• onze waardering

Het plezier van écht goed koken - Alice Zaslavsky RECENSIE

Recensie: Het plezier van écht goed koken - Alice Zaslavsky

Het kookboek Het plezier van écht goed koken is geschreven door Alice Zaslavsky. Op de omslag staat dat het een handboek is voor de enthousiaste thuiskok. Enthousiast word je zeker van dit boek, want wat direct opvalt is dat het een enorm kleurrijk kookboek is. De kleuren vliegen je om de oren en springen je op elke pagina tegemoet, dit maakt het een heel erg vrolijk kookboek. Er is gebruik gemaakt van veel kleur door middel van veel verschillende kleuren groenten bij elkaar te fotograferen maar ook door tekeningen tussendoor. De foto's van de gerechten zijn net als het gehele boek kleurrijk en mooi. Veel foto's zijn van bovenaf gemaakt waardoor je goed kan zien wat er allemaal op het bord ligt.  

Het boek is onderverdeeld in meerdere hoofdstukken die allen originele titels hebben, zo is er een hoofdstuk Uit de losse pols, Haal eruit wat er in zit, Op de automatische piloot en Serieus zalige zoetigheden. Deze titels maken niet direct duidelijk welke recepten je kan vinden, maar er staat in de inhoudsopgave ook een ondertitel bij waardoor je eigenlijk nog meer nieuwsgierig wordt wat je dan gaat tegenkomen. Het hoofdstuk Haal eruit wat erin zit bevat namelijk recepten van overschotten, meevallers en make-overs van restjes. Er is met het maken van de recepten ook gedacht aan het tegengaan van voedselverspilling.  

De gerechten uit het kookboek Het plezier van écht goed koken zorgen ervoor dat je nieuwe inspiratie op doet, zo vind je geen standaard gerechten maar wel gerechten waarvoor je geen echte chefkok hoeft te zijn. Voldoende uitdaging en inspiratie om maanden te koken uit dit boek, hoe meer gerechten je maakt hoe meer zelfvertrouwen en dan krijg je ook nog eens echt lekkere gerechten op tafel. Je vindt echt van alles in het kookboek van lunch tot toetjes, het lijkt misschien op het eerste oog een wat rommelig kookboek maar daar kijk je al snel doorheen. Wat erg leuk is aan dit kookboek is dat je elke keer weer een nieuw recept lijkt te zien terwijl je het boek al van voor tot achter had doorgenomen.  

De instructies in Het plezier van écht goed koken zijn op een grappige manier geschreven, zo moet je 'laten koken als lava' en mozzarella 'in de pan mikken'. Dit zijn net die dingen die er voor zorgen dat het kookboek laagdrempelig en leuk luchtig blijft. Er staan veel kaders en er staat veel tekst in het boek, hier moet je wel tegen kunnen want het zou kunnen dat je het hierdoor wat te onoverzichtelijk vindt. In de kaders staan ingrediënten in de schijnwerpers of er wordt een bepaalde techniek uitgelegd, wel erg leerzaam dus. Wat daarnaast ook een pluspunt is, is dat er veel opties voor vervangende producten worden gegeven. Dit helpt om jouw meest perfecte gerecht te bereiden.  

De bereidingstijd mist maar er staat heel duidelijk boven elk recept voor hoeveel personen het gerecht bedoeld is. Boven elke bereidingswijze staat een verhaaltje over het gerecht en hoe deze bijvoorbeeld ontwikkeld is. De schrijfstijl van de verhaaltjes komt overeen met die van de rest van het boek.  

Gouden engelenhaarpasta uit één pan 

De foto van het gerecht zag er lekker uit, persoonlijk vind ik van die gebarsten tomaatjes heerlijk dus daar viel ik al snel voor. In de pan ziet het gerecht er na de bereiding nog steeds erg leuk en lekker uit. De smaak is ook niets mis mee en is verrassend zacht en romig, waarschijnlijk door de flinke hoeveelheid boter en de citroenrasp en -sap die toegevoegd moesten worden. Wanneer het bord bijna op is, lijkt het toch of elk hapje een beetje op elkaar gaat lijken. Ideaal aan dit gerecht is dat alles in één pan gemaakt wordt, dus je hebt niet zoveel afwas. Het duurde langer dan aangeven voordat de pasta goed gaar was om te eten, gewoon iets langer koken dus. Net voordat het gaat koken ben je wel even bang of er niet teveel vocht in de pan zit, maar dit blijkt uiteindelijk goed te komen. Dit is een gerecht dat je zeker vaker gaat maken. Het ziet er leuk uit, kan goed gegeten worden met een grote groep en is heerlijk op een zomerse avond wanneer je niet vele uren in de keuken wil staan. Het is even goed opletten dat je je goed aan de hoeveelheden van het recept houdt zodat het vocht goed opgenomen kan worden door de pasta.  

Makkelijke topping voor crumble 

Bij een hoofdgerecht hoort natuurlijk ook een lekker toetje. Ik heb al meerdere crumbles gemaakt waarbij het eindresultaat dan toch altijd tegenviel, dus ik was erg benieuwd of het met dit recept wel zou lukken. En ja, het juiste recept is gevonden want de crumble was dit keer heerlijk! Dit is eindelijk een recept dat goed in balans is qua suiker, havervlokken, bloem en boter. De crumble moest wel wat langer dan aangegeven in de oven om een mooi goudbruin korstje te krijgen. Het leuke is dat je met alle soorten fruit maken, er worden in het recept ook meerdere tips gegeven. Zelf had ik hem met appel, bosbessen, aardbeien en frambozen gemaakt, dit smaakte lekker fris en toch zoet. Dit toetje past ook bij veel van de gerechten uit het boek. Dit gerecht past goed op veel verschillende momenten, op een koude winteravond maar juist ook op een zomerse avond met een bolletje ijs erbij. Echt een aanrader! 

Het kookboek Het plezier van écht goed koken krijgt 5 hartjes. Dit is een kookboek dat uniek is en je waarschijnlijk niet snel nog een keer zou tegenkomen. Het is uniek door de manier van schrijven, de enorme hoeveelheid recepten, de grote variëteit van recepten, de grote hoeveelheid achtergrondinformatie en de kleurexplosies. Het is een leuk boek om cadeau te geven, te krijgen of gewoon zelf te kopen.  

Recensie: Het plezier van écht goed koken - Alice Zaslavsky

Het plezier van écht goed koken

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Het plezier van écht goed koken laat Alice je zien hoe je elke dag, of het nou een hectische werkdag of een luie zaterdag is, met (basis)kennis en ervaring en het toepassen van de juiste technieken, geweldig eten op tafel kunt zetten. In zes originele hoofstukken, van ‘uit de losse pols’, ‘ontspannen weekendkoken’ tot en met ‘make-over van restjes’ en ‘serieus zalige zoetigheden’ heb je een masterclass in handen om niet alleen het plezier achter het fornuis te ervaren maar ook om je kennis omtrent smaakcombinaties en technieken te verbeteren. Daarnaast krijg je ook nog allerhande tips & trucs en bonusrecepten mee. Maak in een handomdraai een venkel & citrussalade met een rokerige dressing van lenteui en krijg meteen de tip mee hoe je deze salade in een winterse variant op tafel kunt zetten. Of serveer een Indiase curry van aardappel en palak (spinazie) en krijg tijdens het bereiden de short cuts en mogelijke toevoegingen mee om de maaltijd te verrijken. 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 10x Het eindeloze strand van Jenny Colgan

  • Reis om de wereld in infographics - Mireia Trius

  • Young Adult top 6: september 2018

Zoek in artikelen