• onze waardering

Jamie tegen de wereld - L.D. Lapinski RECENSIE

Recensie: Jamie tegen de wereld - L.D. Lapinski

Jamie is een vrolijk, non-binair, 11-jarig kind. Hen heeft twee beste vrienden, Ash en Daisy. Op de basisschool is Jamie gewend dat iedereen de juiste voornaamwoorden gebruikt en hen met respect behandelt. Wanneer Jamie in groep 8 komt, komt hen echter voor een moeilijke keuze te staan. Gaat hen naar de jongens- of meisjes middelbare school? Jamie hoort op geen van beide scholen thuis en vindt het belachelijk dat hen steeds moet doen alsof hen iets is wat hen niet is. Samen met Ash en Daisy gaat Jamie de strijd aan om de wereld een stukje inclusiever te maken. 

Jamie tegen de wereld is een verhaal over een non-binaire jongen. In een makkelijke taal, inclusief ‘Jamie Rameaus Taalgids’, legt L.D. Lapinski uit hoe het is om in deze maatschappij te leven als non-binair kind. Hij praat over de positieve en negatieve kanten en gaat samen met Jamie de obstakels aan. Zaken waar veel mensen niet over na zullen denken zijn voor Jamie iedere keer weer een strijd in huns hoofd en hart. Kiest hen voor de jongens- of meisjeswc, de jongens- of meisjeskleedkamer, kruist hen jongen of meisje aan bij hun aanmeldformulier? Het lezen van Jamie tegen de wereld geeft je inzicht en bewustwording en helpt je om meer te begrijpen over mensen die zich non-binair identificeren. 

Buiten de strijd tegen het hokjesdenken van de maatschappij wordt in Jamie tegen de wereld ook een hechte vriendschap beschreven. Het botst wel eens en er zijn discussies, maar de drie kinderen staan altijd voor elkaar klaar. Het is ontroerend om te lezen hoe goed Ash en Daisy Jamie ondersteunen, zelfs op de momenten dat Jamie's familie dit nog niet helemaal kan. Daarnaast is het een boek met humor, is het ontroerend verhaal en zo nu en dan best spannend!

L.D. Lapinski schrijft met Jamie tegen de wereld een belangrijk verhaal, wat in de huidige maatschappij door veel mensen (kinderen én volwassenen) gelezen zou moeten worden. In een wereld waar jezelf zijn soms al moeilijk genoeg is, zorgt dit boek ervoor dat er meer acceptatie komt voor degenen die zichzelf willen zijn, op een andere manier dan je gewend bent.

Jamie tegen de wereld is een prachtig en vooral belangrijk verhaal over erkennen wie je bent, ook al pas je dan niet in de gebruikelijke hokjes. Over jezelf verliezen in een strijd, vriendschap door dik en dun en vooral opkomen voor jezelf, zeker wanneer niemand anders dit voor je doet. 

 

Recensie: Jamie tegen de wereld - L.D. Lapinski

Jamie tegen de wereld

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Jamie is een vrolijke, non-binaire 11-jarige. Hen doet niets liever dan rondhangen met hun twee beste vrienden Daisy en Ash. Maar het komende schooljaar wordt het trio gesplitst tussen een jongens- en een meisjesschool.

    Wanneer Jamie zich realiseert dat niemand heeft nagedacht over waar hen heen moet, besluit hen het heft in eigen handen te nemen. Want als Jamie geen uitweg vindt, loopt hen het risico hun beide vrienden én zichzelf voor altijd te verliezen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Playing big voor vrouwen

  • Meghan Markle brengt een kinderboek uit geïnspireerd op haar man en kind

  • Mijn ex, mijn stalker

Zoek in artikelen