• onze waardering

Atlas - Lucinda Riley RECENSIE

Recensie: Atlas - Lucinda Riley

(Let op: deze recensie bevat een enkele spoiler als je de vorige delen nog niet hebt gelezen.)

In mei 2023 is Atlas verschenen. Het is het achtste en laatste deel van De zeven zussen en vertelt het verhaal van Pa Salt. Zoals de meeste lezers zullen weten, is Lucinda Riley in 2021 overleden, niet lang na het verschijnen van De zevende zus, het voorlaatste deel van de serie. Ze had al jaren eerder aan haar zoon, Harry Whittaker, gevraagd om - als dat nodig zou zijn - de serie af te maken. Dat is ook gebeurd. Whittaker wist hoe het verhaal afgerond moest worden en heeft dit met verve gedaan. 

Er zijn ongetwijfeld lezers die zich afvragen wie wat geschreven heeft, welke bladzijden, hoofdstukken of passages. Maar dat is helemaal niet belangrijk. Whittaker is er in geslaagd om het boek in dezelfde stijl te schrijven als zijn moeder dat deed en het gaat uiteindelijk om het verhaal. 

Zoals alle delen van de serie heeft ook Atlas een verhaallijn in het heden en eentje in het verleden. Deze laatste begint in 1928 in Parijs. Een familie neemt een eenzame jongen in huis. Daar bloeit hij op, maar het blijft een mysterie wie hij écht is. Hij praat niet over zijn verleden, lange tijd praat hij zelfs helemaal niet. De wereld in Europa wordt steeds grimmiger en de jongen weet dat hij weer moet vluchten. Dan begint een lange reis die hem naar verschillende bijzondere uithoeken van de wereld brengt. 

De verhaallijn in het heden speelt zich af in 2008 in de Egeïsche zee. De zeven zussen zijn voor het eerst compleet. Ze ontmoeten elkaar aan boord van de Titan, het jacht van hun vader, om afscheid te nemen van hun geliefde Pa Salt. Tot ieders verbazing heeft hij aan de zevende zus de sleutel van hun verleden toevertrouwd. Van waarom hij dat heeft gedaan kregen we in het vorige deel al een vermoeden, maar in dit boek wordt het helemaal duidelijk. 

In Atlas zijn alle verhalen van de vorige zeven delen met elkaar verbonden en aan elkaar geschreven. Het klopt allemaal, gelukkig, en daaruit blijkt dat Riley toen ze begon aan de serie al duidelijk in haar hoofd had waar ze met het verhaal naar toe wilde. 

Atlas kent al met al geen grote verrassingen. Wel geeft het antwoord op vrijwel alle vragen die je de hele serie hebt gehad. En zelfs dit deel confronteert je met nog een paar nieuwe vragen. Eindelijk komen we dan te weten wie Pa Salt nu eigenlijk was en wat er met hem gebeurd is... Na al die duizenden bladzijden is dat alleen maar fijn. De hashtag #everythingwillberevealed, die Whittaker ook zelf gebruikt, klopt volledig! 

Het boek houdt van begin tot eind je aandacht vast. Je wilt immers weten hoe het zit en te checken of je vermoedens al dan niet juist zijn. Verder is het gewoon fijn om je nog een laatste keer uren onder te kunnen dompelen in de achtergrond van De zeven zussen en je te laten verrassen. 

Als je de voorgaande delen hebt gelezen, is Atlas een absolute must-read! Maar wel pas als je de andere delen hebt gelezen. Dit is niet het meest geschikte deel om de serie mee te beginnen. 

Recensie: Atlas - Lucinda Riley

De zeven zussen 8 - Atlas

  • Auteur:

    Lucinda Riley
  • Verschenen:

    10 mei 2023
  • Uitgave:

    ISBN 9789401615877
    Uitgever Xander
    700 pagina's
  • Uitgever:

    Xander
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Atlas, het achtste en laatste deel van de Zeven zussen-serie van Lucinda Riley, wordt de vraag beantwoord wie Pa Salt is en waarom hij de zussen heeft geadopteerd.
     

    De roman Atlas – Het verhaal van Pa Salt is het achtste deel in de bestsellerreeks De zeven zussen van Lucinda Riley. In dit laatste boek in de serie wordt de vraag beantwoord wie Pa Salt is en waarom hij de zussen heeft geadopteerd.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De Tovenaars van ooit : De Heksenval

  • De drie duifkes - Hilde Van Mieghem

  • Recensie: Het groene pad

Zoek in artikelen