• onze waardering

Het klimaatboek - Greta Thunberg RECENSIE

Recensie: Het klimaatboek - Greta Thunberg

Het klimaatboek is een initiatief van Greta Thunberg. Dit betekent dat zij het niet volledig zelf geschreven heeft. Ze vroeg aan bijna honderd leiders, activisten en publicisten om hun kennis over de klimaatproblematiek te delen. Maar zij schreef wel de inleiding bij elk hoofdstuk. En ze doet dat ontzettend goed. Je voelt dat ze heel veel weet over de materie, maar toch kan ze dit heel begrijpelijk overbrengen. Ze weet je ook te raken met haar krachtige zinnen: 

We zijn allemaal met elkaar verbonden, zowel in de tijd als in de ruimte. Samen gaan we terug tot in het verleden en vooruit tot aan onze gedeelde toekomst.

We moeten Greta Thunberg waarschijnlijk niet meer voorstellen. Ze is een Zweedse klimaatactiviste die beroemd werd door haar schoolstakingen voor het klimaat. Ze inspireerde miljoenen mensen over de hele wereld en hield intussen al vele opzienbarende toespraken op heel veel plaatsen. 

In het eerste deel van het boek wordt uitgelegd hoe het klimaat werkt. We kunnen een probleem immers maar oplossen als we het begrijpen. Daarin vinden we onder meer bijdragen van natuurwetenschapper Michael Oppenheimer en van Namoi Oreskes, hoogleraar aan Harvard University. 

Het tweede deel vertelt hoe onze planeet verandert, met aandacht voor de menselijke gevolgen van de klimaatverandering, waarin ook wordt aangetoond dat de mensen die het hardst lijden onder de veranderingen vaak het minste aandeel hebben in het veroorzaken ervan.Greta vertelt over deze verandering onder meer het volgende: 

Misschien zit het probleem 'm wel in de naam. 'Klimaatverandering'. Dat klinkt niet zo erg. Het woord 'verandering' roept positieve associaties op.

En in deel 3 wordt uitgelegd hoe al deze veranderingen ons beïnvloeden. Dit wordt gevolgd door een overzicht van wat we er al aan gedaan hebben en het laatste en misschien wel belangrijkste deel zegt wat we nu moeten doen. Dit laatste deel bevat onder meer bijdragen van Margaret Atwoord, Naomi Klein en Thomas Piketty. 

Het klimaatboek is een heel lijvig non-fictiewerk van 478 pagina's dat je waarschijnlijk niet in één keer uitleest. Je kan er eerst wat doorheeb bladeren, kijken waar de verschillende hoofdstukken over gaan en wie de auteurs zijn. Of je kan starten met de 18 eigen bijdragen van Greta Thunberg.  

Het boek bevat heel veel informatie om te verwerken, je kan de gelezen hoofdstukken wat verwerken en dan terugkeren om nog wat meer kennis te verzamelen. Of om sommige stukken nog eens opnieuw te lezen om ze beter te begrijpen. 

Het boek bevat achteraan ook een heel uitgebreid register, zodat je ook op zoek kan gaan naar de onderwerpen die je specifiek interesseren. Zo leidt bijvoorbeeld een opzoeking naar 'microplastics' je naar een hoofdstuk dat volledig daaraan gewijd is, maar ook naar een deel over 'De recyclemythe. De voetnoten kan je ook terugvinden – weliswaar in het Engels – op de website theclimatebook.org, met telkens een link naar de betreffende website. 

Het klimaatboek bevat ook heel wat illustraties, foto's van vervuilende fabrieken, van olierampen op zee, maar ook van massale bebossingsacties en demonstranten tijdens de Fridays For Future-acties. 

Geen enkele van de auteurs, noch Greta Thunberg, noch de anderen, laten zich betalen voor hun bijdragen. De opbrengsten gaan volledig naar klimaatdoelen. 

En ondanks alle problemen en trieste boodschappen, bevat het boek ook veel hoop. Greta Thunberg blijft hoopvol, het kan wel degelijk veranderen en elk soort actie is zinvol. We mogen nooit opgeven. Ze sluit het klimaatboek af met de melding dat we behoefte hebben aan hoop, maar dat je die hoop wel moet verdienen. En ze geeft ons mee hoe we dit zouden moeten doen, als samenleving maar ook als individu: jezelf informeren, een activist worden, minder kopen en minder verbruiken,... En er zijn er die nog meer kunnen doen dan anderen: politici, journalisten, beroemdheden.Of zoals klimaatwetenschapper Kate Marvel het mooi besluit in haar bijdrage over droogte en overstromingen: 

We zullen volhouden en veranderen, zoals het water waar we afhankelijk van zijn.

Het klimaatboek is een uitgebreid maar heel leesbaar boek dat iedere betrokken burger zou moeten lezen, en ook en misschien vooral diegenen die nog niet betrokken zijn... 

Recensie: Het klimaatboek - Greta Thunberg

Het klimaatboek

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het Klimaatboek toont glashelder hoe de vele crises op onze planeet met elkaar samenhangen en vertelt de onverbloemde waarheid over hoe en waarom onze wereld verandert.
    Greta Thunberg vroeg meer dan honderd vooraanstaande wetenschappers, leiders, activisten en publicisten om hun kennis met ons te delen. Van smeltende ijskappen tot inheemse soevereiniteit, van fast fashion tot de toekomst van onze voedselvoorziening en de bredere duurzaamheidscrisis: hun bevindingen zijn verwoord in overtuigende bijdragen over verandering, actie en veerkracht. Daarnaast deelt Greta haar eigen verhalen over haar leerproces – de protestacties en het blootleggen van greenwashing – en onthult ze hoezeer we in het ongewisse zijn gelaten.
    Dat is een van onze grootste problemen, zo laat ze zien, maar ook onze belangrijkste bron van hoop. Alleen als we al deze zaken met elkaar verbinden, kunnen we duurzame oplossingen vinden. En zodra iedereen het hele plaatje kent, kunnen we in actie komen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • Schitterend lichaam - Agustina Bazterrica

  • Vegan comfort - Milou van der Will

  • Sara 6 - De breuk

Zoek in artikelen