• onze waardering

Wij zijn van diamant - Alex Boogers RECENSIE

Recensie: Wij zijn van diamant - Alex Boogers

De literaire roman Wij zijn van diamant van Alex Boogers staat de 21-jarige William centraal. Hij is, vooral in de beleving van zijn familie, van het ene op het andere moment vertrokken naar Seattle in de Verenigde  Staten om daar na te denken over zijn leven en zichzelf. Zijn broer Markus reist hem achterna. Als het boek begint, is William met een ranger in een  natuurgebied. Het lichaam van Markus is gevonden bij de Snoqualmie Falls. De ranger laat William deze plek zien en niet veel later in het boek moet William zijn broer identificeren. Vlak voordat William met het lichaam van zijn broer terugreist naar Nederland, krijgt hij bij de receptie van zijn hotel een pakje. Zijn broer Markus heeft een notitieboek van opa Lovitz, een Joodse familievriend, voor hem afgegeven. Op weg naar het vliegveld begint William dit notitieboek te lezen. 

Wij zijn van diamant bestaat uit drie delen. Het eerste deel neemt je mee in de ervaringen van William vlak na de vondst van Markus' lichaam tot het moment dat hij op het vliegveld wacht tot het vertrek van de vlucht. Het tweede deel is het notitieboek van opa Lovitz en speelt zich met name tijdens de Tweede Wereldoorlog af. Het, in vergelijking met de twee eerdere delen, korte derde deel speelt zich weer in het heden af. 

Het boek voelt vrij ambigu. Enerzijds leest het qua stijl vlot en makkelijk. Het woordgebruik is toegankelijk en de hoofdstukken zijn kort. Anderzijds leest het boek ook geregeld vermoeiend. De auteur schrijft bij wijze van spreken in lussen: door de ervaringen van de hoofdpersoon in het heden heen vertelt de hoofdpersoon herinneringen om daarna weer verder te gaan waar het verhaal in het heden is gebleven. Die herinneringen zijn kort, maar het is lang niet altijd direct duidelijk dat het over het verleden gaat. De overgangen zijn abrupt. 

Wat het boek ook ambigu maakt, is het gevoel van urgentie dat je als lezer ervaart. Het eerste deel is boeiend en je voelt echt urgentie door te lezen. Je wilt weten wat William drijft en je wilt weten hoe het zit met Markus'. Wat is er gebeurd waardoor hij bij die waterval lag? Was het een ongeluk of toch niet? Dit gevoel van urgentie verdwijnt vrij snel tijdens het lezen van deel 2. Dit deel is langdradig en het duurt te lang voor je gevoel krijgt bij de relatie met het eerste deel van het boek. Deel 3 is weer boeiend, maar bijzonder kort. 

Wij zijn van diamant gaat over (complexe) familierelaties en over volwassen worden en zijn. Tevens laat het boek zien hoe gebeurtenissen uit het verleden nog lang hun sporen achterlaten in families en vriendschappen. 

Al is het kort, gelukkig sluit Wij zijn van diamant af met een derde deel. Dat maakt dat je het boek met een beter gevoel dichtslaat. Al was het alleen maar omdat de auteur gelukkig met ons deelt hoe Markus is overleden. 

Recensie: Wij zijn van diamant - Alex Boogers

Wij zijn van diamant

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Waar ligt de grens tussen onuitgesproken liefde en onbemind zijn?
     

    Wanneer de 21-jarige William onverwacht naar Seattle vertrekt, reist zijn broer Markus hem achterna. Een paar dagen later wordt het levenloze lichaam van Markus gevonden aan de voet van de Snoqualmie Falls. Voordat William met het lichaam van Markus terugreist naar Vlaardingen krijgt hij bij de receptie van zijn hotel een laatste gift van zijn broer. Het blijkt een notitieboek van opa Lovitz, een Joodse familievriend. Op weg naar het vliegveld begint William te lezen en zo ontdekt hij dat het tragische lot van zijn broer onontkoombaar was.

    Wij zijn van diamant is een groots opgezette familiekroniek die laat zien hoe littekens uit het verleden generaties lang kunnen doorwerken: tussen vaders en zonen, tussen moeders en dochters, tussen vrienden en broers.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: The Good Liar

  • Waarom Thirteen Reasons Why je nieuwe favoriete serie wordt

  • Recensie: Liefde in de kaukasus

Zoek in artikelen