• onze waardering

Vinvis der vergetelheid - Tanja Maljartsjoek RECENSIE

Recensie: Vinvis der vergetelheid - Tanja Maljartsjoek

In Vinvis der vergetelheid zit een jonge Oekraïense vrouw in een moeilijke periode in haar leven. Na een mislukte relatie en paniekaanvallen komt ze haar flat niet meer uit. Tot een krantenkop haar aandacht grijpt: 'Vjatsjeslav Lypynsky overleden'.

Vinvis der vergetelheid is een Oekraïense roman geschreven door Tanja Maljarsjoek. Haar verhalen en essays zijn in meerdere talen uitgegeven en Vinvis der vergetelheid werd in 2016 zelfs onderscheiden met de BBC Ukrainian Book of the Year Award. 

Tanja Maljartsjoek wisselt in Vinvis der vergetelheid twee verhaallijnen af. Het verhaal van de vrouwelijke vertelster en het leven van Vjatsjeslav Lypynsky. De verhalen hebben op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken. De enige overeenkomst is de dag waarop ze geboren zijn, al zat hier wel precies 100 jaar tussen. Toch weet Tanja Maljartsjoek deze personen aan elkaar te verbinden. 

De vrouwelijke vertelster kent Vjatsjeslav Lypynsky eigenlijk niet, maar duikt in zijn verleden. Hij is geboren als Pool, maar voelt zich meer een Oekraïner, ondanks de meningen die bestaan over Oekraïne in die tijd. Hij wijzigt zijn naam en komt op voor Oekraïens erfgoed. Hij strijdt voor de onafhankelijkheid van zijn land, wat verscheurd zit tussen Polen en Rusland. Een oorlog en weg naar onafhankelijkheid, een andere dan de strijd waar Oekraïne nu in zit, maar zeker met overlappingen. Dat Lypynsky hier zo voor strijdt, zorgt echter voor conflicten binnen zijn familie, een mislukt huwelijk en een dochter waar hij geen relatie mee kan opbouwen. 

Beide verhaallijnen hebben even de tijd nodig om op gang te komen. De eerste paar hoofdstukken voelen erg afstandelijk en kunnen je niet meteen intrigeren. Wanneer je verder leest merk je dat je steeds meer wordt meegesleept in het verhaal. Tanja Maljarsjoek geeft je meer informatie over de grootouders en afkomst van de vrouwelijke vertelster en dit laat het verhaal echt leven. 

Vinvis der vergetelheid is een boek dat niet makkelijk en vlot weg zal lezen. Dit heeft te maken met de schrijfstijl van Tanja Maljarsjoek; zo moet je een aantal (mooie) zinnen herlezen en ook vooral even laten bezinken, maar ook het aantal Oekraïense woorden en namen halen het tempo uit het verhaal. Toch zitten er vele mooie passages in dit verhaal.  

Recensie: Vinvis der vergetelheid - Tanja Maljartsjoek

Vinvis der vergetelheid

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een jonge Oekraïense vrouw is na een reeks mislukte relaties en paniekaanvallen maandenlang niet in staat om haar appartement in Kyiv te verlaten. In deze moeilijke periode vindt ze houvast en steun in een historisch figuur die een grote rol speelde in de geschiedenis van haar land: Vjatsjeslav Lypynsky. De gepassioneerde filosoof en politicus kwam uit een aristocratische Poolse familie in het westen van Oekraïne. Op de universiteit begon hij zich te verdiepen in de Oekraïense zaak en identificeerde hij zich steeds meer met de Oekraïense nationaliteit. Als nationale volksheld streed Lypynsky voor de onafhankelijkheid van zijn land, verscheurd tussen Polen en Rusland, en ondervond hij ook persoonlijk de gevolgen van dit gevecht.

    Net zo kwetsbaar als Lypynsky en net als hij op zoek naar het gevoel ergens thuis te horen, volgt de verteller het levensverhaal van deze trotse, onverbiddelijke en zwaarmoedige man en probeert ze tegelijkertijd de geschiedenis van haar eigen familie, ook getekend door conflict en ontheemding, een plek te geven.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

Gerelateerde artikelen

  • De stenen goden - Jeroen Windmeijer

  • Recensie: Franciscus en de dieren

  • Vertel mij wat - Anne West

Zoek in artikelen