd is de nieuwste van haar hand, opnieuw een binnen het genre romantische thriller, en een vervolg op Op de vlucht.

In voorloper Op de vlucht liet Rose haar lezers kennismaken met FBI-rechercheur Gideon Reynolds. Genoeg gezegd vertelt het verhaal van zijn zus Mercy. Je ontdekt meer over wat hoe hun jeugd binnen de sekte eruit zag. En vooral wat de gevolgen daarvan zijn voor de rest van hun leven. Want ook al ontsnap je aan terreur en angst, het drukt een hele grote stempel op wie ermee te maken heeft gehad. Dat trauma speelt een belangrijke rol in het opbouwen van de spanning in dit boek. Want hoe het er in deze sekte aan toe ging (en nog gaat in het heden van dit verhaal), is niet mals. Rose laat direct in het eerste hoofdstuk duidelijk zien dat een mensenleven voor sommige sekteleden weinig waard is. Daarmee is Genoeg gezegd niet voor de teerhartigen.

Dat heeft meteen als keerzijde dat sekteleider en moordenaar Ephraim Burton een wat ongeloofwaardig personage is. Behalve vanuit Mercy wordt Genoeg gezegd ook verteld vanuit zijn perspectief. Aan de ene kant brengt zijn constante aanwezigheid in het verhaal een almaar sluimerende dreiging mee. Tegelijkertijd is het wel een beetje overdreven dat er in het begin in bijna iedere hoofdstuk met hem in de hoofdrol, een dode valt. En hoe kan iemand nu zo relax zijn over de dood en 'even iemands nek breken'? Het zou bloedstollend moeten zijn, maar het is eigenlijk best een beetje gek.

Toch weet Rose haar lezers vanaf dat eerste heftige hoofdstuk het verhaal in te slepen en wakker te houden tot de laatste pagina van deze aardige pil. Haar schrijfstijl is eenvoud en daarmee toegankelijk, en in het verhaal zit veel actie, waardoor je het boek lastig weg kunt leggen. En al zijn de personages niet heel toegankelijk, ze zijn (buiten Burton) wel te begrijpen. Mercy is echt wel tot in haar diepste ziel gekwetst. Maar wat is ze dapper – en met haar de anderen die de sekte ten val proberen te brengen. Dat maakt dat je hen een goed einde wenst. Inclusief de romantiek waar Rose altijd zo vaardig in is. Daarvan is Genoeg gezegd misschien niet het allerbeste voorbeeld. Maar dit biedt wel voldoende om nu al uit te kijken naar het derde deel dat al op de planning staat.

 

Recensie: Genoeg gezegd – Karen Rose

Genoeg gezegd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Jaren geleden ontsnapte Mercy Callahan uit de sekte waarin ze opgroeide. Maar ook al ontkwam ze aan het misbruik en de terreur, het verleden blijft haar achtervolgen. Wanneer haar broer, FBI -agent Gideon Reynolds, nieuwe bewijslast heeft over sekteleider Ephraim Burton, reist Mercy naar Sacramento. Daar ontmoet ze Gideons beste vriend, rechercheur Rafe Sokolov, die haar gerechtigheid belooft. Maar Ephraim krijgt lucht van hun missie en nu hij weet dat Mercy zijn geheimen op het spoor is, zal hij er alles aan doen om haar terug naar de sekte te brengen, dood of levend…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De 6 mooiste boekenwinkels van Nederland

 • Wauw: deze kinderen uit films zijn goed opgedroogd! 

 • 13 dingen die alle book lovers graag zouden willen horen

 • 11 keer beroemde ouders met beroemde kinderen

 • Column van de "eerlijke" recensie: Recensie Archer's Voice

Gerelateerde artikelen

 • Van mij alleen

 • Populaire boeken die in februari 2022 verschijnen

 • Recensie: Over de Schreef

 • Populaire boeken die in juli 2020 verschijnen

 • Populaire boeken die in februari 2021 verschijnen

Zoek in artikelen