• onze waardering

Voor altijd - Ellie Dean RECENSIE

Recensie: Voor altijd - Ellie Dean

Ellie Dean neemt ons in Voor altijd mee naar het dorp Cliffehaven ten tijde van Wereldoorlog II. Ruby vlucht weg voor haar man en neemt de eerste beste trein vanuit Londen. Ze komt in Cliffehaven terecht, en heeft het geluk om mensen te ontmoeten die zich over haar ontfermen. Eén van die mensen is Peggy Reilly die haar een onderkomen biedt in Beach View. Het huis staat centraal in alle delen van de serie Een veilige haven, en de naam van de serie is absoluut goed gekozen. Ruby komt er terecht in een warm nest en wordt gesteund wanneer de moeilijkheden haar vanuit Londen blijken te achtervolgen.

De Tweede Wereldoorlog is een erg populaire tijd om boeken in te situeren. Ellie Dean maakt er gelukkig iets origineel van, met name door als setting het dorp Cliffehaven te gebruiken. Niet dat de angst en het geweld van de oorlog het dorp niet binnendringen, maar de positieve levenshouding van verschillende personages blijft stug overeind. De alledaagse beslommeringen en tijdsgeest komen ruimschoots aan bod en bepalen daardoor grotendeels de vibe van deze roman.

Je kan niet anders dan van de meeste personages gaan houden. Met hun hulpvaardigheid en doortastendheid zijn het de ideale vrienden en buren. Dat het bijna te perfect is om te kunnen geloven, leg je graag naast je neer, omdat alles wel heel goed bij elkaar past. Er wordt namelijk ook veel gemopperd op elkaar en dat laat je voelen dat er toch aan ieder mens kleine (of grotere) minpunten zitten, die ze heel herkenbaar maken. De meeste personages hebben een soort naïviteit over zich, waarbij je je als lezer goed bewust moet zijn dat het boek zich 80 jaar geleden afspeelt.

Hoofdpersonage Ruby is goed uitgewerkt en haar emoties voelen levensecht. De angst voor haar man, de vrees om alles achter te laten, de onzekerheid van een nieuwe situatie waarin oude trauma’s de kop opsteken, het draagt allemaal bij aan de ontwikkeling van het jonge personage. Je kan je bijna niet voorstellen dat ze maar 18 is en al zoveel levenswijsheid bezit en het contrast met haar nieuwe vriendin is enorm. Iets wat voor zelfreflectie bij Ruby zorgt en haar personage erg aantrekkelijk maakt.

Ellie Dean heeft een hele fijne schrijfstijl. Ze beschrijft de situaties beeldend en daardoor is het bijna alsof je een film leest. Toch is het nergens te beschrijvend of uitgebreid, en blijf je de mogelijkheid hebben om volop je verbeelding te laten spreken. Het tempo is precies goed. Er wordt voldoende tijd genomen om bepaalde gebeurtenissen goed uit te werken en dan vertraagt Dean het geheel, om daarna een kleine tijdsprong te maken en het weer vlotter te maken. De zinsbouw en woordkeuze zorgen voor een laagdrempelige leeservaring, zonder dat het echt te eenvoudig aanvoelt. Voor altijd is daardoor voor een hele brede doelgroep geschikt en zelfs Young Adult lezers zullen hiervan kunnen genieten.

Er zit zeker een portie romantiek in de roman verstopt, maar het is niet overheersend. Het is meer het leven van alle dag, waar liefde ook bij hoort, dat wordt beschreven. Dat betekent dat er een stukje dood en ziekte in voorkomt, maar er zijn genoeg geluksmomenten te vinden om dat te compenseren.

Voor altijd is een mooie roman, waarin de setting je zeker wat bijbrengt over het leven ten tijde van Wereldoorlog II. Het voelt nergens heel historisch of belerend aan en dat is een groot voordeel. Het is het zesde deel in de serie Een veilige haven. Gelukkig is het absoluut niet nodig om voorgaande boeken gelezen te hebben want het verhaal is meer dan prima te volgen op zichzelf. Als je de vorige delen wel hebt gelezen dan zijn het oude bekenden waar je naar terugkeert en krijg je weer een andere kant van elk personage te zien. Die personages zijn waardoor je Voor altijd in je hart sluit, ook al is het verhaal an sich misschien niet het allermemorabelste wat je ooit hebt gelezen.

Recensie: Voor altijd - Ellie Dean

Een veilige haven 6 - Voor altijd

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Deel 6 in de serie Een veilige haven. Engeland, 1942. Op de vlucht voor haar gewelddadige echtgenoot komt Ruby in Cliffehaven terecht. Kan ze daar een nieuwe toekomst opbouwen?

    Op de vlucht voor haar gewelddadige echtgenoot ziet de achttienjarige Ruby Clark geen andere keuze dan Londen te verlaten. Ze pakt de eerste de beste trein die vertrekt, en zo eindigt ze in het haar onbekende Cliffehaven. In eerste instantie lijkt ze goed terechtgekomen te zijn. Ze krijgt een baan bij de plaatselijke wapenfabriek en vindt een kamer bij een ogenschijnlijk aardig echtpaar. Maar schijn bedriegt… Opnieuw moet Ruby vluchten, en pas als Peggy Reilly haar verwelkomt in de warmte van pension Beach View durft ze voorzichtig te hopen op een betere toekomst.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Nel. Van kop-tot-kont-chef

  • Umbrador - Marieke Smithuis

  • Deze films en series worden in maart van Netflix verwijderd

Zoek in artikelen