• onze waardering

De magie van de verboden toren - Ben Guterson RECENSIE

Recensie: De magie van de verboden toren - Ben Guterson

Zack Einstein is net verhuisd met zijn familie naar Vista Point. Hun nieuwe huis kijkt uit op een oude uitkijktoren. De Toren is verboden terrein voor iedereen. Op een dag ziet Zack een meisje dat erg hard lijkt op Susan, zijn overleden zusje. Het meisje loopt de Toren binnen. Zack gaat het meisje achterna. Ze vinden er een mysterieus medaillon met vreemde letters. 
Wanneer Zack op een donkere nacht lichtflitsen ziet die volgens een morsecode geseind worden, wordt het mysterie nog spannender. Zal het Zack lukken om dit mysterie te ontcijferen?

Ben Guterson, de auteur van onder andere de boeken over het Winterhuis Hotel, schreef met De magie van de verboden toren een bijzonder boeiend en intrigerend verhaal. We maken kennis met Zack die een zware last met zich meedraagt, zijn zusje Susan is overleden en kort nadien is zijn familie verhuisd. Een nieuw begin zal hen allemaal goed doen, zeggen zijn ouders. Enerzijds worstelt Zack nog heel hard met het grote gemis van zijn zus en een groot schuldgevoel hieromtrent. De manier waarop Zack samen met zijn familie hiermee omgaat, wordt zeer mooi weergegeven in het boek. Een proces van vallen en opstaan. Anderzijds is er de mysterieuze Toren die eigenlijk verboden terrein is en het geheimzinnige meisje, Ann, dat hem bijzonder intrigeert omdat ze zoveel op zijn overleden zusje lijkt. Guterson heeft een erg mooie schrijfstijl, met momenten zelfs erg poëtisch. Zo schrijft hij in het begin: 'De sterren vormden een dichte nevel van fonkelend zilver.'

Het verhaal zelf in De magie van de verboden toren is op zich erg mooi en raakt je als lezer. Guterson werkt met een hij-verteller en een beeldende schrijfstijl. Hij bouwt het verhaal langzaam op en gaandeweg kom je meer te weten over de personages, de dood van het zusje Susan, maar ook over het geheimzinnige meisje Ann en enkele inwoners van Vista Point. Alles werd zeer mooi uitgewerkt, met bijzondere aandacht hoe Zack de dood van zijn zusje ervaart. De band die ontstaat tussen Zack en het meisje is prachtig, maar de band die met zijn familie ontstaat doorheen het verhaal is eveneens bijzonder krachtig. De vreemde lichtflitsen en de magie van de Verboden Toren zorgen voor dat tikkeltje extra spanning en mysterie die doorheen De magie van de verboden toren heen verweven zit.

Als lezer word je telkens verrast in De magie van de verboden toren en wil je beslist verder lezen om alles te weten te komen. Guterson houdt werkelijk je aandacht vast met dit prachtig geschreven verhaal! 
Een ontroerend verhaal over verlies en verdriet, de liefde voor familie maar met heel wat mysterie en spanning. Dit resulteert in een bijzonder boek!
De magie van de verboden toren is een hartverwarmend boek dat je als lezer doet GENIETEN en beslist voor leesplezier zorgt! Het is een boek voor kinderen vanaf 9 jaar, maar waar eigenlijk geen leeftijdsgrenzen op staan! Een must-read voor iedereen!

Recensie: De magie van de verboden toren - Ben Guterson

De magie van de verboden toren

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een verboden toren
    Een oude legende
    Een magische spreuk
    Eén jongen die het mysterie kan oplossen…

    ‘Ik zal niemand over deze plek vertellen,’ zei Ann. ‘Het is ons geheim.’
    ‘Ik ook niet,’ zei Zack. ‘Ons geheim.’
    Geheim. Het woord echode de rest van de dag door zijn hoofd – want hij wist zeker dat Ann iets voor hem verborgen hield.

    Zack is net verhuisd met zijn familie. Vlak bij hun nieuwe huis is een oude uitkijktoren. Zijn ouders verbieden hem er naar binnen te gaan, maar wanneer Zack een meisje de toren binnen ziet glippen, gaat hij haar achterna. Er waait een geheimzinnig briesje, alsof er iemand is die Zack niet kan zien. Samen met Ann vindt hij een medaillon, waarin vreemde letters zijn gekerfd. Wat staat daar? Wat is er waar van de verhalen die rondzingen over de toren? En waar komen die vreemde lichtflitsen in de donkere nacht vandaan? Het lijken wel boodschappen in morsecode… Kan Zack het mysterie ontrafelen?

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • De winnaar van het Chicklit.nl boek van het Jaar 2016

  • Yash! - Inez van Loon

  • Deze volwassen grappen heb je gemist in Disney films

Zoek in artikelen