• onze waardering

Oorlogshelden - Nadja van Sever RECENSIE

Recensie: Oorlogshelden - Nadja van Sever

Als de tweede wereldoorlog uitbreekt moeten Lowie, woonachtig op het platteland, en Colette die uit de stad komt vluchten. Colette vlucht met haar familie naar het platteland. Lowie gaat al snel terug naar de boerderij omdat het thuis toch veiliger is. Als de familie van Colette bijna niets te eten meer heeft wordt zij er op uitgestuurd om meel te halen bij een boer. Daar ontmoet ze Lowie met wie ze een warme vriendschap opbouwt. Als haar vader opeens met de Duitsers samen gaat werken komt hun vriendschap echter op losse schroeven te staan. Mogen ze elkaar blijven zien? En is haar vader echt zo slecht als de mensen denken?

Oorlogshelden van Nadja van Sever vertelt, in een tijdsspanne van vier jaar, afwisselend het verhaal van de elfjarige Colette en Lowie. Beide wonen in België als de oorlog uitbreekt. Colette in de stad en zij en haar familie vluchten naar het platteland. Daar komen ze vlakbij een boerengezin te wonen waarvan Lowie de oudste zoon is. Als Colette meel gaat halen bij zijn vader ontmoet ze Lowie en ontstaat er een hechte vriendschap of is het liefde? Er wordt beschreven dat Leuven gebombardeerd wordt, dat ze in de nacht in schuilkelders moeten schuilen en dat het moeite kost om aan genoeg eten te komen. Echte gruwelijkheden komen niet aan bod en het gewone leven lijkt enigszins door te gaan. De liefde die opbloeit tussen Lowie en Colette, de lieve hond van Colette die wordt gered door een Duitse soldaat en het delen van snoepjes en eten zorgt voor een positief beeld. Oorlog is niet alleen ellende. Dit maakt het boek dan ook geschikt voor jonge kinderen.

Esther Rosier maakte de illustraties voor Oorlogshelden. Haar potlood tekeningen in grijstonen passen goed bij het verhaal. Het zachte van het materiaal en toon geeft iets melancholisch dat bij oorlogsverhalen en verdriet past. De personages zijn aan de ene kant realistisch getekend maar met de iets te grote hoofden en lichaamsverhouding die niet helemaal klopt krijgt het iets karikatuur-achtigs waardoor het zware onderwerp wat luchtigs meekrijgt en daardoor geschikter is voor de doelgroep: kinderen vanaf negen jaar.

Oorlogshelden van Nadja van Sever is een goed boek om jonge kinderen in aanraking te laten komen met de oorlog. Zeker in deze tijd, met veel vluchtingen, is het belangrijk dat zij meekrijgen hoe het is om te leven met constante dreiging, het tekort aan eten, de beperkingen in vrijheid, alles achter te laten, te moeten vluchten en op een vreemde plek opnieuw te moeten beginnen.Het verhaal geeft aanleiding tot gesprek. Hoe zou het zijn als jij Lowie of Colette was? Als jij zou moeten vluchten wat neem je mee? Hoe zou je het vinden als je alles achter zou moeten laten? Zou het moeilijk zijn opnieuw te beginnen in een vreemd land waar je de taal niet spreekt?

Recensie: Oorlogshelden - Nadja van Sever

Oorlogshelden

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Lowie en Colette zijn elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij woont op een boerderij, zij in de stad. Wanneer ze elkaar ontmoeten op het platteland, ontstaat er een warme vriendschap. Maar Colettes vader werkt voor de Duitsers. Is ze daarom zo geïnteresseerd in het Joodse weeshuis om de hoek? Na de onverwachte inval op de boerderij weet Lowie het zeker: Colette heeft hem en zijn dorpsgenoten verraden … 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Bossen en oerwouden - Robert Hunter

  • De geheime brief

  • Recensie: Everest

Zoek in artikelen