• onze waardering

Goede hoop - Sarah Lark RECENSIE

Recensie: Goede hoop - Sarah Lark

Goede hoop van Sarah Lark is het vervolg op Grote dromen. In dat eerste deel van de serie Het nieuwe land volgden we Nellie en Maria, twee vrouwelijke dierenartsen voor en tijdens de eerste wereldoorlog.  

Het vervolg, Goede hoop, speelt zich af tussen de twee wereldoorlogen en tijdens de tweede wereldoorlog. Nellie en Maria zijn Duitsland ontvlucht en proberen een nieuw leven en een nieuwe carrière op te bouwen in Nieuw-Zeeland. Maar de gevolgen van de wereldwijde economische crisis worden ook daar voelbaar. En als dan ook nog eens de tweede wereldoorlog uitbreekt, heeft dit ook gevolgen voor de twee dierenartsen, niet alleen voor hun carrière maar ook voor hun geliefden. 

In dit tweede deel worden nog meer personages geïntroduceerd, we volgen ook  Grit, de muzikale dochter van Nellie, die zich als vrijwilligster heeft opgegeven om de soldaten op Kreta te entertainen met haar muziek. Ook de levens van Alex en April, de kinderen van een bevriend koppel, worden aan het verhaal toegevoegd. 

Dat maakt dit tweede deel wat drukker dan het eerste, omdat er zoveel gebeurt met de talrijke personages. Alles speelt zich ook afwisselend in drie landen af: Nieuw-Zeeland, Australië en Kreta. 

Het verhaal is prima los te lezen van Grote dromen maar je mist dan wel de voorkennis en het verhaal van Nellie en Maria. Want dat zijn bijzondere verhalen, de vrouwen lijken ook totaal niet op elkaar, maar vinden elkaar in de liefde voor dieren.  

Als je denkt een echte feelgood in handen te hebben, kan je bedrogen uitkomen, het is meer een vermenging van feelgood, spanning en een historische roman.Het bevat eigenlijk vrij weinig echt romantische momenten, er worden wel veel liefdesrelaties beschreven, maar die gaan ook telkens gepaard met veel problemen door alle zaken die er rond gebeuren. 

Speelde het 1e boek zich grotendeels tijdens de Eerste Wereldoorlog in Europa af, dan leren we in Goede Hoop vooral over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in Nieuw-Zeeland en Australië. En ook in Kreta. Maar dus allen landen die minder aan bod komen in boeken over de oorlog. 

Sarah Lark is een pseudoniem van de Duitse schrijfster Christiane Gohl. Zij werkte als logopediste en lerares voor ze fulltime begon te schrijven. 

Sarah Lark is vooral bekend geworden door haar historische romans, waarvan vele zich afspelen in Nieuw-Zeeland. Ze ontdekte Nieuw-Zeeland toen ze daar als reisgids werkte. 

In Goede Hoop merk je dat Sarah Lark veel onderzoek heeft gedaan naar de Tweede Wereldoorlog. Ze schrijft over de invasie van de Duitsers op Kreta, de gedeeltelijke evacuatie van de Britse strijdkrachten en de activiteiten van de Griekse partizanen. Maar ook over de gevolgen van de oorlog in Nieuw-Zeeland, de beurscrash, werkloosheid en woningnood. Duitsers moesten bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Nieuw-Zeeland een gewetenstest ondergaan, om te zien of ze wel echt hun vaderland waren ontvlucht en geen Nazi-sympathieën hadden 

Ook de aardbeving in Nieuw-Zeeland wordt beschreven, daardoor had Hawke's Bay, de regio waar Nellie actief is als dierenarts, nog meer last van de economische recessie. 

Goede Hoop van Sarah Lark is een boeiende historische roman die voortbouwt op het verhaal uit Grote dromen en je benieuwd maakt naar het volgende deel in deze reeks Het nieuwe land

Recensie: Goede hoop - Sarah Lark

Het nieuwe land 2 - Goede hoop

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Nieuw-Zeeland, 1929. Na hun vlucht uit Europa bouwen Nellie en Maria een nieuw leven op in Nieuw-Zeeland. De twee dierenartsen openen een praktijk, maar het geluk in hun werk duurt niet lang. De gevolgen van de wereldwijde economische crisis zijn ook voelbaar in Nieuw-Zeeland. Om in hun onderhoud te voorzien, treden Maria en haar man in dienst als dierenartsen bij een circus, dat hen helemaal naar Australië brengt. En ook de liefde tussen Nellie en Walter wordt door de dreigende oorlog op de proef gesteld...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Fictie top 6: juni 2023

 • De 6 mooiste boekenwinkels van Nederland

 • Wauw: deze kinderen uit films zijn goed opgedroogd! 

 • 13 dingen die alle book lovers graag zouden willen horen

 • 11 keer beroemde ouders met beroemde kinderen

Gerelateerde artikelen

 • Het dagboek van Juul

 • Vragenvuur met Lisette Jonkman

 • Top 10 young adult dystopie films

Zoek in artikelen