• onze waardering

Verstoten - Chris Ryan RECENSIE

Recensie: Verstoten - Chris Ryan

Meer dan vijftig boeken heeft Chris Ryan ondertussen op zijn palmares. De ex-legerofficier mag bij de absolute top gerekend worden als men het heeft over de actiethriller. Zijn  verhalen stoelt deze Britse auteur op eigen ervaringen. Hij  ging al vroeg bij het leger en werd lid van de gevreesde SAS, de elitesoldaten die geheime missies, moordcommando’s en ‘Special Ops’ dienden uit te voeren. Hij kwam in alle uithoeken van de wereld terecht en eindigde zijn actieve carrière in de tweede Golfoorlog, toen hij als enige een mislukte SAS-operatie overleefde. Daarna gebruikte hij al zijn ervaring voor het schrijven van bestsellers en enkele realityseries voor BBC en Sky TV.

In Verstoten wordt Geordie Carter, SAS-officier, overgeplaatst nadat hij bevelen negeerde bij een terroristische aanslag in Mali. Hij wordt ‘veroordeeld’ tot het opleiden van elitesoldaten in Chili. Daar komt het al gauw tot een conflict met een van de recruten, de zoon van een generaal. Maar vooraleer het tot een confrontatie komt wordt Carter weggeroepen voor een nieuwe missie. Hij moet zijn oude leermeester en SAS-legende David Vann opsporen In Afghanistan. Deze is plots van de radar verdwenen en zowel de Amerikanen als de Britten zijn ongerust. Carter vertrekt halsoverkop en samen met een gids komt hij al gauw op het spoor van David Vann. Deze blijkt met de rebellenleider een heuse drugshandel te hebben opgezet. Carter wordt aanvankelijk nog om de tuin geleid door Vann, maar na een helse achtervolging door de bergen van Afghanistan en Tadzjikistan komt hij eindelijk bij de kern van de zaak: Russisiche mini-atoombommen die door een clandestiene bende worden verhandeld en de totale wereldvernietiging kunnen inleiden.

Verstoten is meer dan de zoveelste actiethriller van de hand van Chris Ryan. Het is een geopolitieke thriller die inzoomt op de grote gevaren van geld en macht. Het toont hoe de toplui van deze wereld complotten smeden, en dat geen enkel land zich daarvan distantieert. Anders dan de meeste van zijn legerthrillers, komt de actie in Verstoten trager op gang. Pas in het tweede deel spat de actie van de pagina’s en daarbij verloochent Chris Ryan zichzelf niet. Hij schuwt geen geweld of bloed en zijn scènes zijn niet voor tere zieltjes. Zoals steeds is zijn held ook een echte held met kennis van operaties en wapens en inzicht in speciale operaties. Ook die zaken beschrijft de auteur weer gedetailleerd. Daarnaast beschikt Carter over een sterk rechtvaardigheidsgevoel en is hij zeer principeel, wat hem dan ook in de problemen brengt. De thriller dendert voort in het tweede deel en zorgt voor spanning, na een traag op gang komend, maar belangrijk inleidend deel. Chris Ryan slaagt er met Verstoten opnieuw in de lezer een mooie inkijk te geven in de onderliggende spelletjes van de wereldpolitiek.

Recensie: Verstoten - Chris Ryan

Verstoten

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Nadat SAS-onderofficier Jamie ‘Geordie’ Carter eigenhandig heeft ingegrepen bij een dodelijke terroristische aanslag in Mali, wordt hij bestempeld als ‘lone wolf’ door jaloerse hogere officieren. Het maakt hem een buitenstaander in de eenheid. Carter krijgt een tweede kans met een volgende missie: het vinden van een verdwenen SAS-held genaamd David Vann, die inmiddels als schurk bestempeld wordt.

    Vann werd uitgezonden naar Afghanistan om lokale rebellen te trainen om tegen de Taliban te vechten. Maar sindsdien is het stil en hebben de geplande aanvallen op belangrijke doelen niet plaatsgevonden. Carter volgt Vann door Afghanistan en Tadzjikistan en ontdekt de betrokkenheid van de kwaadwillende soldaat bij een samenzwering die tot ver voorbij het Midden-Oosten reikt, en een dreigende aanval die fatale gevolgen kan hebben voor de hele wereld.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De Alien

  • De geest van de mummie - Nico de Braeckeleer

  • Recensie: Rockoholic

Zoek in artikelen