• onze waardering

Ijzer - Holly Black RECENSIE

Recensie: Ijzer - Holly Black

IJzer is het slotdeel van de Faerie-trilogie van Holly Black. Na het eerste deel, Water, en het vervolg Bloed is het nu tijd om erachter te komen hoe het verder zal gaan met Kaye. Het moment van Roibens kroning is aangebroken. Nadat ze een beetje Faeriewijn heeft gedronken overtuigen andere Kaye om haar liefde te verklaren aan Roiben, maar als ze dat doet stuurt hij haar op een onmogelijke queeste: vindt een Farie die een leugen kan vertellen. Tot dat ze dit voor elkaar krijgt mag ze hem nooit meer zien of spreken. Eenmaal thuis besluit Kaye om haar moeder de waarheid te vertellen over haar menselijke dochter en de verwisseling. Haar moeder stuurt haar weg om het mensenkind te vinden en terug te brengen, maar weer terug aan het hof wordt het alleen maar ingewikkelder. 

Holly Black is bekend van The Folk of the Air serie, met De wrede prins als eerste deel. Deze Faerie-trilogie heeft ze oorspronkelijk voor De wrede prins geschreven. Zoals we van haar gewend zijn zet ze de fae geweldig neer, maar toch zitten er wat haken en ogen aan deze trilogie waardoor je merkt dat ze toen nog niet dezelfde ervaring had. Het is verwarrend en de reis komt ook niet goed uit de verf. 

Wat betreft dit slotdeel van de trilogie is het een prima einde. Ijzer is wat sterker dan zijn voorgangers. We keren terug naar Kaye en Roiben, die je van Water kent. In Bloed kwamen we een ander personage tegen, Val, en eenmaal bij Ijzer aangekomen is het onduidelijk waar het tweede deel goed voor was. Desalniettemin is Ijzer een mooi einde en zeker hetgeen wat nodig was om de serie te redden. De betoverende wereld is mooi beschreven en kun je zeker in verdwijnen. Het plot is nog niet waar je op hoopt bij Holly Black, maar het is absoluut geen slecht boek en de world building haalt het niveau zeker omhoog. De personages, met fae in een duister jasje, zijn ook de moeite waard om te leren kennen. 

Het heeft met name te maken met de nieuwere serie van Holly Black waardoor deze tegenvalt. De wrede prins en de twee vervolgdelen is zó goed, dat deze serie daar niet aan kan tippen. Fans van fantasy en fae kunnen deze trilogie zeker een keer proberen. 

Recensie: Ijzer - Holly Black

 

Faerie 3 - Ijzer

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als je bij Faeries denkt aan zachtaardige sprookjesfiguren, dan moet ik je teleurstellen. Deze Faeries zijn sinistere, verwilderde schepsels die enkel chaos aanrichten. Chaos die je met een beetje pech je leven kan kosten.

    In het rijk van de Faeries is het moment van Roibens kroning aangebroken. Kaye is van één ding zeker – haar liefde voor deze koning. Maar als ze, dronken van de Faeriewijn, hem haar liefde verklaart, stuurt hij haar op een onmogelijke queeste. Ze zal hem nooit meer kunnen zien of spreken, tenzij ze datgene kan vinden wat absoluut niet bestaat: een Faerie die een leugen kan vertellen.

    Verslagen besluit Kaye naar huis te gaan en de waarheid aan haar moeder te vertellen – dat ze een wisselkind is dat jaren geleden is omgeruild voor Ellens menselijke dochter. Woedend stuurt haar moeder Kaye terug naar de Fairiewereld om het mensenkind te vinden waarmee zij is verwisseld. Maar aan het hof van de Faeries gonst het van de intriges en leugens, en al snel is Kaye wederom een pion in een veel groter complot.

    Kan een enkele pixie het, in een machtsspel van listen en wapens, opnemen tegen een koninkrijk?

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Legally Blonde had eigenlijk een ander einde

  • Recensie: Goosebumps

  • Natalie Portman als Jackie Kennedy!

Zoek in artikelen