• onze waardering

Een kalkoen, een kat en een kaassoufflé - Denise Meijer RECENSIE

Recensie: Een kalkoen, een kat en een kaassoufflé - Denise Meijer

Ben jij dol op kerstetentjes? Of sla jij de traditionele feestelijkheden in december liever over? Wanneer Astrid al in de zomer verneemt dat haar ouders niet in staat zullen zijn om het jaarlijkse kerstdiner te organiseren, neemt zij de serieuze taak op zich: zij zal het traditionele kerstfeest bij haar thuis laten doorgaan. Hoewel ze alles piekfijn voorbereidt, zijn er enkele zaken die ze als controlefreak helaas niet kan voorzien. Dreigt de boel totaal in het honderd te lopen of kan Astrid de eer van de kerstraditie redden? Of is die eer uiteindelijk niet zo belangrijk meer?

Denise Meijer weet haar personages heel goed te kneden tot herkenbare figuren die je doen grinniken om hun soms wel tekenende eigenschappen. Een moeder die van de ene naar de andere hobby fladdert, een ambitieuze jongedame die maar wat graag promotie wil maken en daarvoor het onderste uit de kast wil halen,  een lui broertje dat niet van plan is om veel in huis uit te voeren, en natuurlijk de gestreste shoppers die lastminute hun kerstinkopen moeten doen. Je ogen gaan spontaan rollen als je je deze mensen voor de geest haalt. Net dat maakt deze novelle zo heerlijk. Iedereen kan zich deze personages voorstellen en het is perfect mogelijk om je in hen (en in hun tegenspelers) in te leven.

Hetzelfde geldt voor de acties die de auteur in Een kalkoen, een kat en een kaassouflé schetst. Met een stevige portie humor pent ze neer hoe een vreugdevolle en gezellige gebeurtenis – het kerstdiner, inclusief de voorbereidingen – ontaardt in een helse belevenis voor de verschillende personages. Tegelijk toont ze ook aan hoe diepmenselijk de gevoelens van de personages zijn. Astrid wil het alleen maar goed (lees: perfect) doen voor haar familie, terwijl dat niet altijd even goed uitdraait.

Met een ogenschijnlijk gemak en vooral in vlotte bewoordingen neemt Denise Meijer de lezer mee van de zomer, waarin de aankondiging gebeurt dat het kerstdiner niet bij de ouders zal doorgaan, naar het moment suprême, het uiteindelijke diner zelf. Een kalkoen, een kat en een kaassouflé is goed en evenwichtig opgebouwd, met uiteraard de belangrijkste aandacht voor het kerstgebeuren zelf. Dat maakt van dit verhaal een ideale feelgoodkerstnovelle die bovendien heel moeilijk weg te leggen is. Installeer je dus bij de kerstboom, trek die vreselijke kersttrui aan en geniet van Een kalkoen, een kat en een kaassouflé.

Wedden dat je je, met dank aan Denise Meijer, veel minder druk zult maken om het uiteindelijke kerstdiner?

Recensie: Een kalkoen, een kat en een kaassoufflé - Denise Meijer

Een kalkoen, een kat en een kaassoufflé

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als de ouders van Astrid het traditionele kerstdiner onverwacht niet kunnen organiseren, schuift de hele familie bij haar aan. Wordt het wel een perfecte kerst of loopt alles in de soep? Astrid heeft niet veel nodig om gelukkig te zijn. Een opgeruimd huis, haar kat Milka op schoot en een lekkere geurkaars op tafel, dat is al genoeg. Alleen rond de feestdagen, als overal plaatjes van perfecte gezinnen en nieuwe geliefden voorbijkomen, twijfelt ze daaraan. Ze troost zich met de gedachte dat ze helemaal geen tijd heeft voor de liefde, ze heeft een drukke baan en is bovendien uit op promotie. En gelukkig kan Astrid altijd terecht bij haar liefhebbende familie. Als haar ouders hun traditionele kerstdiner niet kunnen organiseren vanwege een verbouwing, nodigt Astrid iedereen in haar appartement uit. Ze bereidt de avond tot in de puntjes voor, maar als er cruciale ingrediënten blijken te ontbreken, er een ongenode gast op de stoep staat en haar nieuwe buurman, ‘de kattenhater’, opeens aanklopt, is het maar de vraag of Astrid alle (kerst)ballen in de lucht kan houden. Houdt ze haar hoofd koel? En leert ze dit jaar waar kerst echt om draait?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Maak kennis met inspecteur Eve Dallas in de politieserie van J.D. Robb

  • Duistere Jean Grey in nieuwste 'X-Men: Dark Phoenix' trailer

  • Recensie: The Invitation

Zoek in artikelen