• onze waardering

Nachtloper - Karin Fossum RECENSIE

Recensie: Nachtloper - Karin Fossum

De Noorse schrijfster Karin Fossum maakte naam met haar donkere thrillers waarin de populaire inspecteur Konrad Sejer de hoofdrol voor zijn rekening nam. Haar boeken sleepten heel wat internationale prijzen in de wacht en ze behoort tot het uitmuntende kransje Scandinavische thrillerauteurs die men niet links kan laten liggen. Vorig jaar introduceerde ze in Lotgenoten een nieuw hoofdpersonage, Eddie Feber, een ietwat aparte inspecteur. De lezer kwam in dit eerste deel van de nieuwe reeks niet zo veel te weten over de inspecteur. In Nachtloper wordt dat ruimschoots goedgemaakt en maakt men kennis met Eddie Feber en zijn acht kinderen.

Nachtloper draait rond een nieuwe, bizarre zaak die veel aandacht trekt. Een man met een revolver dringt ’s nachts binnen in de slaapkamer van alleenstaanden, bedreigt hen en vertrekt weer. Als er plots doden vallen, schakelt Eddie Feber een versnelling hoger. De nachtloper in kwestie blijkt de jonge Meidel Jonsson te zijn. Hij heeft al een moeilijk parcours afgelegd in zijn jonge leven: zijn vader zit in de gevangenis, zijn moeder in een psychiatrische instelling. Zijn grootvader zorgt voor hem, maar als die plots sterft, gaat het helemaal mis met Meidel die aan zijn lot wordt overgelaten.

Karin Fossum wordt ook wel eens de koningin van de psychologische thriler genoemd. Hoe ze in Nachtloper binnendringt in de psyche van Meidel is opnieuw een sterk staaltje van haar kunnen. Het maken van (foute) keuzes, het getekend zijn door het leven en hoe dat te verwerken, staan centraal. Om het verhaal toch niet al te zwaar te maken, wisselt ze af met een inkijk op het leven van Eddie Feber. En precies daar schort nog iets. Helemaal overtuigen doet haar nieuwe hoofdpersonage nog niet. Ze schildert hem af als een zorgzame vader en echtgenoot, begaan met vrouw en kinderen, maar de nonchalance waarmee hij werk en privé mengt, past niet helemaal. Los daarvan is de stijl natuurlijk vintage Fossum: van begin tot eind is er spanning en de korte hoofdstukken, met wisselende perspectieven, zorgen ervoor dat je als lezerhet boek niet kan en wil neerleggen.

Nachtloper is een spannende thriller met diepgaande psychologische portretten, maar mist hier en daar nog een zekere sérieux. Eddie Feber kan dus alleen maar groeien, maar om Konrad Sejer naar de kroon te steken zijn toch nog wat extra ingrediënten nodig. Karin Fossum heeft een heel arsenaal van deze en zal zonder twijfel haar personage in de volgende thrillers nog bijkruiden.

Recensie: Nachtloper - Karin Fossum

 

Eddie Feber 2 - Nachtloper

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Meidel Jonsson treft zijn grootvader dood aan in het huis waar ze samen woonden. De zonderlinge achttienjarige Meidel staat er nu alleen voor, en dat terwijl het leven voor hem al lastig genoeg is. In Meidels hoofd bevinden zich veel verschillende gebieden, zoals één voor plezier, één voor goede ideeën en ook één om verwoesting aan te richten. En één deel voor pijn, en dat gebied zou hij voor altijd willen laten verdwijnen. Als hij boodschappen gaat doen bij de plaatselijke supermarkt en aan de praat raakt met een jong meisje achter de kassa grijpt hij zijn kans op verandering.

    Rechercheur Eddie Feber heeft een duidelijk talent voor zijn vak. In de stad krijgen verschillende mensen ’s nachts dreigend bezoek van een lichtgevende verschijning met een wapen. Het is een raadsel wat de bedoeling is van de verschijning en Feber heeft niet veel om mee te werken. Dan worden er achtergelaten briefjes ontdekt. Feber moet achter de betekenis komen, en snel ook: voordat het wapen voor ongelukken zorgt.

     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • De kuil - Laura van der Haar

  • Dit is de officiële trailer van Secret Invasion met Nick Fury!

  • Niet verder vertellen

Zoek in artikelen