• onze waardering

Het schot dat niemand raakte - Richard Osman RECENSIE

Recensie: Het schot dat niemand raakte - Richard Osman

Toen in 2020 De moordclub (op donderdag) verscheen, schoot het boek onmiddellijk naar de top van de bestsellerlijsten. Het boek voerde de lijst een hele tijd aan. Daar waren twee redenen voor. Ten eerste was de schrijver niemand minder dan televisiepresentator en -producent Richard Osman, die met zijn komische talent heel wat tv-programma’s voor de BBC maakte, ten tweede was deze aparte vorm van thriller een lust om te lezen. Ondertussen is Osman aan zijn derde boek toe met in de hoofdrol De moordclub (op donderdag).

Het schot dat niemand raakte zorgt weer voor wat afleiding in het leven van de vier hoofdrolspelers Elizabeth, Joyce , Ron en Ibrahim. De vier bejaarde vrienden wonen samen in een luxueus bejaardenhuis in Kent en doen niets liever dan onopgeloste moordzaken oplossen. Dit keer helpen ze TV-persoonlijkheid Mike Waghorn. Zijn co-presentatrice en liefje Bethany Waites werd vermoord, maar er zijn veel losse eindjes en de moord raakt maar niet opgelost. Tegelijkertijd wil Elizabeth een streep trekken onder haar verleden, maar ook dat verloopt niet van een leien dakje. Ze wordt ontvoerd en krijgt de opdracht een oude geliefde te vermoorden, zo niet wordt haar vriendin Joyce vermoord.

Het schot dat niemand raakte is opnieuw een schot in de roos: een ontwapenende whodunnit vol Britse humor. De schrijfstijl van Osman is zeer vlot en hij zorgt voor een aparte vorm van spanning. De lezer zit niet de hele tijd op het puntje van zijn stoel, maar geleidelijk aan komen de stukjes van de puzzel toch bij elkaar. Het boek kan gerust als stand-alone gelezen worden, maar het is leuker als je de achtergrond van de personages al kent. Richard Osman is namelijk een kei in het uitdiepen en beschrijven van zijn personages. In dit boek komen er wel heel wat nieuwe personages bij, dat maakt het wel iets ingewikkelder dan zijn vorige boeken. De lezer moet er flink zijn aandacht bijhouden om de rode draad niet te verliezen. Ongetwijfeld heeft Osman wel een bedoeling met het creëren van deze nieuwe personages. In zijn nawoord belooft hij ook een nieuw boek tegen volgend jaar en daarin zullen enkele van deze nieuwe personages ongetwijfeld een (hoofd)rol spelen. Ook in Het schot dat niemand raakte duiken immers randpersonages op uit de vorige boeken.

De drie verschenen boeken over De moordclub (op donderdag) doen niet onder voor elkaar. De plots van Osman zitten ingenieus in elkaar en hij laat ze druppelsgewijs en met een hoog mysterieus gehalte op de lezer los. De personages zijn zo aaibaar en goed uitgewerkt en krijgen elk boek meer body dat het watertandend uitkijken is naar het vervolg. Spannend lezen met een constante glimlach om de lippen, wie kan er meer wensen.

Recensie: Het schot dat niemand raakte - Richard Osman

Het schot dat niemand raakte

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De hoogbejaarde leden van de moordclub verheugen zich op eindelijk weer eens een normale donderdag om bij te kletsen. Maar helaas, hun rust is van korte duur. Een plaatselijke televisieberoemdheid is op zoek naar een sensationele scoop en de amateurspeurders laten zich maar al te graag inzetten om twee onopgeloste moorden te onderzoeken.
    Ondertussen hoopt Elizabeth, de officieuze leider van de moordclub, haar verleden bij de inlichtingendienst eindelijk achter zich te laten. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk, want ze krijgt onverwachts bezoek van een oude vijand, die haar een ultimatum stelt: ze moet iemand vermoorden, anders wordt ze zelf vermoord. Terwijl Elizabeth worstelt met haar geweten, duiken de andere leden van de moordclub in het mysterie van de twee oude moorden. Ze worden geholpen door een bonte stoet aan nieuwkomers (onder wie televisiesterren, witwassers en voormalig KGB’ers) en ontdekken een verband tussen de moordenaar en de missie van Elizabeth. Zullen ze de zaak op tijd oplossen om haar te redden?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De aantrekkingskracht van foute mannen (het monsterverbond)

  • Deze hilarische Harry Potter parodie komt op Broadway

  • Someone to stay - Laura Kneidl

Zoek in artikelen