• onze waardering

Het licht in jou en mij - Jacodine van de Velde RECENSIE

Recensie: Het licht in jou en mij - Jacodine van de Velde

Anne-Fleur is het populairste meisje van de klas, iedereen is bevriend met haar en wil haar goedkeuring. Ze wil zelf vooral de goedkeuring van Jurre, maar op één of andere manier ziet hij haar helemaal niet staan. Hij gaat zelfs vrijwillig bij Elin de Eenling zitten. Anne-Fleur snapt er niets van. Wanneer zij zich een aantal dagen na elkaar niet goed voelt, komen ze erachter dat ze diabetes heeft en haar hele wereld komt op zijn kop te staan. Nu komt ze er pas achter wie echt haar vrienden zijn. 

Elin is graag alleen, ze wil niemand lastig vallen met haar vieze poeplucht, letterlijk. Ze heeft namelijk prikkelbaredarmsyndroom. Bij haar zorgt dit ervoor dat ze mega verstoppingen krijgt en dan ineens naar de wc moet. Ze weet dat het tussen haar oren zit, maar ze heeft het gevoel dat iedereen haar dan kan ruiken, zelfs wanneer ze al uren van de wc af is. Ze kan dus beter alleen zitten, vindt ze zelf. Wanneer ze onverwacht bij Anne-Fleur uitkomt die een hypo heeft, krijgt ze steeds meer begrip voor dit omhooggevallen kreng. Zou er toch iets goeds zitten achter de leider van de populaire, oppervlakkige clan op school?

Jacodine van de Velde weet in Het licht in jou en mij twee chronische aandoeningen op de voorgrond te zetten die in de normale boekenwereld weinig aan de orde komen. Het wordt geschreven in makkelijke taal en je leert stiekem best veel over PDS en diabetes. Dat het niet makkelijk is om met een (onzichtbare) aandoening rond te lopen, komt in dit verhaal heel sterk naar voren. Jacodine van de Velde beschrijft hoe deze tienermeiden leren omgaan met hun ziekte in combinatie met opgroeien, vriendschap, school en familie. Ze schrijft dit op een heel realistische manier. Het verhaal leest lekker weg en representeert zeker de huidige jeugd op de middelbare school. Ondanks de zware thema's wordt het verhaal nooit te zwaar. Je leeft mee met Anne-Fleur en Elin, maar zij kunnen zelf ook nuchter naar het leven blijven kijken, waardoor je fijn door kunt blijven lezen. 

In Het licht in jou en mij zijn Anne-Fleur en Elin steeds om beurt aan het woord. Je krijgt telkens genoeg informatie om geprikkeld te zijn en de andere kant van het verhaal te willen lezen. Naast de ziektes van de dames, komen ook de thema's vriendschap, familie en school duidelijk naar voren. De zinnen 'Iemand kan er zijn, maar tegelijkertijd niet zijn.en 'Iemand kan er niet zijn, maar toch zijn.' beschrijven de families van respectievelijk Anne-Fleur en Elin. Ze leven in een hele andere wereld en leren van elkaar dat ze het nog niet zo slecht hebben als ze misschien denken. Een plaatje kan er aan de buitenkant heel mooi uit zien, maar wat er achter gesloten deuren gebeurt, dat weet niemand. 

Een prachtige Young-Adult met sprekende thema's. Zeker een aanrader voor zowel jong als oud. Leerzaam, inzichtelijk en fijn om te lezen. 

Recensie: Het licht in jou en mij - Jacodine van de Velde

Het licht in jou en mij

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Anne-Fleur en Elin doen dit jaar allebei eindexamen, maar hebben verder niets met elkaar gemeen. Sterker nog, ze kunnen elkaar niet uitstaan. Anne-Fleur is rijk, populair en kan alles doen wat ze wil. Elin, die wordt belemmerd door haar chronische ziekte en bij wie het thuis een chaos is, ergert zich rot aan die verwaande meid en haar ‘clan’. Andersom vindt Anne-Fleur ‘Elin de Eenling’ een triest geval. Maar dan slaat het noodlot toe en komt er een eind aan Anne-Fleurs zorgeloze leventje. Ongewild komen de twee steeds weer met elkaar in aanraking, wat voor de nodige confrontaties zorgt. Zou het hun ook nog iets anders brengen? Een treffende youngadultroman over ware vriendschap en omgaan met een chronische ziekte die je leven op z’n kop zet.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • Het meisje dat vuur spuwt - Giulia Binando Melis

 • Supersingle

 • Recensie: Zoete spruiten

Zoek in artikelen