• onze waardering

Het verlangen van Lucy Hart - Meg Schaffer RECENSIE

Recensie : Het verlangen van Lucy Hart – Meg Schaffer

Het verlangen van Lucy Hart is de debuut roman van de Amerikaanse schrijfster en docent creatief schrijven Meg Schaffer. En wat een debuut! Dit is zondermeer een op en top feel good roman met een vleugje magie.

Hulpjuf op een basisschool, Lucy Hart, heeft een vervelende jeugd gehad. Om weg te vluchten uit de realiteit las ze alle delen van de kinderboeken van Jack Masterson “Mastermind”, over avontuurlijke kinderen op Klokeiland. Lucy kreeg door de boeken weer hoop op een betere toekomst. Als ze 13 is besluit Lucy zelfs weg te lopen naar Klokeiland, een bestaand privé-eiland van de schrijver in de staat Maine. Ze wil de assistente van Mastermind worden. Helaas loopt het anders, maar Lucy komt wat wijzer en sterker uit haar avontuur. Eenmaal volwassen komt ze in contact met een getraumatiseerd weesjongetje Christopher Lamb. Ze wordt zijn begeleidster, tot hij naar pleeggezinnen moet. Tijdens hun contacten leest ze hem voor uit de Klokeiland boeken en ook voor Chris werken ze helend. Lucy wil niks liever dan Chris adopteren, maar de kosten zijn zo hoog en Lucy heeft schulden en verdient niet echt veel. Door hard te werken en te sparen en samen met Chris veel te wensen, wil Lucy het allemaal toch proberen. 

Meg Schaffer heeft met Het verlangen van Lucy Hart een heerlijke roman geschreven die je direct pakt en niet meer loslaat. Op een regenachtige middag opgekruld op de bank, heb ik het in één ruk uitgelezen. Je voelt je er innerlijk helemaal verwarmd door. Het verhaal is niet echt een romantisch verhaal, maar wel een verhaal over liefde, verlangen en hoop. Een verhaal over je angsten onder ogen zien en de problemen moedig te lijf gaan. Als je maar wenst en het niet alleen bij wensen laat, maar er ook hard aan werkt om de wens in vervulling te laten gaan.

Zoals gezegd een feel good roman met een vleugje magie, terwijl er geen echte magie in voorkomt. Een boek met raadsels en mooie quotes uit boeken als Alice in Wonderland en Sjakie en de chocoladefabriek. Een boek over kinderboeken, dat bijna leest als een sprookjesachtig verhaal over een privé eiland door een schrijver ingericht als het eiland uit zijn kinderboeken, waar plaatsen tijd zijn en tijd plaatsen. Maar het is geen kinderboek, maar een boek dat volwassenen weer even terugbrengt naar de verlangens uit hun kindertijd. Vaak krijgen kinderen in boeken niet altijd wat ze wensen, soms krijgen ze iets heel anders, iets dat uiteindelijk beter is. 

Meg Schaffer schrijft op een fijne heldere wijze. Zeer beeldend en erg gedetailleerd. Ze heeft een mooie opbouw van zowel karakters, als van het verloop van het verhaal. Door de best wel uitgebreide dialogen, die overigens lezen alsof je naar een film zit te kijken, geeft ze de lezer steeds meer inzicht in de voorgeschiedenis van de personages en diept ze de karakters steeds verder uit. Meg Schaffer is zelfs zo ver gegaan dat ze die hele kinderboeken reeks van haar personage Jack Masterson, daadwerkelijk heeft bedacht en vorm gegeven heeft. De diverse delen waarin Het verlangen van Lucy Hart verdeeld is, dragen ook de titels van de kinderboeken en openen met stukjes uit die boeken. En achterin het boek is een lijst met titels van die boeken en voorin heeft ze een kaart opgenomen van Klokeiland. Het voelt zo echt aan dat je denkt dat de verhalenreeks ook echt bestaat, maar dat is helaas niet het geval.

De oorspronkelijke Engelse titel is: The Wishing Game en dat geeft de essentie van het boek precies weer. Jack Masterson schreef brieven terug naar zijn jeugdige fans en wilde eigenlijk het liefst de wensen van kinderen in vervulling laten gaan. Soms besloot een kind dan ook op avontuur te gaan en weg te lopen naar Klokeiland om Masterson op te zoeken, net als Lucy ooit deed. Het loopt echter niet altijd zo goed af, zoals Masterson ook ondervonden heeft. Nu, door persoonlijke omstandigheden besluit ook Masterson dat hij het roer om moet gooien. Ook hij moet zijn angsten onder ogen zien en werken om zijn wens in vervulling te laten gaan. Hij besluit de kinderen die ooit op Klokeiland terecht zijn gekomen en die inmiddels volwassen zijn, uit te nodigen voor een speciale wedstrijd met een waardevolle prijs voor de winnaar. Voor Lucy de kans om haar wens, de adoptie van Chris, in vervulling te laten gaan.

Alle personen in het boek hebben de nodige bagage en moeten hun leven op orde zien te krijgen. Niet alleen Lucy en Masterson, maar ook Hugo Reese, de kunstschilder en vaste illustrator van de Klokeiland boeken. Meg Schaffer verwerkt alles soepel in het boek op een subtiele manier, zonder té emotioneel te worden. Door humor en af en toe een lekkere sarcastische noot blijft het luchtig.

Het verlangen van Lucy Hart van Meg Schaffer was voor mij een zeer aangename verrassing en een absolute aanrader. Geniet gewoon van dit bijzondere verhaal. Ik geef het dan ook zeker 5 hartjes.

Recensie: Het verlangen van Lucy Hart - Meg Schaffer
 

Het verlangen van Lucy Hart

  • Auteur:

    Meg Shaffer
  • Verschenen:

    15 augustus 2023
  • Uitgave:

    ISBN 9789026164521
    Uitgever De Fontein
    320 pagina's
  • Uitgever:

    De Fontein
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Lucy Hart groeide op in een liefdeloos gezin en vluchtte in boeken, vooral in de Clock Island-serie van Jack Masterson. Nu is ze 26 en werkt als onderwijsassistent. Haar grootste wens is de 7-jarige Christopher, een wees die van pleeggezin naar pleeggezin wordt geschoven, te adopteren, maar door haar onzekere financiën komt ze niet in aanmerking.

    Dan schrijft haar jeugdheld Jack Masterson een wedstrijd uit. De geldprijs zou haar in staat stellen om Christopher te adopteren. Lucy reist naar Clock Island, waar ze drie tegenstanders, auteur Jack, en illustrator Hugo Reese treft. Ondertussen beraamt Jack de ultieme twist in zijn verhaal – een twist die levens zou kunnen veranderen...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • Meet & Greet met Elsbeth Witt

  • Sex and the City komt terug met Sarah Jessica Parker

  • Niet jouw girl - Annette Mierswa

Zoek in artikelen