• onze waardering

De erfgenaam - Anne Gunn Halvorsen RECENSIE

Recensie: De erfgenaam - Anne Gunn Halvorsen

Na een moeilijke periode in haar tienerjaren besluiten die zeventienjarige Lena en haar familie dat het kleine Horten geen goede omgeving meer is voor Lena. Op Orerønningen, haar basisschool, heeft iedereen een mening over haar. Haar beste vriendin wil niet meer met haar praten en dan weten ze nog niet eens het ergste. Lena is nog helemaal niet klaar om op een nieuwe school te starten. De verhuizing naar Oslo was al indrukwekkend genoeg. Toch begint het schooljaar en zal ze eraan moeten geloven. 

Lena komt in de klas bij Kallle en Margrethe, dé koninklijke tweeling. Dit was een paar jaar geleden een droom geweest die uitkwam. Op Djoez had ze hier zo veel interessante posts over kunnen maken. Maar dat zijn de oude tijden, hopelijk komt niemand hier achter haar verleden en al zeker Kalle niet. Dan vindt hij haar sowieso niet meer leuk.. 

De erfgenaam is een vlotte YA die makkelijk wegleest. Anne Gunn Halvorsen weet de tijd van nu goed weg te zetten in haar boek. De rol van sociale media; snapchat, roddelplatsforms, groepsapps, het komt er allemaal in terug. Het laat de positieve, maar ook de negatieve kant aan bod komen. Hoe snel iets uit de hand kan lopen terwijl het bedoeld was als een grapje, De erfgenaam geeft je een inkijkje in deze wereld. Daarnaast weet Anne Gunn Halvorsen de conversaties van de jongeren ook realistisch weg te zetten voor deze eeuw. Als oudere lezer leest dit niet altijd even makkelijk, maar voor de doelgroep 16/17-jarigen is dit perfect. Daarnaast schrijft ze in een vlotte, beeldende stijl, waardoor je door het boek heen vliegt. 

Het plot zelf is verder ietwat onrealistisch. De reden waarom Lena met haar ouders verhuist, de geheimzinnigheid die eromheen hangt, de gemakzucht van ouders en de weinige diepgang zorgen ervoor dat het zelfs neerbuigend over kan komen op jongeren die in hetzelfde schuitje zitten. Het is geen realistische situatie en het onderwerp wordt hierdoor enigszins gebagatelliseerd. 

Kortom, de bedoeling en de schrijfstijl van de schrijver waren goed, maar het verhaal an sich kon beter. Iets meer diepgang, iets meer realiteit. Toch weet Anne Gunn Halvorsen je te intrigeren voor het volgende deel door je achter te laten met een open einde wat je niet had zien aankomen.

Er zijn inmiddels ook verfilmingen van deel één en twee van de Royalteen-serie gemaakt die te vinden zijn op Netflix.

De erfgenaam - Anne Gunn Halvorsen

Royalteen 1 - Royalteen - De erfgenaam

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Lena heeft het afgelopen jaar nogal wat meegemaakt. Een van de vele veranderingen in haar leven is dat ze met haar ouders naar een klein dorpje is verhuisd. Daar gaat ze naar dezelfde middelbare school als de koninklijke tweeling Margarethe en Karl Johan - Kalle voor zijn vrienden.

    Wanneer Kalle tijdens de eerste les naast Lena gaat zitten is dat het begin van een hoop gedoe. De vriendelijke, charmante, en nogal volhardende Kalle dreigt al snel te dicht bij haar te komen. En als hij – of nog erger: zijn beduidend minder aardige zus – ontdekt waarom Lena is verhuisd, zal dat haar hele leven weer op zijn kop zetten.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • De fouten van de moeder

  • Young Adult top 6: december 2019

  • Er is nu een parfum met boekengeur! 

Zoek in artikelen