• onze waardering

De zwarte hand - Roel Verheggen RECENSIE

Recensie: De zwarte hand - Roel Verheggen 

Wanneer Job op een dag naar huis fietst, wordt hij aangesproken door een man. Hij wil de weg weten naar het zwembad. Niets geks, toch? Wanneer hij dezelfde man de volgende dag weer ziet staan op zijn route naar huis, krijgt hij een naar onderbuikgevoel en begint dan harder te trappen. De man gaat alleen niet aan de kant. Hij trekt Job van zijn fiets en spreekt hem toe. De man bedreigt Job en zijn familie en weet veel over Job, terwijl Job hem niet eens kent. Als Job niet morgen om deze tijd weer bij het parkje is, zal de man zijn zusje te grazen nemen. Job is enorm geschrokken en doet maar wat de man zegt. Maar waar is hij nou eigenlijk in terechtgekomen? Is deze man een crimineel?

De zwarte hand is een ontzettend spannend boek. Roel Verheggen neemt je mee in wat je al niet doet om je familie te beschermen. Job zit nog maar op de brugklas, maar komt voor moeilijke keuzes te staan. Het lijkt misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar uit onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel blijkt dat tussen 2020 en 2022, 2500 jongeren gedwongen werden om strafbare feiten te plegen. Een belangrijke maatschappelijke kwestie die Roel Verheggen in De zwarte hand naar voren laat komen. Hij schrijft dit op een kinderlijke manier, waardoor het uiteraard een heel spannend verhaal is, maar het niet te heftig wordt voor kinderen. 

Roel Verheggen beschrijft in het boek ook de schemerwereld. Hier komt Job in terecht wanneer hij door De zwarte hand wordt gewurgd en buiten westen raakt. Daar ontmoet Job Gabriël. Gabriël geeft Job hints om uit deze moeilijke situatie te komen en de criminele bende in de boeien te slaan. De hints die Roel Verheggen hierin heeft beschreven, zetten je zelf aan het denken. De antwoorden komen niet meteen, wat ervoor zorgt dat je verder wil lezen tot je de hint hebt ontcijferd. Roel Verheggen weet je op het juiste moment de juiste info te geven en ervoor te zorgen dat je het boek niet weg kan leggen. 

In De zwarte hand wordt ongeveer 1 à 2 weken uit het leven van Job beschreven. Desalniettemin is het geen traag verhaal met onnodig veel details. Je zit vanaf de eerste bladzijde op het puntje van je stoel en gaat met Job mee op zoek naar de oplossing voor zijn probleem. 

Recensie: De zwarte hand - Roel Verheggen 

De zwarte hand

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Onderweg naar huis wordt Job aangesproken door een man. Niks vreemds aan, behalve dat die man zwarte handschoenen draagt op zo'n warme dag... En dat hij de volgende dag dreigt Jobs zusje iets aan te doen als hij 's avonds niet naar het park komt. Al snel raakt Job verwikkeld in een drugszaak. Hij is ten einde raad, tot hij drie codes krijgt van de mysterieuze Gabriël. In een race tegen de klok moet hij ze kraken om te ontsnappen aan de zwarte hand. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het genesisproject - Mascha Heijmans

 • De weesmeisjes - Gerda van Wageningen

 • Tot de dood ons scheidt - Malin Stehn

 • Stromend graf - Robert Galbraith

 • Get fit - Frederique Ypenburg & Wendy De Vries

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Famous in Love - seizoen 1

 • Recensie: Rutger Bakt

 • Recensie: Geek Girl 6 - Voor altijd

Zoek in artikelen