• onze waardering

Lege kasten - Maria Judite de Carvalho RECENSIE

Recensie: Lege kasten - Maria Judite de Carvalho

De uitgave Lege kasten van Maria Judite de Carvalho kadert in het elan om deze vergeten Portugese auteur opnieuw onder de aandacht te brengen. Hoewel het werk van Carvalho tijdens haar leven zeer geliefd was, is het de voorbije jaren in de vergetelheid geraakt. Zonde, zo oordeelde De Bezige Bij, waarop de uitgeverij een van Carvalho's populairste novelles in het Nederlands liet vertalen en publiceerde.

De centrale figuur in Lege kasten is Dora Rosario, een vrouw wier leven gedomineerd wordt door de mannen die haar omringen. Zo is er haar echtgenoot, Duarte, van wie gezegd wordt dat zijn komst in haar leven geen meerwaarde bood. Hij verving daarentegen alles wat ze tot dan toe opgebouwd had, waardoor Dora na zijn dood moest vast vaststellen dat haar nog weinig resteerde. Zijn dood blijkt geen verlossing: Duarte was een weinig ambitieuze man die haar financieel in ellende heeft achtergelaten. Tegelijk met haar weduwschap moet ze dus zoeken naar manieren om aan geld te komen. Pas wanneer haar schoonmoeder haar vertelt wie Duarte werkelijk was, ziet ze de kans om haar donkere jaren van het weduwschap achter zich te laten. Om zich meteen weer in een nieuw ongeluk te storten waarbij een man aan het roer staat.

De dominante patriarchale maatschappij en de ellende die eruit voortvloeit staat centraal in Lege kasten. Carvalho weet met een licht ironische, soms bijtende stijl de verschillende mannenfiguren te portretteren die Dora van de ene nare situatie in de andere brengen. Dora als personage is een leeg omhulsel dat kleur krijgt door mannen die een beperkte tijd met haar doorbrengen. Verder heeft ze zelf weinig in te brengen. Op het eerste gezicht lijkt de dochter van Dora Rosario, Lisa, andere keuzes te kunnen en willen maken. Toch laat ook zij zich leiden door wat de maatschappij haar dicteert.

Carvalho laat het verhaal van Dora vertellen door een observerende verteller die vanop een afstand het tragische leven van Dora Rosario toelicht en becommentarieert. Dit vergroot het dramatische effect en laat tegelijkertijd toe om op een objectievere manier naar het hoofdpersonage en haar lot te kijken.  

Lege kasten verscheen voor het eerst in 1966, maar is zeker voor een deel nog actueel. De vraag is in welke mate de lezer ervoor openstaat om het ironische karakter van deze novelle te omarmen en het feminisme achter de regels te begrijpen.

Recensie: Lege kasten - Maria Judite de Carvalho

Lege kasten

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Dora is al tien jaar lang weduwe. Haar geliefde man leefde op zeer bescheiden voet en voor Dora en haar dochter blijkt er na zijn dood geen erfenis te zijn. Dora klampt zich heel traditioneel vast aan haar rouw, maar dat verstokte ritueel maakt haar afhankelijk van de hulp van vrienden en bekenden. Pas als haar schoonmoeder een ongelooflijk geheim over haar huwelijk onthult zal Dora moeten inzien dat ze haar jaren als weduwe heeft verkwist. Drie generaties vrouwen – Dora, haar dochter en haar schoonmoeder – moeten nu overleven in een wereld waarin hun hele identiteit is bepaald door miskleunende mannen die geen enkele verantwoordelijkheid dragen.
    Lege kasten verscheen voor het eerst in 1966 en is een kraakheldere en genadeloze aanklacht tegen een door mannen gedomineerde wereld waarin vrouwen alleen maar een rol mogen spelen. Het boek is recent herontdekt en maakt nu wereldwijd furore.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Handboek voor de soloreiziger

  • National Treasure tv-serie in de maak bij Disney+

  • Een onmogelijke keuze – Claire Mackintosh

Zoek in artikelen