• onze waardering

Signature Dishes - Amélie Vincent RECENSIE

Recensie: Signature Dishes - Amélie Vincent

In Signature Dishes verzamelde fotografe, journalist, influencer en presentatrice Amélie Vincent de signature dishes van 50 verschillende chef koks van over de hele wereld. Deze unieke recepten typeren de chefs en hun stijl en vertellen elk een eigen verhaal.

Het moedigt liefhebbers van lekker eten of ervaren thuiskoks aan om hun nog dieper in de wereld van de gastronomie te duiken en misschien zelfs om hun eigen signature dish te creëren in hun thuiskeuken.

Wanneer je het boek Signature Dishes voor het eerst in je handen neemt, vallen er meteen twee dingen op. Het boek heeft een mooie linnen omslag die exclusiviteit en luxe uitstraalt en het boek is niet vertaald naar het Nederlands maar in de originele taal, namelijk in het Engels, uitgebracht.

Als je verder kijkt dan ontdek je een inhoudsopgave en de intro van Amélie Vincent gevolgd door de recepten van 50 verschillende chef koks. Elk recept begint met een foto van en informatie over de chef kok, het restaurant waartoe ze behoren en het verhaal over het ontstaan van hun signature dish. 

De recepten bestaan vaak uit vele ingrediënten en stappen die op meerdere pagina's uitgeschreven staan, gevolgd door één of meerdere foto's. De ingrediënten die gebruikt worden in de recepten zijn bij de meerderheid van de recepten zeker geen alledaagse producten die je in je lokale supermarkt kan vinden. Het zijn stuk voor stuk bijzondere ingrediënten die je in gespecialiseerde horeca winkels kan kopen of dient te bestellen bij bepaalde leveranciers. Met wat creativiteit kan je indien nodig wel enkele recepten aanpassen zodat deze ook voor thuiskoks te maken zijn.

Verder heeft Signature Dishes ook vooral het doel om mensen te inspireren om hun eigen signature dish te creëren. Door de verhalen die Amélie Vincent verzamelde krijg je een kijkje in het hoofd van bekende chef koks van over de hele wereld en kan je hierdoor inspiratie krijgen om zelf wat meer te gaan experimenteren in de keuken en je kookkunsten naar een hoger niveau te tillen. Dankzij de recepten krijg je de kans om nieuwe ingrediënten en kooktechnieken te ontdekken die je dan weer in je eigen keuken kan toepassen op je eigen creaties. Zelf koos ik het recept voor de Cacio e pepe pasta en vessie en het recept voor de Saffron risotto with liquorice powder uit om mee aan de slag te gaan.

Cacio e pepe pasta en vessie

De recepten in Signature Dishes hebben allemaal dezelfde opbouw. Je vindt een lijst met ingredienten per onderdeel, het aantal mensen porties per recept, de verschillende onderdelen van het recept en de te volgen stappen en op het einde aanwijzingen over hoe je het gerecht dient te serveren.

Cacio e pepe pasta en vessie is de signature dish van chef Riccardo Camanini met het restaurant Lido 84 (Italië) op zijn naam. Voor dit gerecht heb je een gedehydrateerde varkensblaas nodig die je 10 dagen lang moet weken voor gebruik. Aangezien je dit ingrediënt niet in een gewone supermarkt kan verkrijgen, dien je het recept op een creatieve manier aan te pakken en dan lukt het zelfs voor een beginnende hobbykok om dit gerecht klaar te maken.

In tegenstelling tot de meeste recepten bevatte dit recept maar één pagina aan instructies en, buiten de varkensblaas, waren de meeste ingrediënten eenvoudig te bekomen en was het gerecht vrij snel klaar. Omdat de varkensblaas gebruikt wordt voor de bereidingswijze en niet als ingrediënt verschilt de smaak niet van het originele recept als je deze weg laat. Ik vond de pasta zeer lekker van smaak en eenvoudig te maken dus zeker een aanrader! 

Saffron risotto with liquorice powder

Saffron risotto with liquorice powder is de signature dish van chef Massimiliano Alajmo van restaurant Le Calandre in Italië. Ook dit is een van de relatief eenvoudigere recepten en is zeker en vast doenbaar voor een beginnende hobbykok. Het belangrijkste is om de instructies goed te volgen en het gerecht zo stap voor stap te bereiden. 

In dit recept worden er ook geen moeilijk verkrijgbare ingrediënten gebruikt. Alles uit dit recept is te vinden in een middelgrote supermarkt. Toch zag ik een dergelijk recept nooit eerder. Het gebruik van saffraan in rijstpap kende ik, maar in een risotto had ik dit nooit eerder gezien of geproefd. Ik was dan ook erg benieuwd naar dit gerecht.

Dankzij de duidelijke instructies lukte de bereiding van de saffron risotto with liquorice powder goed en ik was aangenaam verrast door de smaak. Wel hebben saffraan en zoethout een bijzondere smaak waar niet iedereen fan van is of die snel tegen kan steken. Het zijn ook geen smaken die ik wekelijks zou willen eten dus dit gerecht zal eerder bij bijzondere gelegenheden gemaakt worden.

Amélie Vincent creëerde met Signature Dishes duidelijk een boek voor een specifiek doelpubliek. Eerst en vooral moet je de engelse taal meester zijn (of handig zijn in het gebruik van vertaal websites) om de recepten te kunnen begrijpen. Verder is het ook duidelijk dat deze recepten niet bedoeld zijn voor mensen die koken niet als een hobby zien. Drie of vier recepten uit dit boek zijn zeer eenvoudig maar de meerderheid is complex en vragen soms enkele uren van je tijd. Iemand die geniet van experimenteren en de lat hoog leggen zal enorm veel plezier beleven aan dit boek. Maar ook foodies die enkel interesse hebben in het verhaal achter de signature dishes van deze 50 bijzondere chefs gaan zeker hun plezier kunnen halen uit dit prachtige vormgegeven boek.

Dit boek krijgt van mij 5 hartjes. Hoewel het geen kookboek is dat ik als hobbykok zelf in huis zou halen om mee aan de slag te gaan, vind ik het wel een prachtig boek om in je boekenrek te zetten. Het is zo'n boek waar je uren in kan bladeren en lezen, zelfs zonder de intentie om er een gerecht uit klaar te maken, en dat je inspiratie geeft om een volgende keer tijdens het koken eens wat te gaan experimenteren. Voor ervaren hobbykoks die zich willen wagen aan haute cuisine of nouveau cuisine is dit ongetwijfeld een kookboek dat niet in hun verzameling kan ontbreken!

Recensie: Signature Dishes - Amélie Vincent

Signature Dishes.

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Every chef has one: a dish that is typical of their kitchen, a dish that is especially meaningful for them. In this book, 50 top chefs reveal their signature dish and its recipe. They also talk about the genesis of the dish, the source(s) of inspiration and - more generally - their love for good food and cooking. This gorgeous book is a must for every foodie and will inspire you to create your own signature dish.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Springtij

  • Je hele leven lang gratis boeken? Het kan bij deze boekenwinkel!

  • Recensie: De minnares

Zoek in artikelen