• onze waardering

De laatste spijker - Stefan Ahnhem RECENSIE

Recensie: De laatste spijker - Stefan Ahnhem

Met De laatste spijker is succesauteur Stefan Ahnhem al aan zijn zesde deel toe in de reeks met rechercheur Fabian Risk in de hoofdrol. De Zweedse auteur is ondertussen opgeklommen tot op het hoogste schavot van de Nordic Noir en zijn thrillers verkopen als zoete broodjes. In De laatste spijker houdt hij vast aan zijn ondertussen gekend recept: wervelende actie, suspense van begin tot eind en sterke personages. Dit keer speelt het verhaal zich voornamelijk af in de Deense hoofdstad Kopenhagen. In een rivier wordt een auto ontdekt met daarin twee lijken, waarvan één een hoge politiefunctionaris is. Meteen is het alle hens aan dek. Jan Hesk wordt prompt gepromoveerd tot hoofdonderzoeker en loopt al snel de feiten achterna, vooral omdat hij tegengewerkt wordt door zijn chef Kim Sleizner. Deze laatste wordt ondertussen nauwlettend gescreend en onderzocht door het team van de in ongenade gevallen en gezochte rechercheur Dunja Hougaard. Zij zet alles op alles om eindelijk de corruptie en moorden van haar voormalige chef aan het licht te brengen. En dan is er natuurlijk nog Fabian Risk. Hij krijgt verschrikkelijk persoonlijk nieuws te verwerken en zoekt ook naar de ware toedracht. Het verhaal rond Fabian blijft een beetje op de achtergrond, maar naar het eind toe duikt hij toch weer verrassend op. De drie verhaallijnen wisselen elkaar af en volgen elkaar op met heuse cliffhangers. Het hoge tempo nodigt gewoon uit tot verder lezen zonder stoppen. En dat is ook nodig bij deze turf van meer dan vijfhonderd bladzijden. Het plot is zeer complex , maar zit uitstekend in elkaar. De drie verhaallijnen komen uiteindelijk samen in een hard en spectaculair slot dat niet voor gevoelige zielen bestemd is. Ahnhem toont dat hij een voormalig scenarioschrijver is: alles wordt zeer beeldend en filmisch beschreven, hij schuwt geweld en wreedheden niet en dat maakt zijn boeken soms ook hard. De hoofdpersonages diept hij zoals steeds goed uit: de alles-of-nietsmentaliteit van Dunja, de zeer emotionele rollercoaster waarin Fabian terechtkomt en de nietsontziende Kim Sleizner. Hij beschrijft ze zeer realistisch, met hun (klein)menselijke kantjes en herkenbaar voor iedereen. In dit zesde deel werkt hij duidelijk naar een climax toe en breit hij een (voorlopig?) eind aan het verhaal rond Sleizner. Dit hoeft echter niet het einde te betekenen van de Fabian Risk-reeks. De auteur laat zeker nog openingen voor een vervolg en Fabian Risk is als personage nog niet uitgemolken. Stefan Ahnhem heeft de sleutel tot succes in handen en zal daar zeker nog mee aan de slag gaan. De laatste spijker is een eerste absolute climax in zijn reeks. Zijn letterlijk en figuurlijk adembenemende thrillers smaken absoluut naar meer.

 

Recensie: De laatste spijker - Stefan Ahnhem

Fabian Risk 6 - De laatste spijker

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hij heeft afgeperst, misbruikt, verkracht en hij is letterlijk over lijken gegaan om de top te bereiken. Zijn naam is Kim Sleizner en hij werkt als politiechef in Kopenhagen.

  Fabian Risk en zijn Deense collega Dunja Hougaard jagen allebei de waarheid over brutale moorden achterna. Een waarheid die vele onschuldigen het leven heeft gekost...

  Rechercheur Dunja Hougaard doet in het geheim onderzoek naar haar voormalige politiechef Kim Sleizner. Maandenlang hebben Dunja en haar team informatie over hem verzameld en zijn ze erachter gekomen dat hij - letterlijk - over lijken is gegaan om de top te bereiken. Wanneer een auto met daarin een hoge functionaris en een onbekende, naakte vrouw op de zeebodem voor de kust van Kopenhagen wordt aangetroffen, wordt het tijd voor actie. Ondertussen krijgt Fabian Risk in Helsingborg een bericht dat alles verandert.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het genesisproject - Mascha Heijmans

 • De weesmeisjes - Gerda van Wageningen

 • Tot de dood ons scheidt - Malin Stehn

 • Stromend graf - Robert Galbraith

 • Get fit - Frederique Ypenburg & Wendy De Vries

Gerelateerde artikelen

 • Floor - broze snippers van een intens leven

 • Deze 10 films worden 10 jaar in 2023

 • Recensie: Just Say Yes

Zoek in artikelen