• onze waardering

Gruwelijk lekker - Soraya Riem RECENSIE

Recensie: Gruwelijk lekker - Soraya Riem

Deze week las ik in de krant een artikel over food-influencers op social media. Soraya Riem is er daar één van, maar dus zeker niet de enige. Ik moet eerlijk toegeven dat het fenomeen me nog niet echt bekend was. Meestal begint het ermee dat je jouw eten post op TikTok of Instagram, waarop de vraag volgt hoe het gemaakt wordt. Zo was het niet helemaal bij Soraya Riem, al was Soraya ook absoluut geen kok. Sterker nog, van huis uit had Soraya bijzonder koken helemaal niet mee gekregen omdat vader altijd aardappelen wilde. Toch kreeg Soraya via TikTok de uitdaging om zelf lekker eten te posten. Dat werd een groot succes. Soraya werd steeds enthousiaster, ging steeds meer experimenteren met smaken en uiteindelijk resulteerde dat in het boek Gruwelijk lekker.

Uiteraard heb ik de filmpjes op TikTok gezien. Op de achterkant van het boek wordt immers gesproken over TikTok-sensatie Soraya Riem. Ze worden behoorlijk goed bekeken en inmiddels zijn er meer dan 200.000 volgers. Zelf vond ik ze niet heel bijzonder, maar ik ben dan ook geen multimedia expert. Of de korte filmpjes mij voldoende informatie geven om de recepten  goed te maken vraag ik me af. Gelukkig is er daarom nu het boek Gruwelijk lekker waarin de recepten verder worden uitgewerkt.

Het zijn geen hele moeilijke recepten. Dat heeft er misschien mee te maken omdat een gemiddeld TikTok-filmpje slechts 30 seconden duurt en dan is het moeilijk om bijvoorbeeld een Boeuf Stroganov goed uit te leggen. Eigenlijk denk ik dan ook meer aan een kookboek voor studenten of voor thuiskoks die niet al te lang in de keuken willen staan. Veel broodjes, rijst, pasta en wraps. Minder aardappelen, maar dat heeft direct te maken met het feit dat dat het enige was wat thuis gegeten werd. Eigenlijk zijn alle ingrediënten wel verkrijgbaar bij de supermarkt, al shopt Soraya Riem ook graag bij de Turkse supermarkt (goedkope kruiden) of bij de Aziatische toko. Vóór in het boek vind je een overzicht van de meest gebruikte ingrediënten en keukenspullen.

Gruwelijk lekker is een heerlijk praktisch boek waar de (beginnende) thuiskok zeker mee uit de voeten kan. Zelf maakte ik de sperziebonenschotel. Ik ben namelijk wél nog steeds gek op aardappelen. Bij deze gingen naast de sperziebonen nog onder andere paprika's, spekjes en Boursin. Het resultaat mocht er zijn en de schaal ging volledig leeg.

Uit het hoofdstuk rijst koos ik voor de supergemakkelijke gebakken rijst. Die werd vooral op smaak gebracht met sesamolie en soyasaus. Lekker, maar eigenlijk miste ik wel de smaak van nasi. Wat sereh, djinten en/of ketoembar hadden het recept zeker meer diepgang gegeven. Die voeg ik volgende keer zelf dus zeker toe.

Gruwelijk lekker is een kookboek dat bij een iets jongere groep beginnende thuiskoks zeker een plaats in de keuken kan veroveren.

Recensie: Gruwelijk lekker - Soraya Riem

Gruwelijk lekker

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Soraya Riem gaat als een raket met diens originele, no nonsense en vooral lekkere kookvideo’s op TikTok. Het kan dan ook niet uitblijven: Soraya’s passie voor koken, eten, beeld en boeken komen allemaal samen in dit atypische kookboek waar je van gaat watertanden.

    Geen moeilijk gedoe, gewoon een stuk of vijftig gruwelijk lekkere recepten: van crispy doritos chicken wraps met halloumi tot een pantosti-pastinaak tot een heel hoofdstuk avg (aardappelgroente-vlees) met een twist. Gaandeweg maakt Soraya je ook wijzer in de keuken door tips en tools – zoals de ondertussen ook TikTok-famous aardappelpers – te bespreken.

    Mocht je er geen genoeg van kunnen krijgen, blader dan door naar het hoofdstuk voor mensen zonder leven, en leer hoe je zélf gnocchi of flammkuchendeeg in elkaar draait.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Schot in de roos

  • Aan de andere kant

  • Nieuw bloed - Jet van Vuuren

Zoek in artikelen