• onze waardering

De roep terug – Ann Cleeves RECENSIE

Recensie: De roep terug – Ann Cleeves                     

In North Devon staat inspecteur Matthew Venn buiten aan de kerk waar de laatste groet aan zijn vader plaatsvindt. Toen Matthew, opgegroeid in een strenge evangelische gemeenschap, de deur van deze gemeenschap achter zich sloot, verloor hij ook alle contact met zijn familie. Wanneer Matthew de kerkplaats verlaat, krijgt hij telefoon. Op het strand werd het levenloze lichaam van een jongeman gevonden. De man heeft een opvallende tatoeage van een albatros in zijn nek en werd om het leven gebracht door meerdere steekwonden. Het onderzoek brengt Matthew terug naar plaatsen uit zijn verleden. Het leven dat hij dacht achter zich te hebben gelaten, komt plots weer erg dichtbij…

Ann Cleeves is een misdaadauteur met tal van boeken op haar naam. Ze schreef onder andere de Vera- en Shetland-serie die beiden werden verfilmd. Met De roep terug startte ze een nieuwe serie: Two Rivers. Ook deze serie is bedoeld voor televisie.

De roep terug speelt zich af in een klein stadje aan de kust. Matthew woont er samen met zijn echtgenoot Jonathan. Hij woont dichtbij de plaats waar het lichaam van de vermoorde man aangetroffen werd. Als dan blijkt dat deze man regelmatig in de plaatselijke opvang kwam waar Jonathan werkt, komt alles nog dichter.

Op de cover van het boek staat ‘Een Matthew Venn-thriller’ gedrukt. Het boek komt echter nooit tot een grote ontknoping. Er wordt geen spanning opgebouwd. De lezer gaat niet op het puntje van zijn stoel zitten. Daarnaast wordt De roep terug erg traag opgebouwd. Het verhaal komt maar langzaam op gang en mist een duidelijke hoofdlijn. Het is uiteraard helder dat Matthew tracht de onbeantwoorde vragen rond de moord op te lossen maar er wordt niet gewerkt naar een grote cliffhanger. Het verhaal lijkt eerder een manier om verschillende maatschappelijke thema’s aan te kaarten, bijvoorbeeld het huwelijk tussen Matthew en Jonathan en de gevolgen die dit had voor Matthew en zijn familie of de opvang van Lucy, een jonge vrouw met het Syndroom van Down.

Omdat De roep terug geen spanningsopbouw kent, wordt je als lezer niet meegezogen in het verhaal. Het is geen pageturner die je absoluut niet aan de kant kan leggen. Het is eerder een typisch misdaadverhaal zoals je ze rij na rij kan vinden in de boekhandel.  Fans van Ann Cleeves zullen echter blij zijn met deze start van een nieuwe serie en kunnen alvast beginnen uitkijken naar de Nederlandse vertaling van de vervolgboeken!

Recensie: De roep terug – Ann Cleeves 

Matthew Venn 1 - De roep terug

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Noord-Devon, aan de kust waar twee rivieren samensmelten en de zee in stromen. Inspecteur Matthew Venn staat buiten de kerk waar zijn vaders afscheidsdienst plaatsvindt. Op de dag dat Matthew de strenge evangelische gemeenschap verliet waarin hij opgroeide, raakte hij ook zijn familie kwijt.

    Als hij wegloopt, gaat zijn telefoon. Er is een lichaam gevonden op het strand. Een man met een tatoeage van een albatros in zijn nek, om het leven gebracht door steekwonden. De zaak zal Matthew terugbrengen naar de mensen en plaatsen uit zijn verleden. En terwijl dodelijke geheimen aan het licht komen, komt Matthews nieuwe leven gedwongen in botsing met de wereld die hij achtergelaten dacht te hebben…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • Boeken nog steeds populair bij scholieren

  • Recensie: 7 minuten in de keuken – Wok

  • Soms mis je me nooit

Zoek in artikelen