• onze waardering

Wij zijn vrij - Emily Reekers RECENSIE

Wij zijn vrij - Emily Reekers

In Wij zijn Vrij van Emily Reekers volgen we een viertal personages die een samengesteld gezin vormen. Zo is daar Willem, de vaderfiguur, die na jaren als fotograaf zijn mojo al een tijdje een beetje kwijt is en eigenlijk niet weet hoe hij die weer terug kan krijgen. Eerder kreeg hij altijd zijn inspiratie van zijn tweede vrouw, Marion, waarmee hij samenwoont en die alles betaalt. Willem zelf verdient heel af en toe wat geld met allerhande klusjes, maar draagt niet direct met een grote bijdrage mee in de financiën. Marion daarentegen werkt erg hard als therapeute en vind het niet bepaald erg om kostwinner te zijn. Een aantal jaar geleden is ze haar man en vader van haar dochter verloren, maar heeft uiteindelijk het geluk weer gevonden bij Willem.

Dat hij een dochter heeft van dezelfde leeftijd als haar dochter is een mooie bijkomstigheid. Marions dochter Claire en Willems dochter Alexa staan beiden aan het begin van de puberteit en alle onzekerheden die daarmee samenvallen. Dit pakken ze beiden anders aan. Alexa heeft een aantal jaar met haar moeder in Japan doorgebracht en voelde zich daar wel op haar gemak. De omschakeling naar Nederland is voor haar een cultuurschok en daarnaast heeft ze niet direct vriendinnen waarmee ze kan praten over alles wat er door haar heen gaat. Claire daarentegen is een populaire meid met een aantal vriendinnen en heeft overal haar woordje wel voor klaar.  

Het verhaal zelf is echt een weergave van de zoektocht van alle vier de personages naar hun eigen ik. Dit gaat dus niet alleen op voor de twee tienermeiden, die naast hun nieuwe school ook hun nieuwe seksualiteit ontdekken, maar ook voor Marion en Willem. Willem om te ontdekken of hij het nog in zich heeft om spectaculaire foto's te maken en Marion om te kijken of ze naast de muze van Willem ook nog wel iets anders voor hem is. 

Emily Reekers heeft met Wij zijn Vrij niet direct een roman geschreven die iedereen met een goed gevoel kan wegleggen. Ze behandelt thema's die vaak in de taboesfeer worden gedrukt, denk hierbij vooral aan ontluikende seksualiteit bij tienermeiden en dan in samengestelde gezinnen. Ook komt bij het lezen naar boven dat iedereen door het leven getekend is. Claire na de dood van haar vader, Alexa omdat ze de druk voelt voor de zorg van haar moeder, Willem omdat hij denkt dat hij zijn mojo kwijt is en Marion denkt op een gegeven moment dingen over Willem die uiteindelijk niet volledig op waarheid berusten. Daarnaast heeft ook zij nog steeds de littekens van het verlies van haar man.

Dit alles werkt erin mee dat de dynamiek binnen dit samengestelde gezin veelal verschillend is met hoe men het over het algemeen is gewend.  Toch eindigt dit verhaal uiteindelijk wel op een soort van 'goede/afsluitende' manier en zijn de verhaallijnen tot op het einde goed uitgewerkt. Het is een boek waarbij je na het lezen van de laatste bladzijde blijft nadenken over de thema's die erin zijn behandeld, wat zeker een verdienste is voor de schrijfwijze van Emily Reekers.

Recensie: Wij zijn vrij - Emily Reekers

 

Wij zijn vrij

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een samengesteld gezin dat van verhalen en verlangens aan elkaar hangt
     

    Ze zijn anders dan andere gezinnen. Dit voelen ze wanneer ze tegen de wind in door de rivierduinen rennen. Wanneer ze als een magische eenheid in de woonkamer dansen tot ze zweten. Of wanneer ze in de badkamer elkaars lichamen insmeren met diepzeeklei.

    Nadat Alexa een paar jaar met haar moeder in het buitenland heeft gewoond, wordt ze herenigd met haar vader Willem en zijn gezin. Terwijl Alexa en haar stiefzus om de aandacht van hun (stief)vader vechten, beseft Alexa's stiefmoeder dat zijzelf nog niet zo lang geleden zijn muze was. Willem probeert hun twijfels weg te nemen en hen ervan te overtuigen dat ze bij elkaar horen. Want samen zijn ze open en onbegrensd. Vrij.

    Wij zijn vrij is een beklemmend, psychologisch spel rondom intimiteit in een samengesteld gezin. De gezinsleden zijn alle vier op een eigen manier beschadigd en op zoek naar erkenning, aandacht en liefde. Beetje bij beetje worden grenzen verlegd, maar waar eindigt onschuld en begint schuld? En wie is er schuldig?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Pluto - Lara Taveirne

  • Paniek - Sandra J. Paul

  • Recensie: Lion

Zoek in artikelen