• onze waardering

Munt - Richard Osinga RECENSIE

Recensie: Munt - Richard Osinga

De literaire roman Munt is geschreven door Richard Osinga. In het boek staat een geheimzinnige munt centraal. Drie verschillende mensen zijn geïnteresseerd in die oude munt van zilver. Xiao Wei hoopt dat de munt het voor hem mogelijk maakt snel terug te keren naar zijn verloofde in China. Plamedi heeft de munt gevonden en hoopt dankzij de munt het financieel wat beter te krijgen. De Nederlandse studente Eva is onderdeel van een Belgisch-Congolese expeditie met de opdracht de vindplaats van de munt te onderzoeken. De munt laag zich echter niet zomaar gebruiken en volgt een eigen pad…

Het boek begint als de Congolese gids Plamedi het winkeltje van Xiao Wei in een stadje in Oost-Congo binnenloopt met een oude, zilveren munt. Hij wil de munt verkopen. Xiao Wei wil in eerste instantie de munt niet kopen. Zijn opdracht is kostbare metalen voor het bedrijf van zijn oom in te kopen en dát is die oude munt niet. Toch is Xiao Wei geïntrigeerd door de munt…

Munt is uitgegeven als hardcover met een mysterieuze foto op de losse omslag. Het boek is in een vrij kleine letter gedrukt, maar heeft wel een ruime bladspiegel die prettig leest. De hoofdstukken zijn relatief kort en dat maakt het goed mogelijk het boek even los te laten om iets anders te doen. 

In het boek lees je verschillende verhalen, die zich in verschillende landen op verschillende continenten met verschillende culturen afspelen. Ogenschijnlijk lijken ze los van elkaar te staan, maar uiteraard hebben ze wel met elkaar te maken. Hoe, dat past niet in deze recensie. 

Een van de meest bijzondere aspecten van Munt is de manier waarop Osinga de verhalen rond de oude munt in verband brengt met zowel oude Afrikaanse mythen en actuele thema’s als het (neo)kolonialisme. De auteur heeft hiermee ongetwijfeld goed gebruik gemaakt van zijn ervaringen als diplomaat in Afrikaanse landen. 

Eenzaamheid en vragen over je eigen bestaan zijn ook belangrijke thema’s in het boek. Dat klinkt misschien niet zo optimistisch, maar dat is het echte leven ook niet altijd en de diepere vragen zullen in zekere zin voor veel mensen herkenning oproepen. Direct gekoppeld aan deze thema’s staan ook dromen, dromen over de toekomst en dromen over wat zou kunnen. 

De schrijfstijl van Osinga is kort, nuchter en helder, een voorbeeld zijn de hoofstuktitels. En in eerste instantie leest het boek ook vlot en makkelijk. Tot je het de eerste keer weglegt en je realiseert wat je gelezen hebt. Het verhaal kent verschillende lagen en het perspectief wijzigt geregeld. Het is goed de tijd te nemen die allemaal te doorgronden. Er gebeurt veel in Munt: verhaallijnen, personages, gebeurtenissen en toch is het boek relatief dun. Een aanrader voor de komende donkere herfstdagen voor liefhebbers van complexe verhalen en Nederlandse literatuur!

Recensie: Munt - Richard Osinga

Munt

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op een broeierige middag komt een man het winkeltje van Xiao Wei in een stadje in Oost-Congo binnen. De man wil een oude zilveren munt verkopen. Xiao Wei is in Congo om kostbare metalen in te kopen voor het bedrijf van zijn oom. Die oom is niet geïnteresseerd in oude munten, maar er is iets in de munt wat Xiao Wei intrigeert.
    Deze munt vormt de spil in de levens van drie personen. Dat van Plamedi, de Congolese gids die de munt vond en ermee hoopt te ontsnappen aan de armoede. Dat van Eva, de Nederlandse onderzoeker die met een inderhaast opgetuigde Belgisch-Congolese archeologische expeditie de vindplaats van de munt gaat onderzoeken. En dat van Xiao Wei, die hoopt dat de munt hem in staat stelt terug te keren naar China en zijn verloofde.
    Maar de munt laat zich door niemand gebruiken, het is alsof die zijn eigen plan trekt.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Alien: Covenant

  • Grote verwachtingen - Charles Dickens

  • Fictie top 6: april 2022

Zoek in artikelen