• onze waardering

De aardmannetjes maken het bont - Emy Geyskens RECENSIE

Recensie: De aardmannetjes maken het bont - Emy Geyskens

In het bos wonen Leesfee, haar vriendjes maar ook de gemene Aard en Man.Deze aardmannetjes vinden het leuk om te pesten en denken niet aan de gevolgen. Ze vinden het alleen maar grappig. Leesfee en haar vrienden niet, daarom bedenkt Leesfee een plan om ze terug te pakken.

De aardmannetjes maken het bont is geschreven in de vorm van theaterlezen. Dit is een vorm van samen lezen op verschillende niveaus. Elk kind kiest een personage uit die bij zijn of haar leesniveau past. Dit is aangegeven op de eerste pagina middels strooi-illustraties van de personages. Iedereen leest de tekst die bij zijn of haar illustratie past hardop voor. Hierdoor ontstaat een dialoog tussen de deelnemende lezertjes waardoor ze echt de hoofdrolspelers worden. Ze beleven als het ware het verhaal met alle emoties die daarbij komen kijken.

Het boek is opgedeeld in negen hoofdstukken waardoor de kinderen het verhaal in delen kunnen lezen en naspelen wat het behapbaar maakt. Zeker als er moeite is met lezen, is de concentratie soms moeilijk vast te houden, de lengte van de hoofdstukken is hier precies goed voor. De zinnen bestaan uit een paar woorden voor de beginnende lezers (een zin) tot ongeveer zes zinnen voor de sterke lezers.Het thema van het verhaal is pesten of plagen zoals het in het boek wordt genoemd. Heel belangrijk om jonge kinderen mee te geven wat plagen met je doet. Ook worden er diverse oplossingen bedacht, dingen die je juist niet moet doen en welke wel.Het verhaal met de strooi-illustraties wordt afgewisseld met grotere kleurrijke illustraties in cartoonstijl van Christiaan Ikan. Ze zijn handgeschilderd en meestal ingezoomd waardoor er niet heel veel details te zien zijn. Misschien is dat bewust zo is gedaan om de nadruk te leggen op het lezen en zelf je fantasie gebruiken?

Theaterlezen is een fijne vorm van lezen om kinderen met verschillende leesniveaus te verbinden.Ze kunnen elkaar helpen en stimuleren, de concentratie is vaak beter omdat ze op moeten letten wanneer ze aan de beurt zijn, ze zijn interactiever bezig en hun fantasie wordt geprikkeld.Het thema van De aardmannetjes maken het bont is van alle tijden en er kan niet genoeg benadrukt worden dat pesten niet leuk is en vaak een lange nasleep heeft. Dit boek is zowel geschikt voor op school als thuis. Thuis kun je broertjes, zusjes, vriendjes, ouders of opa’s en oma’s inzetten om alle rollen te vervullen. Geschikt voor kinderen van zes jaar.

Recensie: De aardmannetjes maken het bont - Emy Geyskens

Het sprookjesbos van Leesfee - De aardmannetjes maken het bont

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In het betoverde bos waar Leesfee met haar vrienden woont, leven ook Aard en Man. Zij vinden het heel grappig om anderen te plagen. Maar het plagen gaat ver. Te ver. Zo ver dat het geen plagen meer is, maar pesten. Wanneer de emmer overloopt, bedenkt Leesfee een plannetje dat de aardmannen niet gauw zullen vergeten ...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

 • In nevelen gehuld - Eva Björg Aegisdóttir

 • Angelique – Angelique Woudenberg en Liddie Austin

 • Ik wil een bos voor mijn verjaardag - Linda de Haan

Gerelateerde artikelen

 • The Bromantics boekenclub bespreekt romantische boeken voor mannen

 • Recensie: I, Tonya

 • Interview: Bernhard Hennen

Zoek in artikelen