• onze waardering

Als het spoor doodloopt - Elina Backman RECENSIE

Recensie: Als het spoor doodloopt - Elina Backman

Als de broer van haar nieuwe collega spoorloos verdwijnt, besluit Saana een podcast over de verdwijning te maken in de hoop dat het nieuwe aanwijzingen oplevert. Ondertussen onderzoekt haar vriend Jan, die bij de politie zit, dezelfde zaak.

Als het spoor doodloopt van Elina Backman is een sfeervol geschreven thriller. De omgeving komt goed tot zijn recht en er hangt een ongrijpbare sfeer die goed past bij het verhaal. Dat de setting voldoende aandacht krijgt leest prettig, maar het maakt wel dat dit niet een thriller is die razendsnel leest.

De ongrijpbare sfeer komt ook naar voren in het plot. Je maakt kennis met verschillende personages die ook zo hun eigen dingen meemaken, maar hoe ze allemaal precies in het plot passen blijft lang onduidelijk.

Saana is een podcastmaker die na een burn-out aan een nieuwe baan begint. Haar nieuwe collega is de broer van de verdwenen Jeremias en zo komt Saana zijn verdwijning op het spoor. 

Dan zijn er Jan, de vriend van Saana, en zijn collega Heidi. Beide werken bij de politie en onderzoeken de verdwijningszaak.

Kaj is een psycholoog die een nieuwe cliënt behandelt die op de èèn of andere manier ook gelinkt lijkt te zijn aan de zaak.

Tot slot is er nog Jeremias zelf, die door middel van flashbacks aan het woord komt. Zo leer je als lezer ook meer over wat er allemaal gebeurde voor zijn verdwijning en waar Jeremias mee bezig was. 

Hoewel er dus veel verhaallijnen en personages zijn, wordt dit nergens verwarrend. De personages hebben allemaal zo hun eigen karakters en worstelingen hebben en zijn goed uit elkaar te houden. Wel blijft het allemaal toch net een beetje oppervlakkig aanvoelen. Dat is niet erg omdat het verhaal goed uit de verf komt, maar meer diepte wat betreft de uitwerking van de personages zou het verhaal echt af hebben gemaakt. Ik moet daarbij wel vermelden dat ik zelf het eerste deel niet gelezen, dus het kan best zijn dat ik daarmee ook een stukje achtergrond mis.

Het plot van Als het spoor doodloopt zit prima in elkaar. Er zijn een paar twists en pas richting het einde begin je als lezer te realiseren hoe de verhaallijnen samenkomen en wat er precies gebeurd is. Toch loopt dat ongrijpbare ook door in het plot: je krijgt antwoorden, maar niet alles wordt je voorgeprakt. Je moet ook zelf nadenken. Elina Backman heeft dat slim aangepakt. Het zorgt voor een uniek boek.

Als het spoor doodloopt is een bijzondere thriller met een eigen sfeer. Het is geen razendsnel boek en hier en daar zou er wat meer diepte in vooral de personages mogen. Maar het is wel een prettige thriller die nergens voorspelbaar wordt en die je niet alle antwoorden op een gouden bordje voorschotelt.

Recensie: Als het spoor doodloopt - Elina Backman

Als het spoor doodloopt

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Drie jonge mannen maken een documentaire over een charismatische kluizenaar die op Lammassaari woont, het ‘Schapeneiland’, dicht bij het centrum van Helsinki. In korte tijd verdwijnen twee van de drie mannen, en als het lichaam van een van hen wordt gevonden in een nabijgelegen natuurreservaat komt de politie in actie. Rechercheur Jan Leino en zijn team worden op de zaak gezet.
    Voormalig journaliste Saana Havas hoort over de verdwijningen op Lammassaari en ze besluit een true-crimepodcast te beginnen om de zaak te bestuderen. In eerste instantie wijst alles op een ongeluk, of misschien zelfmoord, maar dan vinden ze een aanwijzing dat de man is vermoord en komen ze op het spoor van iemand die jaagt op jonge mannen en op zoek is naar een nieuw slachtoffer.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Chicklit top-5: juli

  • 30-love

  • De perfecte minnares

Zoek in artikelen