• onze waardering

De val van Númenor - J.R.R. Tolkien RECENSIE

Recensie: De val van Númenor - J.R.R. Tolkien

Brian Sibley's De Val van Númenor is eigenlijk een collectie van alle stukken die J.R.R. Tolkien over Númenor geschreven heeft. De Britse Brian Sibley maakt in De Val van Númenor een goede duidelijke tijdslijn over de geschiedenis van het grote eiland Númenor, ook wel Westernisse genoemd, in de bloeiperiode van de Tweede Era, direct na de eerste overwinning op Morgoth. 

In de wereld van Arda worden, na de overwinning van de Elfen op de zwarte vijand Melkor – ook wel Morgoth genoemd vanwege zijn gruwelijke daden, de landen opnieuw verdeeld. Veel Elfen trekken weg naar verre oorden, zoals Tol Eressëa. Anderen blijven in het westen van Midden-Aarde. Het derde ras van de nog jonge Mensen ging met hen mee naar Midden Aarde. Maar het volk van Elros, de broer van de Elvenkoning Elrond, kreeg het prachtige eiland Númenor toegewezen. Elros had ervoor gekozen mens te worden, maar het elvenbloed is sterk aanwezig in het mooie mensenras van Númenor. De mensen van dit volk leven heel erg lang. Talrijke eeuwen groeit en bloeit het grote eiland tot de laatste koning Ar-Pharazôn zich door Sauron, de Maiar (dienaar) van Morgoth, tot het kwaad laat verleiden. Zelf bang voor de dood, wil hij de onsterfelijke landen Valinor veroveren om zo het eeuwige leven te krijgen. Hij stuurt een vloot, maar Manwë , de hoogste Valar (godenkind) roept de hulp van oppergod Ilúvatar in. Valinor wordt aan menselijke ogen onttrokken, waardoor mensen deze landen nooit meer zouden kunnen bereiken en als straf voor de schandelijke agressieve daad van de mensen, stuurt hij een enorme zondvloed om het grote eiland Númenor te verzwelgen. Alleen Elendil, de rechtstreekse afstammeling van Elros, zijn zonen en hun getrouwen weten te ontsnappen naar Midden-Aarde om daar een nieuw koninkrijk te stichten. Zij wilden niet deelnemen aan de invasie en waren al vertrokken naar Midden-Aarde. Uit deze tak wordt later Aragon geboren. Sauron die ook ontsnapt is naar het land Mordor, gaat dan de eindstrijd aan met de Elven legers en het volk van Elendil. Sauron wordt verslagen en verliest de Ring van Macht. Vanaf dit punt begint het verhaal van The Lord of the Rings (In de ban van de Ring). 

Tolkiens werk behoeft inmiddels geen introductie meer. De wereld die J.R.R. Tolkien geschapen heeft is episch en de gebeurtenissen hebben een enorme diepgang. Het is uniek en onnavolgbaar. Uitgewerkt tot in de micro details, in elkaar grijpend en overlopend, een wereld met een eigen geschiedenis en eigen talen en unieke onvergetelijke personages. De Val van Númenor leest dan ook bijna als een soort geschiedenisles. Het is een herkenning van oude bekende verhaallijnen, aangevuld met misschien informatie die je nog niet wist of niet meer wist. Net als bij een echte historische gebeurtenis. 

Bij leven heeft J.R.R. Tolkien eigenlijk niet zoveel gepubliceerd. De Hobbit en de trilogie In de Ban van de Ring. Na het overlijden van J.R.R. Tolkien heeft zijn zoon Christopher Tolkien het op zich genomen om zijn manuscripten te bewerken en alsnog uit te geven, met de Silmarillion als begin. Helaas is ook Christopher inmiddels overleden en de nalatenschap van Tolkien (vader en zoon) is overgegaan in een trust onder beheer van een kleinzoon en de familie. Deze hebben nu Brian Sibley toestemming gegeven De Val van Númenor uit te brengen. Ook omdat het geen eigen werk van Brian Sibley is, maar een samenvoeging van J.R.R. Tolkiens originele werken. 

Brian Sibley heeft voor De Val van Númenor uitgebreid onderzoek gedaan. Stukken over Númenor staan in de Silmarillion, in de 'Akallabêth' en in 'Het verhaal der jaren' uit In de ban van de Ring Aanhangels en nog in diverse aantekeningen van J.R.R. Tolkien. Alles staat eigenlijk een beetje door elkaar en dat is nogal verwarrend. Brian Sibley heeft alles uitgezocht en samengevoegd tot een goed helder maar nu eindelijk ook chronologisch verhaal over de opkomst en ondergang van Númenor. Alles vertelt in Tolkiens eigen woorden. Er zijn diverse appendix en voetnoten, waardoor het werk ook echt oogt als een naslagwerk, maar het leest juist makkelijker. Het resultaat is een prachtige verrijking van de inmiddels zeer uitgebreide Tolkien collectie. Het is ook een erg mooie uitgave. Gebonden, met een prachtig geïllustreerd schutblad en landkaart van Midden-Aarde. Binnenin diverse kleinere illustraties in zwart-wit en een midden katern van 11 kleurenillustraties van de hand van Alan Lee. Deze illustrator werkte aan diverse uitgaven van Tolkien en heeft ook meegewerkt aan de films. 

De Val van Númenor van Brian Sibley bevat niet echt nieuwe verhaallijnen maar voor alle Tolkien fans is dit een feestje en ik geef dit prachtige boek dan ook zeker 5 hartjes. Een mooie toevoeging. 

Recensie: De val van Númenor - J.R.R. Tolkien  

De val van Númenor

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In De val van Númenor wordt voor het eerst de tijdlijn van ‘Het verhaal der jaren’ uit In de ban van de ring Aanhangels door Brian Sibley als leidraad genomen voor een nieuwe blik op de meest succesvolle fantasywereld aller tijden. Voor fans van de boeken én de serie zijn de verhalen over het smeden van de ringen, de stichting van het eilandenrijk Númenor en het laatste verbond tegen Sauron, dat het einde van de Tweede Era van Midden-aarde betekende, bij elkaar gebracht.

    Het resultaat is een omvangrijke editie, verteld in de woorden van J.R.R. Tolkien, samengesteld uit diverse reeds verschenen teksten en verrijkt met kleurenillustraties en potloodschetsen van de welbekende Tolkien-kunstenaar Alan Lee.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Logeer in opmerkelijke hotels

  • Prijzen voor 'God of War' en 'Red Dead Redemption 2' bij The Game Awards 2018

  • Overschot - René Appel

Zoek in artikelen