• onze waardering

De terugkeer van de tovenares - Chris Colfer RECENSIE

Recensie: De terugkeer van de tovenares - Chris Colfer

De Terugkeer van de Tovenares is het 2de deel van de serie The Land of Stories – Het Verborgen Land van Chris Colfer. 

In het eerste deel, De strijd om de magische wens, vallen de tweeling Koen en Alexandra door een oud sprookjesboek en belanden ze in de sprookjeswereld. 

In het vervolg hierop, De Terugkeer van de Tovenares, zijn Koen en Alexandra al een jaar terug in de gewone wereld – of de andere wereld, zoals de sprookjesfiguren die noemen. Ze missen hun oma, de Goede Fee, en zijn intussen niet meer kunnen teruggaan naar de sprookjeswereld. Maar dan raakt hun moeder vermist en het lijkt erop dat de Boze Tonerares daar voor gezorgd heeft. Ze vinden een manier om terug te gaan naar de sprookjeswereld en samen met Goudhaartje, Jaap, Roodkapje en Kikkertje gaan ze op zoek naar de dierbaarste bezittingen van de meest gehate personages uit het Sprookjesland, in de hoop daarmee de beide werelden te kunnen redden en hun moeder terug te vinden. 

Het eerste deel, De strijd om de magische wens, was al heel goed, maar dit tweede deel, De Terugkeer van de Tovenares is zo mogelijk nog beter. Dankzij het vorige boek ken je de sprookjesfiguren al goed en het is fijn om ze nu allemaal opnieuw tegen te komen. Ook de tweeling is geëvolueerd, Alexandra voelt zich nog altijd het meest verbonden met de sprookjeswereld, maar waar Koen in het vorige deel nog vaak werd afgeschilderd als iemand die vooral niet graag leert, ontdekt hij in het tweede boek zijn eigen talenten. Wat nog altijd even geweldig is, is de humor van Koen. Hij neemt alles wat luchtiger op dan zijn zus en reageert vaak heel grappig. 

Het is ook heel fijn om de sprookjes uit je jeugd weer op te frissen en te kijken wat je er nog van weet, en vaak wordt er een andere, goed gevonden interpretatie gegeven aan een sprookje, of waarom een bepaald sprookjesfiguur zo handelde. Zo is Repelsteeltje volgens Chris Colfer de verstoten broer van de zeven dwergen, die een baby moest stelen voor de Boze Tovenares. En Goudhaartje is voortvluchtig omdat ze in het hele koninkrijk wordt gezocht voor haar huisvredebreuk bij de drie beren. 

Alles is heel beeldig en gedetailleerd beschreven, met heel veel grappige toestanden, en je ziet alles zo voor je gebeuren. Het Verborgen Land is een serie die vraagt om een verfilming! 

De auteur, Chris Colfer, is bekend van zijn rol als Kurt Hummel in Glee. In 2011 riep Time Magazine hem uit tot een van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld. Zijn jongere zus Hannah lijdt aan een ernstige vorm van epilepsie. Al op vroege leeftijd toonde hij een passie voor schrijven en acteren, wat hij gebruikte als een manier om te ontsnappen aan de stress die hij om zijn zusje had. Zijn grootmoeder moedigde hem aan om voor het eerst een verhaal te proberen schrijven, wat later The Land of Stories zou worden. In 2012 droeg hij dan ook zijn eerste boek aan haar op. 

De Terugkeer van de Tovenares, is een spannend en grappig sprookjesavontuur dat alle leeftijden zal boeien, jongeren die nog maar net de sprookjes ontgroeid zijn, maar ook ouderen die ze opnieuw willen beleven. 

In het Engels verscheen intussen al het derde deel, en de Nederlandse vertaling ervan – Een duistere waarschuwing, wordt verwacht in april. 

Recensie: De terugkeer van de tovenares - Chris Colfer

Het verborgen land 2 - De terugkeer van de tovenares

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Alexandra en Koen zijn sinds hun vorige avontuur in Het verborgen land niet meer terug geweest in de sprookjeswereld. Maar op een avond ontdekken ze dat hun moeder is vermist en alles wijst erop dat de tovenares daarachter zit. Ze vinden een manier om terug te gaan naar Het verborgen land.
  Samen met Goudhaartje, Jaap, Roodkapje en Kikkertje gaan ze op jacht naar de meest dierbare bezittingen van de zeven meest gehate personen uit Het verborgen land. Lukt het Alexandra en Koen om hun moeder te vinden en de sprookjeswereld te redden?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Netflix maakt Frankenstein film met Guillermo Del Toro en sterrencast

 • Deze films en series worden in april van Netflix verwijderd

 • Winnen: 5x Vloek van vuur en schaduw van Emmy van Ruijven

 • Wondervrouwen - Stephanie Schuster

 • 10 redenen waarom Michael B. Jordan een lekker ding is

Gerelateerde artikelen

 • Vreemdeling

 • Cursed is dé nieuwe Netflix Original Serie voor fantasy liefhebbers

 • Recensie: Het CARPA complot

Zoek in artikelen