• onze waardering

Portret van een onbekende vrouw - Daniel Silva RECENSIE

Recensie: Portret van een onbekende vrouw - Daniel Silva

Voormalig journalist David Silva is al aan zijn vijfentwintigste roman toe. Die-hard fans wachten steeds hoopvol op de volgende Gabriel Allon-thriller. Portret van een onbekende vrouw is de tweeëntwintigste thriller met deze sympathieke Israëlische spion in de hoofdrol, maar dit keer is het toch anders. Gabriel Allon is namelijk met pensioen en heeft zich met zijn gezin teruggetrokken in het mondaine Venetië. Daar neemt hij zijn oude job als schilderijrestaurateur weer op in het bedrijf van zijn vrouw. Alle banden met de Israëlische geheime dienst lijkt hij te hebben doorgesneden en hij struint rustig rond tussen de pleinen en de kanalen.

Als een oude vriend, de Londense kunsthandelaar Julian Isherwood, plots zijn hulp inroept, gaat het verhaal aan het rollen. Gabriel ontdekt dat Julian een valse Anthony Van Dyck heeft gekocht en verkocht en dat kan het einde betekenen van Isherwoods reputatie en bedrijf. Wat volgt is een kat-en-muisspel in de achterkamertjes van de internationale kunstwereld die helemaal niet zo fraai blijkt te zijn als iedereen denkt. Als het om het grote geld gaat, deinst men niet terug voor moord en bedrog. Ook nu weer vullen huurmoordenaars, vervalsers, de maffia, FBI en andere instellingen de pagina's. Uiteindelijk zal Gabriel Allon na een fameuze plottwist de ware toedracht achterhalen en Isherwood van de ondergang redden, maar niet zonder een spannend kat-en-muisspel dat hem alle hoeken van Europa en Amerika doet zien.

De grote liefhebbers van Gabriel Allon hielden hun hart vast toen hij na zijn schotwond in het vorige boek zijn afscheid van de Israëlische geheime dienst kenbaar maakte. Zou dit het einde betekenen van de populaire held die al twee decennia lang geopolitieke problemen oplost? David Silva heeft een elegante oplossing gevonden om Allon nieuw leven in te blazen. Hoewel hij zich teruggetrokken heeft uit de Mossad, gaat hij toch zijn oude instincten niet uit de weg en helpt hij nu vrienden in nood. Bijzonder aangenaam is dat Silva enkele personages uit vorige thriller weer aan bod laat komen. Dit voelt eigenlijk heel natuurlijk aan. Fans kennen deze personages en weten waarvoor ze staan (hoewel je dit boek ook zeker zonder voorkennis kan lezen).

Qua setting slaat Silva weer spijkers met koppen: de locaties in Europa en de VS spreken tot de verbeelding en worden tot in detail beschreven.  Bijzonder is de inkijk die Silva ons biedt in de wereld van de grote kunst met al zijn negatieve elementen: moord, geld, bedrog. Het lijkt alsof het net als de drugswereld een grote misdaadfamilie is. Als hij dat nog eens combineert met de financiële wereld van de hedgefondsen  zien we pas hoe corrupt het hele wereldje ook is. David Silva blijft zijn stijl trouw: uitvoerige beschrijvingen en gedetailleerde portretten. Misschien gaat hij dit keer te ver daarin. De beschrijvingen zijn soms te lang en hij strooit met heel veel namen waardoor de lezer soms door de bomen het bos niet meer ziet. Portret van een onbekende vrouw geeft een nieuw elan aan Gabriel Allon, maar Silva moet iets meer doseren en gewoon worden aan het nieuwe leven van zijn meesterspion. In elk geval: Gabriel Allon is nog steeds alive and kicking!

Recensie: Portret van een onbekende vrouw - Daniel Silva

Portret van een onbekende vrouw

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Portret van een onbekende vrouw gaat Gabriel Allon op zoektocht door Europa om het geheim rond de vervalsing van een zeventiende-eeuws meesterwerk te achterhalen. Wie slaagde erin alle experts voor de gek te houden en heeft daar miljoenen aan verdiend?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alicia Silverstone speelt graag in Blast from the Past vervolg met Brendan Fraser

 • Trailer Joy Ride met Ashley Park en Stephanie Hsu is nu te zien!

 • De Mitford-moorden: Jessica - Jessica Fellowes

 • Prins zoekt prins - Tiny Fisscher

 • Schijndood - Angela Marsons

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Wild Oats

 • Deze films zijn uitgesteld vanwege het Coronavirus

 • Recensie: De lange weg

Zoek in artikelen