• onze waardering

Wakker - Ingrid Oonincx RECENSIE

Recensie: Wakker - Ingrid Oonincx

Liz, Jonathan en Robin hebben één ding gemeen: een slaapprobleem. Het is zo erg dat ze er in het dagelijks leven hinder van onder vinden. Alledrie boeken ze daarom een slaaptherapie bij Dokter Gimbrère in een voormalige abdij nabij Tilburg. Als er op de eerste nacht een moord gepleegd wordt is dat het startsein van een merkwaardig verloop van diverse gebeurtenissen. Lukt het Liz, Jonathan, Robin en hun medepatiënten te ontsnappen uit dit duistere klooster?

Het niveau van Wakker is wisselend. In het begin maken we kennis met Liz, Jonathan en Robin. Liz is een alleenstaande moeder van een puberzoon met een veeleisende baan. Haar slaapproblemen worden veroorzaakt door de zorgen om haar zoon en de werkdruk die ze ervaart. Jonathan woont samen met Elke en is net vader geworden van zoontje Mees. Doordat Mees niet goed doorslaapt heeft ook Jonathan chronische slaapproblemen gekregen. Robin is zangeres en werkt achter de kassa. Vanwege tinnitus, een piep in haar oren die continue aanwezig is, kan zij niet slapen. Allemaal ondervinden ze de invloed van niet of niet goed kunnen slapen op hun dagelijks functioneren. Dit deel komt volwassen over. Qua inhoud, dialogen en schrijfstijl. Je merkt dat Ingrid Oonincx zelf slaapproblemen heeft gehad en hier gedegen onderzoek naar heeft gedaan. Ze vertelt op een realistische manier wat het met de personages doet en hoe hun leven en relaties er onder lijden.

Als ze alle drie vervolgens in de abdij zijn en de eigenaardigheden in het klooster beginnen zakt het niveau. Het lijkt wel een stel tieners in een escape room. De dialogen lijken soms uit een kinderboek te komen, daarna weer uit een volwassen thriller. Het geheel komt tevens wat ongeloofwaardig over. Bij de testen die ze moeten doen moet er toch een belletje rinkelen en wie gaat er vrijwillig drugs innemen? Alles wordt klakkeloos aangenomen. Misschien komt dat doordat ze wakker gehouden worden en minder inschattingsvermogen hebben, maar het verhaal lijkt nu te gemakkelijk en het mist originaliteit, iets dat je van een boek mag verwachten. Zeker bij een thriller wil je verrast worden, op het verkeerde been gezet worden en aangespoord worden om actief mee te denken.

Desondanks zit er wel wat spanning in Wakker en roept het af en toe vragen op. Je wilt weten of ze de testen halen, wat het effect van lang wakker zijn met hun gestel doet en hoe de onderlinge verhoudingen zich ontwikkelen. Kiezen ze voor zichzelf of besluiten ze samen te werken? Het laatste deel is weer op volwassenen niveau maar helaas wel voorspelbaar.

Wakker is een tussendoor-thriller. Geen must read maar niet onaardig. Een boek dat je op een regenachtige dag op de stoel houdt. Voor liefhebbers van reality shows, escape rooms en spelletjes.

Recensie: Wakker - Ingrid Oonincx

Wakker

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Mediaproducer Liz, zangeres Robin en de onlangs vader geworden Jonathan hebben één belangrijke overeenkomst: hun slapeloosheid zorgt voor grote problemen in hun leven. Uitgeput en ten einde raad melden ze zich aan voor een experimentele slaaptherapie in een voormalige abdij. Wanneer er een dode valt, ontdekken Liz, Robin en Jonathan dat ontsnappen uit het klooster onmogelijk is. Vechtend tegen de slaap worden ze op de proef gesteld en proberen ze te ontkomen aan de moordenaar.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De vrouw in het blauw - Elly Griffiths

 • Afscheid voor even - Ellie Dean

 • Illusie – Camilla Läckberg en Henrik Fexeus

 • De miljardair - Thomas Erikson

 • De geniale vriendin - Elena Ferrante

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Suzy en de kwallen

 • De waarheid - Colleen Hoover

 • Wat denk jij? Luisteren of niet - Pierre Winters

Zoek in artikelen